LSG 4 veilig na overwinning op ASC

Voor de belangrijke wedstrijd tegen ASC was er een invaller nodig die werd gevonden in de persoon van Quirinius, waarvoor dank! Minimaal 1 matchpunt was nog noodzakelijk om degradatie met zekerheid af te wenden. Tegenstander ASC moest het deze wedstrijd doen zonder kopman Dinard van der Laan.

Met name bij de zwartborden was het vanuit de opening direct vuurwerk. Op bord 5 speelde Nyuk Lyn een zeer fraaie partij (zie partij). Zijn paarden brachten de witte stelling duidelijk op hol en nadat er pas later in de partij korte rokade volgde en de torens erbij kwamen gin het snel mis bij wit. Zo kwamen we op een 1-0 voorsprong.

Op bord 1 speelde uw verslaggever met zwarte stukken en was lekker de houtjes aan het schuiven als voorbereiding op het WK dat komende zaterdag zal starten.
Met een betere stelling en een flinke tijdvoorsprong zou dit toch een puntje moeten kunnen opleveren. De partij eindigde echter met een pardoes mat compleet gemist door mij (zie partijfragment). Fraai mat moet gezegd, leuke opgave voor de jeugd komende dinsdag! Hiermee kwam de stand weer op gelijke hoogte (1-1).

In bovenstaande stelling heeft wit zojuist met Lh3 de zwarte pion op f5 onder vuur genomen. Het bleek niet slim deze met Pd7 te dekken. De lezer ziet vast waarom?

Vervolgens was het de beurt aan Ernst die op bord 3 in een keurige partij doorbrak door het centrum, een centrumpion won en zeer actief werd in het eindspel. Wit zag er met materiaal minder en allerlei matbeelden niets meer in en gaf op. Hiermee kwamen we opnieuw op voorsprong: 2-1.

Ernst heeft het “totaaloverzicht”

Robert kwam op bord 4 met wit prettig uit de opening en wist het kleine voordeeltje steeds wat te vergroten. Zwart zat met een achtergebleven a-pion die onder vuur werd genomen. Dit in combinatie met actief stukkenspel werd het zwart teveel waarna zwart de strijd moest staken. Hiermee werd het 3-1.

Invaller Quirinius speelde aan bord 2 met wit een Siciliaanse partij. De dames werden snel afgeruild, tamelijk a-typisch voor Quirinius dacht ik nog. Er leek weinig aan de hand voor zwart maar het was toch lastig allemaal ook gezien het tijdsverbruik. Quirinius demonstreerde zijn fraaie techniek door al het zwarte spel keurig te neutraliseren om vervolgens zelf toe te slaan. 4-1 en het eerste matchpunt binnen.

Op bord 6 speelde Alisha met wit tegen de captain van ASC. Zwart koos hier voor een dubbelpion in ruil voor een open lijn en wat steunpunten. Toen zwart met f5 kwam aanzetten was Alisha er als de kippen bij om met de zware stukken op de e-lijn te gaan staan en de achtergebleven pion op e7 onder vuur te nemen. De zwarte stelling kon dit duidelijk niet hebben en ondanks lang te hebben tegengestribbeld was opgave het gevolg. 5-1 voor en tweede matchpunt binnen!

Linda had de hele partij een duidelijk overwegend voordeel. Ook hier koos de zwartspeler voor een dubbelpion. In combinatie met de passieve stukken en weinig ruimte bleek dit echt teveel van het goede. 6-1 dus met nog 1 bord te gaan.

Stefan speelde op bord 7 in een Schotse partij Qh4 wat bij de tegenstander duidelijk voor verwarring zorgde. Zijn tegenstander reageerde niet gebruikelijk hierop en Stefan probeerde hiervan gelijk te profiteren middels zeer actief spel. In een zeer spannende partij stond zwart steeds zeer goed maar het bleef opletten. Zeker omdat we inmiddels weten dat Stefan de zet rokade nog niet volledig onder de knie heeft.. Mede onder druk van de klok bleef wit op de been en kwam een pion voor in een eindspel. Ook nu speelde Stefan weer actief en wist op deze manier toch nog remise uit het vuur te slepen. Hiermee een 6,5 – 1,5 overwinning waarmee we definitief veilig zijn!

De uitslagen nog even op een rijtje:

LSG 4 ASC
Kuipers, E.F. (Eelco) 2315 Laar van de, C.F. (Clement) 2062 0 – 1
Dorp van, Q.T. (Quirinius) 2178 Jansen, N.J.A. (Norbert) 2028 1 – 0
Gevers, E. (Ernst) 1979 Vries de, P. (Paul) 2014 1 – 0
Straver, R. (Robert) 2098 Fraikin, E.H. (Eric) 2007 1 – 0
Cchung, N.L. (Nyuk Lyn) 1798 Gils van, M.H.C. (Martin) 1933 1 – 0
Warnaar, A. (Alisha) 1906 Hennink, W. (Wouter) 1935 1 – 0
Vleming, S. (Stefan) 1646 Groot de, S. (Sander) 1904 ½ – ½
Jap tjoen San, L. (Linda) 2028 Dambrink, W. (Wouter) 1874 1 – 0
Gemiddelde Rating: 1994 Gemiddelde Rating: 1970 6½-1½

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*