LSG 4 dendert door

LSG 4 gaat fier aan kop! De teams zijn aan elkaar gewaagd en dan kan het net zijn dat een outsider de macht grijpt. Of het allemaal verdiend is telt weer niet op de ranglijst. Met dank ook deze keer weer aan de invallers, die niet verloren hebben. Een knappe prestatie van Loek: nog steeds een perfect score!
[Verslag van de spelers bijeen gebracht door Jorgen Henseler]

Jorgen speelde aan bord 1 met zwart een Bg5-Najdorf. In het middenspel ontstond een scherpe strijd met tegengestelde rokades. Wit zag niet beter dan een tijdelijk dame-offer en ging een eindspel met een pion minder in. In onderstaand eindspel nam wit de vergiftigde pion op h5 en verloor de partij geforceerd.

46 … Ke5 47.Rh4 (na een paard-zet loopt de b-pion door en 47.Nxf5 Nf4 48.Rg5 Nh3+ -+) Rc4 -+

Loek kwam met wit ok uit de opening. Er ontstond een steunpunt op d5, maar door onnauwkeurige zetten kon hij dit sterke veld niet benutten. Na een te optimistische koningswandeling, veroverde zijn tegenstander toch de d-lijn, en nam hiermee het initiatief over. Met een (dubieus) kwaliteitsoffer probeerde hij zijn stelling bij elkaar te houden.

Via kleine dreigingen voerde zwart de druk op, maar verbruikte hierbij veel tijd. Met als gevolg een blunder op de 39e zet, een zet vlak voor de tijdcontrole, waardoor de dame via 40.Th1 kon worden ingesloten.

“Een aantal zetten veel beter staan, om het vervolgens in een enkele zet te verspelen. Schaken is soms heel hard. Gelukkig zat ik dit keer aan de andere kant. Misschien bestaat er toch iets als geluk in het schaakspel?”

Marcels tegenstander aan bord 3 speelde een traag systeem met wit waarop zwart iets beter kwam te staan. Een te vroege actie gaf dat voordeel weer weg, waarna een spannende stelling ontstond; wit verloor een pion, die zwart wel kon pakken, maar er waren praktischer zetten. De pionwinst gaf wit spel en toen Marcel 5 zetten later misgreep kwam wit in het voordeel. Een brute aanval van wit werd niet optimaal bestreden, waarna zwart ondekbaar mat ging na de tijdnoodfase.

Aan bord 4 speelde Timo een degelijke partij waar hij een kansje miste. Na een paar onhandige zetten nam zijn tegenstander de boel over en kon hij het niet meer bij elkaar houden. De trainer van Timo – Edwin – voorzag de partij van wat licht commentaar.

Alisha kreeg aan bord 5 1.Nf3 tegen me en besloot KID te spelen. Mijn tegenstander maakte het niet moeilijk voor mij om te equalizen en even later won ik een pion. Hoewel ik toen iets beter stond had hij redelijke compensatie waardoor ik later mijn pion terug moest geven en de partij door zetherhaling in remise eindigde.

Jan Willem speelde aan bord 6 met wit een korte en redelijk correcte partij tegen de uitvinder van de Zwarte Leeuw, Van Rekom. D4-d6 c4-e5 d5-f5 e4. Kreeg enig voordeel vanwege beheersing van de witte velden en van veld e4. Reageerde daarna te slap en de stelling werd weer gelijk. Een pionoffer bracht mij nog enig initiatief maar leidde uiteindelijk tot een gelijkstaande eindspel, dus remise.

Marcel speelde aan bord 7 met zwart zijn geliefde Pirc. Na e7-e5, e5xd4 en Tf8-e8 had hij enige druk tegen de witte e-pion. WIt besloot om met Pd4xc6 twee paarden te ruilen, maar dit gaf zwart alleen maar de gelegenheid om via Ta8-b8 en Lc8-b7 zijn resterend stukken actiever op te stellen en ook pion b2 te bedreigen. Er volgde een manoevreerfase waarin beide spelers dachten dat zwart een tikkeltje beter stond, hetgeen naderhand door de computer werd bevestigd. Toen na een aantal vereenvoudigingen de remise bijna definitief leek te zijn beging wit echter onverhoeds een fout die een vol stuk kostte. Drie zetten later was het punt binnen. Voor het team een welkome overwinning, maar gezien het partijverloop was remise passender geweest.

De partij van Wilfried aan bord 8 was van een matige kwaliteit. De tegenstander met een elo van 1690 speelde gelukkig net zo matig als ik. Bij het naspelen met de computer kwamen onze zetten vaak niet voor bij de eerste 3 mogelijkheden. Ik denk dat de computer ons spel niet begreep. Bij zet 27 zijn we gestopt met remise.

LSG 4

Sliedrecht 2

Henseler, J. (Jorgen) 2048 Mensing, A.D. (Adrian) 1839 z-w 1 – 0
Veenendaal, L. (Loek) 1959 Mensing, A. (Andrew) 1958 w-z 1 – 0
Wubben, M. (Marcel) 1973 Boer, W. (Wout) 1940 z-w 0 – 1
Yeh, T. (Timo) 1851 Wessels, C. (Kees) 1865 w-z 0 – 1
Warnaar, A. (Alisha) 1860 Rooijen den, T.F.H. (Teunis) 1970 z-w ½ – ½
Drunick van, J.W. (Jan-Willem) 1916 Rekom van, J. (Jerry) 1889 w-z ½ – ½
Jeu de, M.F.E. (Marcel) 1972 Hokken, W. (Wim) 1986 z-w 1 – 0
Binnendijk, W.G. (Wilfried) 1860 Stoker, J.C. (Joost) 1690 w-z ½ – ½
Gemiddelde Rating: 1930 Gemiddelde Rating: 1892 4½-3½

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*