LSG 4 blijft winnen

LSG 4 heeft de vierde overwinning op rij geboekt. Weliswaar tegen de hekkensluiter, maar je krijgt een overwinning natuurlijk nooit cadeau. De invallers hebben zoals bijna gebruikelijk weer gewonnen. De top 4 van de ranglijst hebben alle vier gewonnen, dus de stand bovenin bleef ongewijzigd. Dus ook de koppositie van LSG 4 werd gehandhaafd.
De volgende ronde staat het belangrijke duel tegen het op papier iets sterkere De Drie Torens 1 op het programma.
Hieronder een verslag van enkele partijen, aangeleverd door Jorgen Henseler (en zijn spelers)

Jorgen speelde aan bord 3 met zwart de vergiftigde pion variant van de Najdorf. Hij heeft de hele partij niet slechter gestaan en won in 22 zetten. Dan zou je denken dat hij een goede partij gespeeld heeft, maar niets was minder waar.Hij kon tot tweemaal toe met (de voor het Siciliaans thematische breek-zet) d5 eenvoudig een stuk winnen. Helaas stond zijn focus vanwege het pionoffer volledig op verdedigen en het eindspel winnen en zeker niet op het centrum openbreken met zijn koning in het midden. Ondanks dit voorval was het punt wel binnen.
Jan Willem speelde met wit aan bord 4 een Wolga gambiet met Dc2:  Ging over naar klassieke Wolga. Had iets eerder a4 moeten spelen. Bleef echter wat beter staan ( had ook een paar maal betere zetten). In de tussentijd wat tactische verwikkelingen. Uiteindelijk leidde dit tot een stand van een blok van ieder 5 pionnen, ieder een Dame. Ik een paard en een loper tegen een zwarte toren.Ik dacht dat ik beter stond maar dat ik niet zou binnen komen met mijn Dame. Zwart  weigerde in eerste instantie mijn remiseaanbod omdat hij dacht dat hij beter stond. Later accepteerde hij het aanbod alsnog.
Marcel de J. speelde aan bord 5 met zwart in het Engels tegen dezelfde Botwinnik-pionnendriehoek c4-d3-e4 die hijzelf ook met wit speelt. Zwart slaagde erin om via Lh3 de witte loper op g2 te ruilen en daarna d5 door te zetten, waarna er in het centrum geruild werd en ook de dames al snel van het bord verdwenen. Er resteerde een positie waarin zwart een wat betere structuur had, maar wit kon wijzen op wat meer ruimte en een zwartveldige loper bij zwart die last had van de eigen pion op e5. Uiteindelijk werd ook die geruild en kwam een vierpaardeneindspel op het bord. Tijdens de partij leek de positie verder steeds gelijk te blijven en daar was de computer het later ook mee eens. Een evenwichtige remise was het resultaat.
Marcel W. kreeg aan bord 7 met zwart voor de zoveelste keer in de afgelopen 12 maanden het Botwinnik-systeem van het Engels tegen zich.
Na een tijdrovende manoeuvreerfase stond zwart beter, maar onder tijdsdruk koos Marcel ervoor om wits tegenkansen eruit te halen, wat een beter maar remise eindspel op leverde.
Na 20 zetten proberen ging wit alsnog de fout in en ging het volle punt alsnog naar zwart.

LSG 4

DSC Delft 4

Veenendaal, L. (Loek) 2036 Bosma, J. (Jan) 2033 z-w ½ – ½
Serdijn, A.M. (Adinda) 2006 Voorberg, K. (Kees) 1919 w-z 1 – 0
Henseler, J. (Jorgen) 2056 Hooven van den, E.C. (Evert) 1907 z-w 1 – 0
Drunick van, J.W. (Jan-Willem) 1919 Lode, P. (Peter) 1892 w-z ½ – ½
Jeu de, M.F.E. (Marcel) 1996 Broek van den, W.J. (Willem-Jan) 1863 z-w ½ – ½
Yeh, T. (Timo) 1848 Wiersma, A.A. (Arno) 1899 w-z 0 – 1
Wubben, M. (Marcel) 1937 Goossens, P.A. (Pieter) 1845 z-w 1 – 0
Warnaar, A. (Alisha) 1810 Dijkstra, G.J. (Gert) 1747 w-z 1 – 0
Gemiddelde Rating: 1951 Gemiddelde Rating: 1888 5½-2½

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*