LSG 3 pakt de leiding

Door Robert Straver

Je zal maar de leiding zijn en door LSG 3 gepakt worden. Het overkwam de leiding in de derde ronde van de KNSB competitie in klasse 3E. Een 1½ – 6½ zege op Botwinnik was genoeg om op bordpunten DSC Delft 2 voorbij te gaan. De schaakzaterdag kende een breed programma. De analyseruimte en de bar stonden rechtstreeks in verbinding met de ontmoetingsruimte van een 55+ wooncomplex alwaar de hele middag (inline) werd gedanst. Ook vond een van de teamleden die na 1 uur en 15 minuten al een punt had gepakt het nodig de kapper in het complex te bezoeken. Zou het ooit voorgekomen zijn dat een schaker bij een teamwedstrijd de match met meer haar aanvangt dan dat hij/zij heeft bij het ondertekenen van het wedstrijdformulier?

De zege was niet geflatteerd. LSG 3 was echt een maatje te groot voor Botwinnik. De score werd geopend door de maker van het verslag. Een taak welke werd opgedrongen door het simpele feit dat het toen nog maar 14.15 uur was en er alle tijd en rust was voor het bekijken van de andere partijen. Voor de vorm een moment uit de 0 – 1. Tegenstander Manoch had de Caro Kann niet al te fris aangepakt maar dacht een mokerslag uit te delen met een schijnoffer. Ik had echter 3 ply dieper gekeken:

Het werd niet de enige snelle zege. Invaller Vincent Fructuoso van der Veen, wiens naam wij om de stikstofuitstoot te beperken maar eenmaal voluit uitschrijven, bood zijn tegenstander een paard aan. Dat werd in de bek gekeken met als resultaat dat Kort een dodelijke aanval over zich heen kreeg zonder een paard meer. In de analyse bleek dat het offer indien het was aangenomen uiterst correct was.

Linda Jap en Reinier Feinier hadden een punt. Het was geen makkelijk Karwei. Kanbier speelde de voor mij behoorlijk bekende Pf6 variant in de Caro Kann en in correspondentieschaak is dat al bijna uitgestorven. Linda koos echter niet voor de meest aanvallende aanpak en moest na een grote afruil nauwkeurig spelen in een lopereindspel van gelijke lopers. Naast haar kreeg Reinier een witte toren op a7 op bezoek. Kijkt u maar even. Reinier had net Thd8 gedaan en dacht er geen vuiltje aan de lucht was.

Eric van ’t Hof werd geconfronteerd met een Budapest gebied. Een opening voor vluggertjes. Maar iedereen met een engine weet hoe je bij normaal schaak met wit goed kan komen te staan. Ik snap dan ook niet zo goed waarom spelers het blijven doen. Kijk maar eens hoe Eric zijn tegenstander door gewoon normale zetten te doen vermorzelt:

Op bord 1 speelde de andere invaller met een gewone korte naam: Igor Coene. Zijn tegenstander was ook een invaller. De jongeman Catalan bood goed tegenstand in de opening. Een complex middenspel werd door Igor veel beter behandeld en pion na pion ging in het doosje. Een leerzame partij voor de jonge speler. En voor Catalan natuurlijk ook. Al had hij een zet of 15-20 eerder mogen opgeven. Dat zie je wel vaker bij jeugdspelers. Niet echt erg of zo. Igor had een aangename middag.

De oplettende lezer is als het goed is op dit punt van het verslag aan het klappen. Net als bij snooker. De zaal gaat bij snooker klappen als het moment bereikt is dat een van de spelers de frame gaat winnen. Je weet het zeker, al moeten er nog wel wat ballen gepot worden. De tussenstand na 6 behandelde partijen is 1-5. De matchpunten zijn al binnen.

Eelco Kuipers speelde een wat vreemde partij. Alsof hij met zijn hoofd aan andere sporten denkt. Rond zet 10 kon hij min of meer al positioneel winnen met een krachtig … c4. Hij dacht nog een tussenzetje te doen om het daarna met nog meer impact uit te voeren, maar de tussenzet dwong wit in feite de enige zet te doen om c4 tegen te gaan. En zo begon de partij rond zet 10 opnieuw. Uiteindelijk moest er in een complexe stand een eeuwig schaak combinatie aan te pas komen. Tot op heden is onduidelijk wie nu het meest tevreden was met deze uitslag.

Het komt niet vaak voor de Quirinius van Dorp als laatste bezig is … Zijn tegenstander speelde erg sterk en had op enig moment een kans op winst.

Na dit ‘momentje’ ging Q er eens goed voor zitten. Een tijdje later bereikten we dit moment. Wit speelt het ongelukkige Pb3. Het restant geef ik zonder commentaar. Gewoon even naspelen. Let er vooral op hoe de lopers en pionnenmeerderheid samenwerken.

Daarmee bereikten we de eindstand. In een Surinaams restaurant in het immer bruisende stadscentrum van Zoetermeer bespraken we onze zondes en grootste daden. We zagen dat we de leiding hadden gepakt.

Uitslagen in detail:

3 reacties op “LSG 3 pakt de leiding

  1. Leuk verslag Robert! Zag toevallig op de website van de KNSB dat de uitslag van ronde 3 voor alle teams in klasse 3E is verwerkt, behalve bij LSG 3. Hoewel de uitslag van ronde 3 wel is vernoemd, zijn de match- en bordpunten niet verrekent. Zo staat LSG 3 nog op 4 matchpunten na drie wedstrijden. Dat zouden er toch 6 moeten zijn? (Hetzelfde geldt ook voor de bordpunten).

  2. Het is inderdaad een vreemde technische fout. Je zou zeggen dat het correct optellen van cijfertjes op een website anno 2019 toch wel te doen moet zijn. Waarschijnlijk moeten er eerst nog in een aantal regionale vergaderingen hierover gesproken worden, dan een gesprek met Fide, dan een IT consultant inhuren en dan hebben we het mankement in 2027 vast verholpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*