LSG 4 sluit seizoen af met overtuigende zege

Verslag door Eelco Kuipers.
De laatste wedstrijd van het seizoen bracht ons in Zaandam om het op te nemen tegen ZSC Saende. Nyuk Lyn en Timo waren verhinderd waardoor 1 invaller nodig was. Deze werd gevonden in de persoon van Wim Zwinkels. Tijdens het WK schaken in Rhodos waar we 2 Zaandammers tegenkwamen zei ik al mochten we een invaller nodig hebben vragen we Wim, die is tenslotte ook lid van ZSC Saende.

Nadat in de auto het onwaarschijnlijke record puzzle rush van Casper is besproken en we zelf nog wat opgaven trachten op te lossen kwamen we keurig een half uur voor de wedstrijd aan in Zaandam. Robert en Ernst waren reeds aan het inspelen op de biljarttafel. Nadat Stefan nog wat wijze biljartlessen van Robert kreeg konden we dan beginnen.

Bij Alisha werden de stukken in rap tempo geruild vanuit de Schotse opening. Alisha die de opening tot ver kende kwam in een gunstig eindspel waar snel een pion buit werd gemaakt. Het toreneindspel met een vrijpion meer leverde geen enkel probleem op. Wederom een keurige overwinning en daarmee een 0-1 voorsprong. Een fraai seizoen voor Alisha als debuut in de KNSB. Met 6,5 uit 9 een zeer stabiele factor in het team. Op naar het EK jeugd waar we haar natuurlijk veel succes wensen!

Robert kreeg 1.b4 te verwerken. Ook hier werden er snel een aantal stukken geruild waarbij wit steeds net iets prettiger leek te staan. In de tijdnoodfase vergaloppeerde zijn tegenstander zich waardoor er alsnog een vol punt kon worden genoteerd (0-2). Een lastige seizoenstart werd ruimschoots goedgemaakt door de laatste 6 wedstrijden te winnen! Met 6,5 uit 8 kunnen we zeggen dat Robert topscorer van het team is geworden.

Ondergetekende had opeens wit gekregen van de teamleider tot verrassingen van vriend en vijand. In een partij waarin beide kansen kregen op goed spel ontstond er uiteindelijk een stelling waar ik een sterk paard had maar daar wel een pion voor moest offeren. Zwart verdedigde aanvankelijk sterk maar onder grote tijdsdruk werd dan toch een fout gemaakt waarna zwart door zijn vlag ging (0-3). Ook ik wist uiteindelijk 6,5 uit 9 te halen. Net zoals in Rhodos kunnen we zeggen dat moet volgend jaar beter!

De tegenstander van Stefan speelde een zeer degelijke partij. Het koste ook de nodige tijd om steeds de goede voortzettingen te vinden. Zijn tegenstander bleef het keurig spelen waardoor er in tijdnood geen kans meer kwam (1-3). Ook voor Stefan het debuut in de KNSB. Met een score van 3 uit 9 is Stefan zelf niet helemaal tevreden maar gezien de tegenstand is de score helemaal niet zo gek. De opgedane ervaring zal er volgend seizoen zeker voor zorgen dat het alleen maar beter kan gaan. Zaak om het tijdverbruik beter te monitoren!

In een Spaanse partij kwam Chi Yun wat minder te staan waarna zijn tegenstander afwikkelde naar een duidelijk beter eindspel. Op het moment dat iedereen dacht dit gaat lastig worden gaf zijn tegenstander pardoes een stuk weg en kon gelijk opgeven (1-4). Chi Yun debuteerde dit seizoen ook in de KNSB en ook hij deed dit met een score van 3 uit 9. Ook hij kan met deze score, gezien de tegenstand, zeker vooruit. Chi Yun heeft ook een mooi NK gespeeld en is de laatste maanden duidelijk met stappen vooruit gegaan. Ga zo door!

