LSG 4 ten onder tegen koploper Promotie

De voortekenen waren nog wel uitstekend. Iedereen had keurig op dringend verzoek van de teamleider de wedstrijd Feyenoord – Ajax integraal teruggekeken en het was dus toch bekend hoe je een wedstrijd met 6-2 wint nu?

Het begin verliep nog volgens plan. Meerdere borden waren goed bezig de eerste tegengoal te incasseren zoals we dit hadden gezien in de voorbereiding. Maar dan is er natuurlijk Alisha die werd geconfronteerd met de leeuw. Zwart leek een leuk initiatief in handen te hebben met wat druk op de witte koning. Het zwarte spel werd echter door Alisha vakkundig geneutraliseerd en middels een offer op f7 kon er weer een punt aan haar totaal worden bijgeschreven. 1-0 voor dus geheel tegen alle afspraken in en weg tactisch plan.

Over op plan B dus zou je zeggen maar was er wel een plan B? De eerste 4 borden hadden een zware middag. Alle troffen op papier duidelijk sterkere tegenstanders. Nu schaken we niet op papier maar toch. Zowel Linda als Ernst werden door hun tegenstanders keurig van het bord geduwd en waren er eigenlijk geen kansen. Bij zowel Nyuk Lyn als Stefan leken er toch kansen te zijn maar zoals zo vaak gaan de ratingpunten dan toch tellen tegen het einde van de wedstrijd. 1-4 tussenstand als gevolg.

Dan de teamleider die met een lichte kiespijn aan de start verscheen. Na 12 zetten verdween er door een onnauwkeurigheid een pion in de doos en daarmee wel zo ongeveer de stelling. Lekker doorrommelen dan maar. Bij de oudere jeugd is het gebruikelijk als je niet meer weet wat je moet doen jezelf de vraag te stellen: “wat zou Bosboom doen in deze stelling”? Ik, als gepasseerde oudere jeugd, hanteer tegenwoordig een andere vraag: “wat zou Alisha doen in deze stelling”? Dat werkte prima en met wat kunst en vliegwerk kon ik vluchten in een toreneindspel met een pion minder. Dat werd dan nog remise. Wedstrijd wel verloren helaas.

De laatste 2 borden nog bezig en dat zag er toch goed uit. Robert was maar net op tijd in de speelzaal vanwege het uitlopen van een afspraak bij de dierenarts. Bleek toch een juiste keuze dat vaccin tegen paardvorken. Hij kreeg een pionnetje meer en wist dat uiteindelijk via een toreneindspel naar winst te voeren. Fraai spel zo bleek ook uit de analyse achteraf. Allerlei vestings motieven en mogelijke remise pionneneindspelen lagen op de loer. Chi Yun had een kansrijke aanval maar zwart verdedigde taai. Er ontstond een eindspel dat onder tijdsdruk helaas nog verkeerd afliep.

Al met al een terechte nederlaag met hier en daar een gemist kansje. Volgende ronde zullen we er moeten staan wanneer het uitduel wacht tegen Caïssa 4.

Voor de volledigheid de persoonlijke uitslagen op een rijtje:

LSG 4

Promotie

Jap tjoen San , L. (Linda) 2028 Bannink , B. (Bernard) 2206 z-w 0 – 1
Cchung , N.L. (Nyuk Lyn) 1798 Werksma , A. (Arie) 2192 w-z 0 – 1
Gevers , E. (Ernst) 1979 Werve van der, P. (Paul) 1945 z-w 0 – 1
Vleming , S. (Stefan) 1646 Ahlers , B.L.J. (Ben) 2092 w-z 0 – 1
Kuipers , E.F. (Eelco) 2315 Zetten van, M. (Maarten) 2176 z-w ½ – ½
Warnaar , A. (Alisha) 1906 Peerdeman , N.P. (Nico) 1954 w-z 1 – 0
Straver , R. (Robert) 2098 Duijzer , J.W. (Jan Willem) 2049 z-w 1 – 0
Cchung , C.Y. (Chi Yun) 1891 Noordhoek , H. (Henk) 2006 w-z 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1958 Gemiddelde Rating: 2078 2½-5½

