LSG 3 weer onderuit

Ook de derde ronde van de KNSB competitie is LSG 3 niet in staat gebleken te winnen. In Sociëteit De Lombard te Rotterdam bleek de plaatselijke RSR Ivoren Toren met het minimale verschil te sterk. Tot nog toe doen we het redelijk op rating en qua bordpunten maar met nog slechts één matchpunt begint het nu wel spannend te worden.

Vooraf waren onze topborden Marcel Mol en teamcaptain Jan Hellenberg verhinderd maar hadden we in Adinda en de snel sterker wordende Jeroen Berrevoets twee adequate vervangers. Ik mocht de honneurs als teamcaptain waarnemen en met de vooraf door Jan ingefluisterde opstelling hoopten we op een goed resultaat ondanks de drie 2100+ spelers bij RSR Ivoren Toren.

Helaas bleek winnen lastig behalve voor onze nieuwe ster op bord 8, Jeroen. Hij was als eerste klaar met een vlotte overwinning. Aangezien dat het enige hoogtepunt bleek heeft hij deze partij voor ons van commentaar voorzien.

Een fijne voorsprong om op verder te bouwen. Daarna was het echter punten sprokkelen. Terwijl ik zelf alle complicaties van het dubbele pionoffer van mijn tegenstander zat door te rekenen is de exacte volgorde mij ontgaan maar voor het einde van de eerste tijdnood was iedereen behalve onze plaatsvervangend teamcaptain klaar.

Thomas speelde met zwart weer erg snel. Deze keer leverde dat echter geen punt op. Hij hoopte met het IJslands gambiet zijn tegenstander te verrassen. Helaas kende de tegenstander de goede voortzetting. Hij moest of een stuk offeren of dames ruilen. Dat werd dus een stukoffer. Vervolgens dacht hij wit op een gegeven moment om te kunnen leggen, maar het viel tegen. Wit had drie stukken voor een dame. Daarop stelde Thomas zich tevreden met een half punt.

Adinda kwam een pion voor maar moest daar wel een aanval voor incasseren. Gelukkig leidde die aanval niet tot mat maar wel tot eeuwig schaak. Opnieuw een halfje.

Met dxc5 veroverde Marcel een pion tegen de Grunfeld. Meestal is dat niet veel, dit keer was het wel goed voor een plusje dat weer verloren ging toen hij voor een overdreven snelle winstpoging ging. Gelukkig kon zijn stelling veel hebben en eindigde ook deze partij in een eeuwig schaak van zwart.

Leendert kwam terecht in een evenwichtiger stelling dan gehoopt. Op een enkel moment had hij een knuppel in het hoenderhok kunnen gooien. Helaas was hij toen niet bij de les (de oude dag?). Wat later verzandde de partij het na overleg toch in remise.

Jorgen kwam op bord 1 tegen een 2100+ speler met wit goed uit de opening in een Caro-Kann, maar liet zijn voordeel verwateren. Toen zwart echter niet toesloeg offerde Jorgen een kwaliteit voor een sterk paard op d6. Eigenlijk is dit geen offer, want volgens Kasparov is een paard op d6 een toren waard. Jorgen werd toch nerveus van een kwaliteit achter en wilde te snel toeslaan (terwijl dit niet nodig was). Dit leverde hem helaas een nul op en alles weer in balans.

Op bord 4 moest Dirk helaas voor hem tegen één van de 2100+ spelers. Of er meer inzat heb ik niet meegekregen maar dit bleek achteraf een dure nul.

Toen de rook was opgetrokken was ik op bord 2 als enige nog bezig bij een 4-3 achterstand. Achteraf had ik toch aan één van de twee pluspionnen moeten blijven hangen maar ik zag een stukoffer voor initiatief (en dus inmiddels drie pionnen). Dit bleek niet de juiste keuze. Gelukkig was mijn tegenstander ook niet helemaal scherp en miste hij in de tijdnood fase een kans op groot voordeel. Na dameruil bleken in het eindspel de winstkansen voor mij verkeken maar durfde mijn tegenstander in een volgens de computer evenwichtige stelling helaas ook geen verliespoging meer te ondernemen. Remise en de kleinst mogelijke nederlaag voor het team.

Achteraf hebben de 2100tjes bij RSR Ivoren Toren toch het verschil gemaakt. Volgende ronde nieuwe kansen tegen het sterke Almere. Daarna krijgen we voor de afwisseling op papier ook iets zwakkere tegenstand.

Tekst: Patriek Tromp

RSR Ivoren Toren LSG 3
Rosmalen van, J. (Joost) 2122 Henseler , J. (Jorgen) 2008 z-w 1 – 0
Spaan , N. (Nathanael) 2130 Tromp , P. (Patriek) 2006 w-z ½ – ½
Westerduin , P. (Philip) 1999 Pols , L.A. (Leendert) 2018 z-w ½ – ½
Buitenen van, H. (Herbert) 2131 Sikkel , D. (Dirk) 1970 w-z 1 – 0
Zondag , J.A.T. (Jason) 1989 Serdijn , A.M. (Adinda) 1996 z-w ½ – ½
Fung , M.M.W. (Michael) 1940 Thissen , T. (Thomas) 1992 w-z ½ – ½
Tromp , P.J.H. (Paul) 1969 Wubben , M. (Marcel) 1952 z-w ½ – ½
Janse , S. (Sebastiaan) 1808 Berrevoets , J. (Jeroen) 1855 w-z 0 – 1
Gemiddelde Rating: 2011 Gemiddelde Rating: 1975 4½-3½

2 reacties op “LSG 3 weer onderuit

  1. Jammer van de nipte nederlaag. Inderdaad doet onze supersub Jeroen het erg goed de laatste tijd. Ik hoop dan ook dat hij vaker op zaterdag beschikbaar is 🙂
    @Jeroen, bedankt voor de becommentarieerde partij en nog gefeliciteerd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*