LSG 4 kan net niet stunten tegen Kennemer Combinatie

Namens Robin Schenkelaars

Het leek vooraf een kansloze missie. LSG 4 moest het doen zonder de drie sterkste spelers van het team en Kennemer Combinatie kwam aanzetten met een team waarvan je zou verwachten dat ze twee klassen hoger zouden spelen. Het verschil in gemiddelde rating tussen de twee teams was bijna 300 punten. LSG was duidelijk de underdog. Toch gaven we ons niet zomaar gewonnen.
We waren begonnen met een tactische opstelling. We hadden Daan, op papier de sterkste speler in het team, op het laatste bord gezet, omdat we wisten dat de laatste bordspeler van Kennemer relatief zwak was ten opzichte van de rest van het team. Deze tactische beslissing pakte goed uit. Daan wist te winnen met een agressieve koningsaanval en zette LSG zowaar op voorsprong. De volgende die klaar was, was ikzelf. Ik had een redelijk rustige partij, waarin weinig leek te gebeuren en die uiteindelijk afwikkelde in een ongelijk lopereindspel dat remise werd. Later bleek dat ik stukwinst had gemist. Dit was zuur, zeker gezien de situatie die later zou ontstaan op de andere borden. Voor nu stonden we echter 1,5 – 0,5 voor dus alles leek prima te gaan. Toen kwam echter de golf verliespartijen die we gevreesd hadden. Ivo verloor na een overweldigende aanval van zijn tegenstander die zijn hele stelling vastzette; Vincent speelde iets te passief, waardoor al zijn stukken elkaar in de weg stonden en de doorbraak van zijn tegenstander niet meer te voorkomen was, en Timardi verloor een cruciale pion, waarna haar stelling te veel verzwakt werd. Onze 1,5 – 0,5 voorsprong veranderde in een 1,5 – 3,5 achterstand.

Er was echter ook goed nieuws. Rick wist een wat onplezierig eindspel remise te houden, waardoor we nog zicht hielden op een matchpunt. En dat matchpunt zou er nog bijna komen. Evert speelde namelijk de partij van zijn leven en wist te stunten door in een loper tegen paard eindspel met een pion meer zijn tegenstander, die een rating boven de 2100 had, te verslaan. De stand was 3 – 4 met nog een bord te gaan. Het was aan Bob om zijn partij te winnen en het matchpunt binnen te halen. Hij was daar hard naar op weg. In een gecompliceerd toreneindspel met een pion meer waren de kansen zeker aan zijn kant. Bob speelde het echter iets te creatief. Hij offerde een van zijn torens om een pionnendoorbraak te forceren en zo een dame te halen, maar deze combinatie werkte helaas net niet. Het gevolg was dat Bob verloor. Daarmee werd het uiteindelijk 3 – 5. Zeker niet zo’n slechte score en als Bob en ik onze winstkansen hadden verzilverd hadden we zelfs met 4,5 – 3,5 kunnen winnen. LSG was dus zeker niet zo kansloos als van te voren hadden gedacht en hoewel we dus verloren hebben belooft dit resultaat veel voor de rest van het seizoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*