LSG 3 klopt Boven Ei

De overwinning op Boven IJ was al binnen voordat er ook maar een zet gespeeld was. Het team had zich in de aanloop naar de wedstrijd immers excellent voorbereid. De weekbrieven op de site werden doorgespit, partijen van eerdere jaren opgedregd en zelfs een verdwaalde partij uit 2007 van een der IJ-en werd met vier engines tot zet 40 bekeken. Hadden we dat niet gedaan, dan waren we met 6-2 de boot in gegaan. Nu werd het een 3,5-4,5 overwinning.  Uiteindelijk wel terecht te noemen, al hadden individuele uitslagen anders kunnen zijn.

We beginnen bij het einde. Eigenlijk het enige echt interessante van de wedstrijd. Het staat 2-3 voor ons en Fructuoso staat finaal gewonnen, terwijl Kuipers tegen de toekomstige wereldkampioen verloren staat. Omdat Termeulen twee gezonde pionnen voor staat, hebben kort daarvoor Hellenberg en Gevers op remise aangekoerst. Bij Hellenberg bleek in de analyse dat hij een hele fraaie winst had gemist, maar de stelling was complex en ook zwart had dreigingen.

Op het moment dat Fructuoso het eerste matchpunt aantikte gaf Termeulen pardoes een stuk weg. In plaats van 2 pionnen voor had hij ‘enige compensatie’ voor het stuk. Omdat wit ook nog eens een loperpaar en een vrije a-pion had, gingen we al min of meer uit van een gelijkspel. De topborden waren deze ronde een keer niet onze ruggengraat want er stond 3-1 voor de IJ-en aldaar. Onze topscoorder Q was al na 2 uur spelen en 1 gemiste mokerslag klaar en keek tegen een 0 aan. Kuipers wilde te graag tegen Croese en kreeg wederom een rekening. De staartborden deden het dit keer wel want al eerder op de middag hadden Mol en Straver, laatstgenoemde overigens vanuit een hele slechte stand, toch wel vrij eenvoudig gewonnen. Met de mooie zege van Fructuoso, die zo in het boekje “Hoe straf je een verkeerde zet in de opening af” kan, was het 0-3 aan de staart en we rekenden dus op 0-4.

Maar goed, Termeulen was in een Sinterklaasbui en deed een stuk cadeau. Net als in de vorige 3 rondes ging onze man op 6 er nog eens goed voor zitten. Omdat wit meer keren een op zijn zachtst gezegd suboptimale zet deed, gelukte het onze nummer 6 om gestaag de pionnen en de koning naar voren te stuwen, terwijl de witte pion compleet versteend bleef staan op a4. Per 3 minuten liepen we de zaal in en uit. Spandoeken mee, driftige gangdiscussies of remise misschien toch zou lukken … Diep in de middag, misschien was de avond al begonnen, dreigde Termeulen mat te gaan zetten, ware het niet dat hij zelf ook bijna mat ging. Nagels werden sneller korter dan de dagen in Lapland. Termeulen omzeilde alle dreigingen, leek even nog met zijn koning het verkeerde veld te kiezen maar ook de IJ-man was niet meer zo scherp van Boven. Nadat Albert de a-pion kon ophalen wisten we het … remise. De zege was binnen.

Boven op ’t IJ namen we er een pilsje op. Best een grote. Daarna nog een paar. Kweetnietprecieshoeveel. Zoals Rubberen Robbie dacht ik ooit zei, het waren er iets van 3, 4, misschien 16.

We staan nu 2 matchpunten los van de nummer 2. Van verslappen zal geen sprake zijn. Dit team is op steam.

T Boven IJ 2026 LSG 3 2098
1. Frank van de Velpen 2043 Ernst Gevers 2028 ½ ½
2. Cor Croese 2266 Eelco Kuipers 2315 1 0
3. Martin Beugel 2007 Jan Hellenberg 1934 ½ ½
4. Eric Tetteroo 2003 Quirinius van Dorp 2126 1 0
5. Cyriel Pex 2027 Vincent Fructuoso van der Veen 2125 0 1
6. Martin de Koning 1948 Albert Termeulen 2089 ½ ½
7. Arthur Bauduin 1970 Marcel Mol 2057 0 1
8. George Gijsen 1940 Robert Straver 2112 0 1

1 reactie op “LSG 3 klopt Boven Ei

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*