2 reacties op “LSG 4 ten onder tegen koploper Promotie

 1. Mooi verslag. Wie helpt Eelco aan goede secondanten (naast Alisha en Robert) voor zijn WK-titel?
  Edwin kan dit niet geschreven hebben…

 2. Een verslag van de schaakclub Promotie:
  09 februari 2019: K1 en K2 winnen beide van LSG
  (JvdB) – Dubbele winst

  “In de zesde KNSB-ronde kwamen beide Promotie-teams in een volgepakt Leids Denksportcentrum tot de winst. Promotie 1 behoudt door een 5½ – 2½ overwinning op LSG 4 de koppositie, niet in de laatste plaats door overwinningen op alle eerste vier borden (Bernard Bannink, Arie Werksma, Paul van der Werve en Ben Ahlers); ook Henk Noordhoek won. De winst van Promotie 2 op LSG 5 was te danken aan een sterk optreden van de vier kneusjes, aldus teamleider Boerkamp. Hijzelf en Johan Bosman verloren niet; Manuel Nepveu (in voor hem speelbaar tempo) en Jaap van den Berg kwamen zelfs tot winst; niemand verloor! Na de 5 – 3 overwinning staat Promotie op de 2e plaats; volgende maand wacht het duel met de ongeslagen koploper Erasmus.

  Hierbij het verslag van K1-teamleider John Tan:
  In het team van LSG speelt een beer, een beer met een rating van 2315, ruim 100 meer dan onze sterkste speler. Wie wil vechten tegen de beer? Onbekend is aan welk bord de beer gaat zitten.
  Nico was als eerste klaar. Een goede stelling veranderde na een paar mindere zetten in een slechte stelling 0-1.
  Bernard zat aan het eerste bord en daar bleek de beer niet te zitten. Bernard trok de stand gelijk. In hoera-stijl werd de zwarte stelling overlopen. De teamleider kon opgelucht ademhalen. Niet achterstaan geeft rust in het team.
  Paul is een verhaal apart. Na een start met drie vette nullen werd Paul ternauwernood behouden voor het eerste. Blijf je eigen spel spelen, was het advies. En kijk eens aan: de volgende ronde werd gewonnen en ook vandaag werd het punt met overtuigend spel binnengehaald. 2-1 voor het eerst op voorsprong.

  Ook Arie hoefde niet tegen de beer. Een jeugdspeler was zijn deel en wel eentje die weinig fout deed. Uiteindelijk leverde druk op de witte koning een onhoudbare stelling en werd het punt binnen gehengeld. 3-1 het wordt steeds zonniger.

  Ben is dit seizoen onze puntenmachine. 4.5 uit de vorige ronden en ook vandaag won Ben. Echt soepel ging het niet. Een goede stelling werd verprutst en toen kon Ben opnieuw beginnen. De man in vorm deed dat bekwaam en heeft nu 5.5 punten uit zes wedstrijden. Het bestuur moet hem maar een langdurig contract aanbieden! 4-1
  Wie mag dan wél tegen de beer? Denk je veilig aan bord 5 te zitten….zit de beer aan de overkant! En de beer speelt de Leeuw! Gelukkig wist Maarten de ins en outs van de Leeuw. Hij maakte zelfs een pion buit en loodste het kleinood het eindspel in. Gezien de stand bood Maarten remise aan. 4.5-1.5 de twee matchpunten zijn binnen!
  Ik schrijf niet graag over verloren partijen dus over Jan Willem zal ik het kort houden. In het altijd gezellige gebouw van LSG waren maar liefst 7 teams bezig aan 58 borden. Jan Willem was als 57ste klaar. Helaas leverde dit harde werken geen (half)punt op.

  Henk had het moeilijk. Hij kwam in een stelling die je beter niet kan hebben tegen een jeugdspeler. Gedrukt staan en dat het initiatief bij de ander ligt. 4.5 uren liefst stond Henk slecht. U weet inmiddels: wij maken ons pas zorgen als Henk goed staat. Zo ook vandaag. In het laatste kwartier werd een lief klein pionnetje een vol punt!

  De twee matchpunten zijn binnen. Promotie is nog steeds koploper. Nog drie finales te gaan: hup Promotie!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*