LSG 4 redt het wel

Dankzij Leiderdorp 1 en Promotie 1 zijn we niet gedegradeerd. Daarvoor onze dank.
We zijn zelfs nog 6e geworden. Zelf kwamen we er tegen het op volle oorlogssterkte opgekomen Almere 1 niet aan de pas. Het werd een verdiende nederlaag dus.
Frans Erwich is de laatste tijd niet in vorm en verloor met wit op bord 6 dan ook snel (0-1).Daan Binnendijk stond met zwart op bord 8 gelijk tot iets minder en nam na overleg met zijn teamleider het remiseaanbod van zijn tegenstander aan (0,5-1,5).
Reinier Feiner op bord 1 met zwart had zich zwaar voorbereid op een Alapin, waarna zijn tegenstander 1.d4 opende en een variant van het Konings-Indisch speelde die hij niet kende. Hij werd volgens zijn zeggen kansloos geveegd (0,5-2,5).
Marcel de Jeu speelde met wit aan bord 4 zijn gebruikelijke 1 c4. Er ontwikkelde zich een positionele partij, waarbij wit via een pion op d5 de zwarte stelling benauwd probeerde te maken, terwijl zwart zich daar met f5 aan wilde ontworstelen. Uiteindelijk moest wit kiezen waar hij zijn loper op c1 zou zetten: op b2 of op e3. Het gekozen veld b2 had zijn voordelen, maar na de partij bleek bleek dat e3 op langere termijn toch de betere keuze zou zijn geweest. Zoals het ging wist zwart uiteindelijk te breken en daarbij, vanwege die witte loper op de verkeerde diagonaal,
een pion buit te maken. In tijdnood overzag wit uiteindelijk een paardvorkje, maar de uitkomst van de partij stond op dat moment wel al vast. Het leek er tijdens de analyse op dat die ene loperzet een slechte zet is geweest, dat door zwart vervolgens deskundig is uitgebuit. Een strategische les voor de toekomst (0,5-3,5).
Jan-Willem van Drunick speelde met wit op bord 8 de vergeten Mikenasvariant. van de Benoni. Dit was bedoeld als een verrassing. De zwartspeler speelde het nooit gespeelde Ph5. Na Lb5 schaak staat zwart slecht. Jan-Willem speelde echter een veel mindere zet en stond al vrij snel slecht. De zwartspeler speelde toen te gemakzuchtig en Jan Willem kwam gaandeweg beter tot gewonnen te staan. Hij miste tot 3 maal toe een praktische winnende zet maar bleef gewonnen staan. Met een kleine combinatie won hij toen een stuk en de partij (1,5-3,5).
Folkert-Jan Geertsma heeft op bord 3 met zwart lange tijd met de rug tegen de muur gestaan. In de tijdnoodfase koos zijn tegenstander voor een veelbelovende aanval, die hij op twee manieren kon pareren. Helaas koos Folkert-Jan voor de verkeerde : een tegenaanval die dood liep in
plaats van afwikkelen naar een gelijkstaand eindspel (1,5-4,5).
Met 4 Ph6 ontweek Leendert Pols met zwart op bord 5 een Wolga-achtig gambiet in de voorhand. Tegelijk waren hij en zijn tegenstander daarmee uit de theorie. Nadat Leendert de eerste dreigingen van wit had opgevangen, kreeg hij een fors initiatief. Vanwege een verzwakte witte koningsstelling leidde dat snel tot een beslissende aanval (2,5-4,5).
Jan Hellenberg kwam met wit op bord 2 met een klein voordeel uit de opening. Daar hij zijn paarden (af en toe rotbeesten) op de verkeerde velden zette en zijn tegenstander juist op de goede velden kwam hij in de problemen. Toch kon hij remise bereiken maar door vermoeidheid en lichte tijdnood zag hij het niet (2,5-5,5).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*