Ernst speelde met de zwarte stukken en kwam terecht in een Maroczy. Na een hoop gemanoeuvreer ontstond er een eindspel waarbij wit iets meer ruimte had en mocht proberen dit te winnen. Er zaten allerlei verrassende wendingen richting een pionneneindspel in waarbij het leek dat wit zou winnen maar bleek toch niet het geval. Hierdoor besloot de tegenstander maar remise aan te bieden dat werd aangenomen waarmee de wedstrijd was gewonnen (1,5-4,5). Met een score van 5 uit 9 speelde Ernst een degelijk seizoen volgens ratingverwachting. De hele zomer zal er getraind gaan worden met de teamleider zodat het volgend jaar nog beter zal gaan!

Linda speelde met de zwarte stukken en deed dit creatief in de opening. Er leek me weinig aan de hand in de opening maar wit bleef toch steeds zijn stelling versterken. Linda liet zich niet van de wijs brengen en verdedigde goed. In een toreneindspel met een pion minder werd makkelijk remise gemaakt (2-5). Met 2,5 uit 7 zal Linda niet tevreden zijn. Het is duidelijk dat er nog wat roest op zit dus de hele zomer schaken!

Tot slot onze invaller Wim. In een Siciliaan speelde Wim als Carlsen in zijn beste dagen. Met kleine zetjes werd zijn tegenstander weggedrukt. In een eindspel gaf Wim eerst les in het loperpaar en toen daar een pion mee werd gewonnen schoof hij het op Karpoviaanse wijze uit (2-6). Het is maar de vraag of LSG 1 volgend seizoen nog wel om hem heen kan. Dank Wim voor het invallen, we hebben weer van je genoten!

Met een 2-6 overwinning op zak vertrokken we weer richting Leiden voor de viering van het kampioenschap van het 1e.

Nuyk Lyn behaalde uiteindelijk 2,5 uit 7. Bij Nyuk Lyn staat het schaken dit jaar op een lager pitje. Na een moeizame start heeft hij zicht toch redelijk goed herpakt en laten zien waar hij toe in staat is. De ervaring van het KNSB spelen tegen sterke tegenstanders niemand meer af. We hopen natuurlijk dat Nyuk Lyn het schaken weer oppakt en we nog veel meer van hem te zien krijgen.

Timo haalde dit jaar 1 uit 6. Ook voor Timo de eerste kennismaking met de KNSB. Een paar partijen gingen onnodig verloren. In de kritieke stelling toch even wat meer tijd nemen! Ook Timo zal deelnemen aan het EK jeugd waar we ook hem natuurlijk alle succes wensen!

De uitslagen van de laatste ronde nog even in detail:

ZSC-Saende LSG 4
Baltus, P.T. (Pieter) 2126 Kuipers, E.F. (Eelco) 2315 z-w 0 – 1
Bergh van den, B.G. (Ben) 1963 Straver, R. (Robert) 2098 w-z 0 – 1
Woudt, E. (Edwin) 2066 Warnaar, A. (Alisha) 1906 z-w 0 – 1
Abcouwer, J.B. (Jan-Bart) 2099 Jap tjoen San, L. (Linda) 2028 w-z ½ – ½
Tijdeman, F.J. (Frank) 2069 Cchung, C.Y. (Chi Yun) 1891 z-w 0 – 1
Koelewijn, A. (Alex) 1946 Gevers, E. (Ernst) 1979 w-z ½ – ½
Galje, H. (Hans) 1972 Vleming, S. (Stefan) 1646 z-w 1 – 0
Rosegg, J. (Jaron) 1840 Zwinkels, W. (Wim) 1840 w-z 0 – 1
Gemiddelde Rating: 2010 Gemiddelde Rating: 1963 2 – 6

2 reacties op “LSG 4 sluit seizoen af met overtuigende zege

  1. Was leuk om erbij te zijn tegen mijn oude club, waarvan ik nog steeds lid ben. Soort reunie! De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat mijn tegenstander vanuit de opening een kleine combinatie over het hoofd zag en ik dus toen al een pion buitmaakte. Het digitale monster was trouwens zeer te spreken over mijn zetten evenals die van mijn tegenstander.

  2. Fijn dat LSG het heeft aangedurfd vijf jeugdspelers een kans te geven. En de combinatie van jeugd en ervaring heeft goed uitgepakt met uiteindelijk een mooie 5e plaats.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*