LSG 4 verliest vierpuntenduel in 4de ronde KNSB

Met 4 jeugdspelers in de geledingen speelde LSG 4 tegen Almere 2 (de helft van 4) een vierpuntenduel in de 4de ronde van de KNSB. Het werden er 0. Dat was toch wel wat verrassend want LSG 4 was in dit duel favoriet. Almere 2 is op papier niet de sterkste in de poule en de combinatie van jeugd en routine bij LSG moest het vooral vandaag gaan laten zien. Almere 2 trok zich echter niets aan van het papier en won 3,5-4,5.

De jongste van de Cchungs, Nyuk Lyn, was als eerste klaar. Tot nu toe lukt het hem elke partij in de KNSB om prima uit de startblokken te komen maar in het middenspel ging het mis. Door een afruil die zijn stelling verzwakte en van zijn tegenstander versterkte kwam hij teveel onder druk te staan. Geen zorgen maken Nyuk Lyn! De hele en halve punten komen vanzelf wel dit seizoen!

Kort daarop maakte Ernst de score weer gelijk. In een typische Franse partij zetten Ernst zijn damevleugel perfect klaar en toen wit het onzalige plan uitvoerde om zijn koning op e3 te zetten kon Ernst kiezen uit vele winnende tactische combinaties. Hij koos een hele mooie met een schijnoffer van zijn toren.

We kwamen even op voorsprong doordat ondergetekende een loperpaar over het bord liet dartelen. In de opening had ik echter totaal gemist dat ik eenvoudig een pion kon winnen dus het was een overwinning met een strenge vermaning.

Rondom de tijdnood werd duidelijk dat het zwaar ging worden voor LSG 4. Onze kopman stond bedenkelijk en dat gold ook voor Alisha en Chi Yun. Daartegenover stonden kansen voor Stefan en Linda. Laatstgenoemde ging echter door haar vlag in een knotsgekke stelling vol tactische wendingen. Een duur bordpunt want in de als-competitie had een half of heel punt aan dat bord een wereld van verschil gemaakt. Linda speelde de Siciliaan zoals het hoort: lang rokeren en aanval met opstormende pionnen tegen de kort gerokeerde zwarte koning. Dat leek op enig moment door te gaan slaan, er volgde een bizar dame-offer maar de klok deed ook haar zegje en ver voor de 40ste zet kon de tegenstander de partij claimen. 2-2 dus. Wat als je dat bij elkaar optelt op 4 uitkomt.

De jeugd een kans geven om ‘hardheid’ op te doen in de KNSB competitie pakt tot op heden voor eenieder op een andere wijze uit, maar wel op een wijze dat er van geleerd wordt. Tot op heden was Alisha degene bij wie het debuut wel heel mooi leek te zijn. Met een prachtige TPR begon ze aan de 4de ronde en ze had ditmaal voor het eerst een licht ratingsoverwicht. Maar dat zal je altijd zien. De tegenstander trok zich niks aan van dat alles en bouwde gestaag aan voordeel in een soort dubbele koningsindisch. Ergens in het middenspel verloor Alisha een pion en haar koning leek continu meer kwetsbaar. Kort na de tijdnoodfase werd de druk teveel en moest ze opgeven. Pas de eerste nederlaag maar maak je ook geen zorgen Alisha! Ik weet uit ervaring dat er nog zeker 127 gaan volgen als je tot je 72ste doorgaat.

Stefan trok de stand gelijk naar 3-3. Wat als je dat bij elkaar optelt en er dan de helft van 4 er weer afhaalt precies op 4 uitkomt. Het kan geen toeval meer zijn. Ik moet bekennen dat toen ik kort na de opening bij Stefan langs liep, ik het idee had dat zijn tegenstander de openingsfase op punten had gewonnen. In het middenspel zagen we echter een hele andere wedstrijd. Met een mooi combinatie won Stefan een kwaliteit. Zwart had echter wel een centraal loperpaar en Stefan moest tactisch en technisch alles in de gaten houden om het punt binnen te halen. Dat deed hij met verve, een hele mooie overwinning!

De oudste van de broeder Cchung haalde op zijn tandvlees een half punt binnen. Daar had voor Almere vrijwel zeker meer ingezeten. Maar we weten dat Chi Yun taai is en hij bleef zoeken naar tactische wendingen tegen de zwarte koning. Dat lukte op enig moment waardoor hij vechtkansen voor remise kreeg. De engine zal er vast het hare van denken, maar aan de grote glimlach van Chi Yun toen hij de getekende vrede kwam melden kunnen we denk ik wel concluderen dat hij op veel momenten in de partij niet op een halfje had gerekend.

3,5-3,5 dus wat als je dat door elkaar deelt en maal 4 doet alweer op 4 uitkomt. Onze kopman Eelco was als enige nog bezig en in pakweg 94,4% van de verslagen zou nu het volgende stukje komen: Kuip verhoogde de druk, tegenstander bezweek, puntje rond zet 60 binnen, we hebben gewonnen. Ditmaal bevinden we ons echter in een parallel universum. Eelco kreeg weliswaar gewoon ‘zijn stelling’ op het bord maar bereikte niet heel veel omdat zijn tegenstander weigerde verzwakkingen aan te brengen. Met het oog op de stand bij de andere partijen moest Eelco daarom een klein beetje forceren maar deed dat op onverantwoorde wijze. Rond de tijdcontrole stond hij ronduit slecht. Tot overmaat van ramp bleek zijn tegenstander zich op het toilet geïnjecteerd te hebben met een instant-Magnus-Carlsen-vloeistof, want hij speelde de ene na de andere krachtzet. Petje af voor de kopman van Almere 2 voor hoe hij het eindspel tot het volle punt bracht en daarmee zijn team de √4 matchpunten bezorgde.

We wisten bij de start van het seizoen dat het kon vriezen of kon dooien bij het LSG 4 team. Jeugdspelers zijn zo voorspelbaar als het weer in Nieuw Zeeland. Maar als de routine ook grillig wordt, dan moeten we gaan oppassen.

[Tekst: Robert Straver]

Uitslag in detail:

LSG 4 Almere 2
Kuipers , E.F. (Eelco) 2328 Damen , L.J.A. (Leo) 1844 0 – 1
Straver , R. (Robert) 2114 Huijzer , J.E.M. (Jacques) 1801 1 – 0
Warnaar , A. (Alisha) 1902 Groot , P. (Pim) 1878 0 – 1
Jap tjoen San , L. (Linda) 2062 Kamp van de, R.C. (Rob) 1870 0 – 1
Gevers , E. (Ernst) 2007 Vlak , K. (Kees) 1756 1 – 0
Cchung , C.Y. (Chi Yun) 1881 Overweg , D.W. (Danny) 1918 ½ – ½
Cchung , N.L. (Nyuk Lyn) 1797 Kortendijk , A.J. (Albert) 1866 0 – 1
Vleming , S. (Stefan) 1683 Heijlman , M. (Martin) 1862 1 – 0
Gemiddelde Rating: 1972 Gemiddelde Rating: 1849 3½-4½

2 reacties op “LSG 4 verliest vierpuntenduel in 4de ronde KNSB

  1. Mooi verslag! Ik geeft het een vier. Wat als je het door twee deelt en vermenigvuldigt met vier best een mooi cijfer is. Zeker als je er twee bij optelt!!

  2. indien dit team degradeert naar de vierde klasse, dan zullen we dit vierdrietige feit gepast vieren door de teamleider te vierendelen. Na het aftellen 1,2,3,4 sturen we een viertal paarden vol galop naar de hoeken van het vierkant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*