LSG 3 Doet goede zaken

Deze 6e ronde deed zich in onze klasse een grappig fenomeen voor: de nummer 1, in de stand na ronde 5, speelde tegen de nummer 2, de nummer 3 tegen 4 enzovoort. Wij stonden 3e en mochten het dus opnemen tegen het op bezoek komende RSR Ivoren toren 2, dat 4e stond. De winnaar zou nog enige hoop kunnen houden op een kampioenschap. Aangezien alle teams in onze klasse redelijk aan elkaar gewaagd zijn, zou ook dit weer een lastige wedstrijd worden.

Op bord 1 nam onze voorman Q ‘De koevoet’ van Dorp het met zwart op tegen Paul Tromp, die nog 100% had. Na een stokoude opening ontspon zich een spannend gevecht met alleen torens, paarden en pionnen. Q schroefde de druk op en na een kwaliteitsoffer moest de tegenstander de vlag strijken omdat de opkomende vrijpionnen niet meer tegen te houden waren.
Op bord 2 zag het er lang naar uit dat Frans met wit ook zou gaan winnen. Na een ruilvariant damegambiet met 3. … Le7 besloot Frans op pionnenjacht te gaan met Dxb7. Zwart kreeg wel wat tegenspel met Pb4 en Lf5 tegen c2, maar het leek me dat het goed voor wit moest zijn. Toen ik een tijdje later weer naar links keek, stond Frans maar liefst 3 pionnen voor, alleen alle overige stukken lagen bij wit nog in bed. Er was werkelijk niets ontwikkeld. Maar ja, drie pionnen is drie pionnen niet waar? Wat er precies is fout gegaan weet ik niet, maar Frans kon niet voorkomen dat zwart met al zijn torens via de 2e rij binnenkwam en toen de zwarte loper zich ook nog met het gevecht ging bemoeien, was het pleit beslecht.

Op bord 5 speelde Marcel W met zwart tegen een van hun sterkere spelers. Van die partij heb ik niet veel gezien, maar remise was natuurlijk een prima resultaat.
Helaas was er geen goed resultaat voor Marcel J, die met wit op bord 6 speelde. Na een toch solide openingsopzet moet er iets verkeerd zijn gegaan, want toen ik even later naar rechts keek stonden de stukken weer in de beginstand maar er stond een zwarte koning in het midden.
Henk, spelend met zwart op 7, kwam al snel prettig te staan na een soort koningsindische openingsopzet. De problemen werden wit kennelijk teveel waarna Henk het punt kon opstrijken.

Adinda begint zich tot een goed geoliede puntenmachine te ontwikkelen, want ze won namelijk weer. Dit keer op bord 8. Met wit won ze in het Frans een pion op c5, maar dat betekende wel dat er een zwarte dame op h3 moest worden toegelaten. Dat bleek echter niet heel gevaarlijk en wit kon zelf tot de aanval overgaan. Na een venijnig loperschaakje kon zwart opgeven. 5 uit 6 als ik me niet vergis!
Zelf speelde ik met zwart op bord 3 een partij met wisselende kansen. Na de opening stond wit duidelijk beter, maar toen ik rond zet 20 een pion kado kreeg, kon ik het voordeel naar me toe trekken. Daarna kon ik echter geen duidelijk plan vinden. Wit begon bovendien zeer sterk te spelen en ik moest lijdzaam toezien hoe er een vreselijk sterk paard op f5 terecht kwam. De klok begon mee te spelen en ik zag me genoodzaakt de pluspion weer terug te geven. Op het moment dat Q won, bood ik maar eens remise aan, omdat dat op dat moment voor het teamresultaat zeer gunstig zou zijn. Mijn tegenstander accepteerde en daarmee werd het 4-3 voor ons met nog een partij te gaan die er voor ons zeer goed uitzag.
Dat was namelijk de partij van Martin, die met wit op bord 4 speelde. Na de opening, een Blumenfeld gambiet, kreeg zwart het centrum, maar Martin kon de pluspion vasthouden en het zwarte centrum ondermijnen. Zwart zag zich na het middenspel gedwongen om het remise-aanbod te accepteren, waarmee matchwinst voor ons een feit was!

LSG 3 2038 RSR Ivoren Toren 2 1990
1. Q van Dorp 2085 Paul Tromp 2056 1 0
2. Frans Erwich 2003 Philip Westerduin 2039 0 1
3. Ernst Gevers 2061 Paul Batenburg 2008 ½ ½
4. Martin Voorn 2034 Arno Beljaars 2042 ½ ½
5. Marcel Wubben 2081 Peter Torczynski 2040 ½ ½
6. Marcel de Jeu 1991 Tim Benning 1982 0 1
7. Henk van Putten 2065 Maarten van Doorn 1840 1 0
8. Adinda Serdijn 1981 Wil Sparreboom 1913 1 0

Omdat het duel tussen de koplopers in 4-4 is geëindigd, deden we extra goede zaken en staan we nu 2e!

Verslag: Ernst Gevers

1 reactie op “LSG 3 Doet goede zaken

  1. De stelling na het slaan van de derde pion op bord 2 wordt door mijn engine beoordeeld als gelijk. Pas na het (een aantal zetten later onder tijdsdruk) niet spelen van de juiste vervolgzet (28. Tc1?? i.p.v. 28 Pc5=), kreeg wit beslissend nadeel en verloor hij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*