LSG 4 speelt gelijk in stadsderby

Het is sprokkelen geblazen voor LSG 4 in de derde klasse D. De 5e wedstrijd eindigde uiteindelijk teleurstellend in een 4-4 gelijkspel. Aangezien Philidor Leiden 2 de tegenstander was konden we aantreden in het vertrouwde denksportcentrum en dat scheelde weer een reisschema bedenken. Na een uitstekend betoog van de wedstrijdleider inzake het gebruik of eigenlijk niet gebruik van mobiele telefoons konden we beginnen.Nyuk Lyn overrompelde zijn tegen tegenstander in het Frans met een bliksemaanval op de zwarte koning. Zwart kwam deze problemen niet meer te boven en zo begon de wedstrijd uitstekend voor ons (0-1).

Timo aan bord 5 ging eveneens voortvarend van start. De zetten kwamen snel door wat een overweldigende stelling opleverde. Op het moment dat het een kwestie van oogsten kreeg zijn tegenstander door een paar onnauwkeurige zetten vervelend tegenspel. Zo vervelend dat stukverlies niet meer kon worden voorkomen. Timo probeerde het nog met een paar pionnen voor het stuk maar het moet gezegd zijn tegenstander maakte het zeer bekwaam af (1-1).

Robert kreeg aan bord 6 1. f4 te verwerken waardoor er een soort Stone-wall ontstond. In plaats van het wat rustigere c3 speelde zijn tegenstander dit met c4. Dit leverde een aantal zwakke velden op waar Robert uitstekend gebruik van wist te maken. Eerst werd er een pion opgeraapt waarna het witte tegenspel vakkundig in de kiem werd gesmoord (1-2)

Bij Eelco op bord 4 werden de dames snel geruild waarna wit een zeer passieve opstelling innam. De zwarte stukken kwamen in rap tempo naar voren en al snel hadden de witte stukken geen ruimte meer om te beweging. Het was even zoeken hoe de laatste 2 stukken de arena konden enteren maar toen dit lukt was het pleit beslecht en verloor wit materiaal (1-3).

Ernst aan bord 2 kreeg het Engels voorgeschoteld. Wit had steeds wat initiatief op de zwarte koning die enigszins op de tocht leek. Ernst verdedigde uitstekend en ook de witte koning leek slechts beschermd door een te klein hemdje. In de tijdnoodfase leek Ernst aan het langste eind te trekken maar zijn tegenstander bleef creatief spelen. Ernst koos niet de handigste weg door een kwaliteit terug te geven wat dan toch nog zeker wel remise zou moeten opleveren in het eindspel. Echter, een moment van kortsluiting in tijdnood gaf ook het halfje nog weg (2-3).

Alisha op bord 1 kwam snel terecht in een eindspel met het loperpaar. Hier tegenover stond dat de tegenstander een mooi blokkade veld had met zijn paard. Haar tegenstander koos ervoor de mindere loper van Alisha te ruilen. Dit bleek niet het juiste plan de witte koning werd nu actief waardoor de witte centrumpionnen naar voren kwamen. Alisha maakte het vervolgens keurig af (2-4)!

Stefan kwam op bord 8 vanuit de opening wat onder druk te staan wat ook veel tijd koste. Hij bleef het zijn tegenstander wel lastig maken die continue waakzaam moest zijn op eeuwig schaak. Zijn tegenstander maakte echter geen fout en in de 2e helft lukte het hem dan het punt binnen te halen. (3-4).

Alle ogen waren nu gericht op Chi Yun die in een Franse partij op bord 3 steeds het betere van het spel had. In tijdnood leken er een paar winsten in te zitten maar makkelijk was het allemaal niet. Na de tijdcontrole ontstond er een spannend eindspel waarbij Chi Yun een sterke gedekt vrijpion had op f6 maar zijn tegenstander was begonnen om alle pionnen die hij tegenkwam te pakken. Onder de druk van de klok lukt het Chi Yun niet de vrijpion te verzilveren en moest hij proberen te redden wat er te redden viel. Zijn tegenstander maakte geen fout meer waardoor we  genoegen moesten nemen met een 4-4 gelijkspel.

Er had duidelijk meer ingezeten. Maar goed de volgende ronde zullen we er weel vol voor gaan!

Tekst aangeleverd door Eelco Kuipers

Volledige uitslagen:

Philidor Leiden 2

LSG 4

Sharshov , W.Y. (Wadim) 2005 Warnaar , A. (Alisha) 1902 z-w 0 – 1
Wooter , R.E.E. (Robin) 1958 Gevers , E. (Ernst) 2007 w-z 1 – 0
Zeven , F.O. (Frank) 1964 Cchung , C.Y. (Chi Yun) 1881 z-w 1 – 0
Briemen van, W.J. (Willem) 1967 Kuipers , E.F. (Eelco) 2328 w-z 0 – 1
Koes , R. (Richard) 1829 Yeh , T. (Timo) 1765 z-w 1 – 0
Kohlbeck , A.J.W. (Ton) 1833 Straver , R. (Robert) 2114 w-z 0 – 1
Amsterdam van, J.A.G. (Jan) 1748 Cchung , N.L. (Nyuk Lyn) 1797 z-w 0 – 1
Veen van, M. (Maarten) 1821 Vleming , S. (Stefan) 1683 w-z 1 – 0
Gemiddelde Rating: 1891 Gemiddelde Rating: 1935 4-4

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*