LSG 4 krijgt les in efficiëntie

Efficiëntie, of misschien moet ik gewoon zeggen doeltreffendheid, het benutten van de geboden de kansen daar is waar het in het schaken om draait. Je kan wel honderd zetten gewonnen staan, maar als je dan vervolgens een blunder maakt kan je zomaar verliezen. Dan moet je niet klagen over pech, dan was de tegenstander gewoon beter in het benutten van die kans.
Hiermee is al aardig weergegeven wat er zaterdag 21 maart gebeurde tijdens de wedstrijd Promotie – LSG 4. Een wedstrijd waarin de winnaar nog mag hopen op behoud en de verliezer vrijwel zeker degradeert. Promotie had zo min mogelijk risico genomen en was met twee invallers versterkt ! Ik zeg met opzet versterkt want met ratings in de 2000 waren ze in elk geval op papier duidelijk sterker dan de spelers die ze vervingen.
Ondanks het feit dat we al heel snel met 1-0 achter kwamen, Thomas was voor zover ik heb kunnen zien kansloos tegen de op papier sterkste speler Bannink, had ik na een uur of twee spelen het idee dat we eindelijk een keer gingen winnen. Eigenlijk stond alleen Aart echt verdacht. Verder was de stelling bij Jan wat lastig te taxeren. Maar ik had zelf net een pion gewonnen in een betere stelling en ook Marcel, Michael en Leendert stonden erg goed. Ik had dan ook een goed gevoel toen ik nog voor de tijdnoodfase Marco 1-1 zag scoren. Maar in die tijdnood ging blijkbaar veel mis (er na overigens ook zoals straks ook terug te zien is in mijn partij). Onduidelijk is in elk geval wat er bij Leendert gebeurde, en dat ondanks dat hij naast mij zat. Ik hoorde hem remise aanbieden en de tegenstander wilde toestemming vragen aan de teamleider toen plotseling de wedstrijdleider ingreep in verband met tijdoverschrijding door Leendert. Leendert was er van overtuigd dat hij nog tijd op klok had toen hij zijn zet voltooide en remise aanbood, maar bewijzen kon hij dat niet.
Na afloop hoorde ik van Michael nog dat hij een mat gemist had vlak voor hij remise maakte. Wat er bij Marcel allemaal gebeurd is weet ik niet, maar van zijn goede stelling was na de tijdnood niets over gebleven. Hij stond zelfs een stuk achter. Om enig idee te geven zal ik hieronder mijn partij laten zien. Vooral het missen van de kans op de zet direct na de tijdnood bevalt me niet, maar eerder had ik het toch al veel beter moeten afmaken.

Uiteindelijk ging het op één bord anders voor wat betreft het benutten van de kansen. Jan Hellenberg was zwaar in de problemen gekomen. De tegenstander dacht het even fraai uit maken, maar bleek een schaakje over het hoofd gezien te hebben. De keuze na het schaakje was : mat gaan of een toren verliezen. De tegenstander koos geen van beide, hij gaf op.

T Promotie 2052 LSG 4 1961 5 3
1. Paul van der Werve 2112 Marcel Mol 2103 1 0
2. FM Bernard Bannink 2235 Thomas Thissen 1974 1 0
3. Ben Ahlers 2089 Marco de Mooij 1951 0 1
4. Jan Willem Duijzer 2038 Aart van de Peut 1873 1 0
5. Henk Noordhoek 1984 Leendert Pols 1984 1 0
6. Sipke de Swart 2026 Folkert-Jan Geertsma 1986 ½ ½
7. Joost Mostert 2001 Jan Hellenberg 1947 0 1
8. Bert Ouwens 1929 Michael Kubbenga 1871 ½ ½

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*