LSG 3 pakt leiding in het klassement

Na drie van de negen ronden heeft LSG 3 gedecideerd de leiding in klasse 3F genomen. Met de monsterscore van maar liefst 7 – 1 werd DSC 4, het vierde team van de Delfste Schaak Club in eigen huis teruggewezen.
De omstandigheid dat LSG 3 drie basisspelers moest missen, deed geen afbreuk aan het hoge niveau waarop de Leidenaars hun stukken over het bord dirigeerden. Al eerder schreven wij dat LSG over een groot potentieel aan reservekrachten beschikt. Marcel de Jeu en Marco de Mooij werden op het laatste moment opgetrommeld, deden hun plicht en brachten twee volle punten mee naar huis.

Op bord 1 behaalde Frans zijn derde overwinning en staat nog steeds op 100%. Een bijzondere prestatie. Marcel Wubben, die ook al zo’n goed seizoen draait, hield de sterke Delftenaar op bord 2 keurig in bedwang en scoorde daarmee een belangrijk half punt. Marcel stond na wat matige zetten in het middenspel positioneel verloren; door niet daadkrachtig optreden van zijn tegenstander wist hij de ergste gevaren te bezweren en toen hij op zet 42 van twee zetten de minst dwingende deed kon Marcel een pion offeren. De pion werd geweigerd, maar daardoor was het direct remise.

Ook op het derde bord hadden we winstkansen, maar helaas miste Henk in het verre eindspel op een haar na de overwinning, waarna hij in een remise moest berusten. Na de opening had Henk geen voordeel, maar spaarde daarna geleidelijk wat bij elkaar aan voordeeltjes. In al lichte tijdnood kon hij kiezen tussen een duurzaam voordeeltje, of het accepteren van een stukoffer waar hij de consequenties niet goed van kon doorrekenen. Later bleek zijn tegenstander niet eens gezien te hebben dat hij een stuk tegen twee pionnen kon winnen… Het weigeren bleek iets minder sterk dan het accepteren toen ze analyseerden, maar was wel safer. Ook het oude-mannetjes-schaak had moeten werken, maar de man uit Delft verdedigde een eindspel met pluspion voor Henk, maar slechtere structuur, taai. Toen Henk twee winstkansjes miste was het niet meer te winnen en toen hij bovendien teleurgesteld een pion verblunderde was het meteen remise.

Daarmee was de koek op voor de Delftenaren. Op de laatste vijf borden werden even zovele punten gescoord. Thomas, Adinda en Marco wonnen met de zwarte stukken, terwijl Joost en Marcel de Jeu met wit het volle pond incasseerden.

Op een enkel bord moest het geluk op subtiele wijze worden afgedwongen. Adinda na afloop:

“In mijn partij hadden we allebei dame en toren, en ik stond een pion achter en slechter. Ik had nog wel wat rommelkansen, maar werd behoorlijk uitgerookt. Toen mijn tegenstander een toren kon winnen, dacht hij de beloning voor zijn goede spel te hebben, en sloeg hem à tempo , in plaats van even na te denken en mij in een paar zetten mat te geven. Mijn uitgerookte zwarte koning functioneerde opeens als winnende wandelkoning toen ik hem op d3 posteerde, waarna het ondekbaar mat was van dame en koning.”

Joost had zich voorgenomen om niet meer tijd te gebruiken dan zijn tegenstander en stond al snel een half uur voor op de klok. Engels. Voordeeltje vanuit de opening. De DSC-speler begon aan een koningsaanval, maar hij was niet zo consequent in de uitvoering. Joost opende het centrum en toen werd koning van Delft heel zwak. De paarden keken maar wat, maar deden niet veel. De Delftenaar had veel sterker kunnen verdedigen, maar hij ging mat in het middenspel, in tijdnood.
Marco zag op de achtste zet dat hij op de tiende zet een volle pion zou verliezen, waarna hij compleet verloren zou staan. Dus Marco deed maar alsof hij gek was en probeerde met een wazige truc wat tegenspel te krijgen. Het lukt zijn tegenstander niet om snel te winnen en daar werd hij weer een beetje gek van. Uiteindelijk won Marco de pion terug en stond weer goed. Daarna kwam de winst vanzelf.

De overige uitslagen in klasse 3F waren ook gunstig voor LSG 3, aangezien belangrijke concurrenten hun wedstrijden verloren. Het sterke Krimpen aan den IJsel dolf met 3½ punt het onderspit in het verre Axel, een dorp aan de Belgische grens in Zeeuws-Vlaanderen. De andere Zeeuwen, uit het nabijgelegen Sas van Gent, werden in een uitwedstrijd door Rijswijk getrakteerd op een nederlaag.
Daarmee staat LSG 3 met 6 matchpunten en 17 bordpunten trots bovenaan. Ook de spelers van S. Landau Axel, die wij op 8 maart in het Denksportcentrum verwelkomen, hebben 6 matchpunten, maar 15 bordpunten. Op 4 januari strijden wij thuis eerst tegen Rijswijk en op 8 februari uit tegen HWP Sas van Gent.

De vooruitzichten zijn goed, maar de race is natuurlijk nog niet gelopen.

auteur: Eric van ’t Hof

1 reactie op “LSG 3 pakt leiding in het klassement

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*