LSG 2

Afgelopen zaterdag kwam ook het tweede in actie. Martin had op bord 2 al vooruit gespeeld (remise) en zo begonnen wij met een gelijke stand aan onze wedstrijd tegen Soest.
De beginfase verliep allerminst soepel. Naar mijn optiek leken onze tegenstanders op vrijwel alle borden op zijn minst een klein voordeeltje te hebben. De uitzonderingen waren bij Linda, die in de opening een gezonde pion won, en bij Michiel, die met zijn paard en zware stukken rustig inhakte op een ongerokeerde Najdorfkoning. Ziet voor uzelf Michiel’s mooie (en winnende) combinatie, beginnende met 17.Pf5!

Op bord 1 liep het vrij benauwd bij Stefan. Aan de zwarte kant van een Hollandse opening ontstonden steeds meer zwaktes, en na een kleine misrekening konden de stukken in de doos. Even later moest ook Marcel (bord 7) opgeven na lange tijd minder te hebben gestaan. Raoul, spelende op bord 3, kreeg al vroeg een dameloos middenspel op het bord. Na een reeks mindere zetten van zwart leek het een lang en moeizaam eindspel te worden, maar Raoul wist zich te redden met een halfje. Zie hieronder voor de kritieke fase van het eindspel.

Ikzelf (bord 4) kwam vrij matig uit de opening, maar kon de stelling enigszins gelijktrekken in het middenspel. Helaas bleek de loper op g7 te sterk en kon ik de aanslag op mijn damevleugel niet weerhouden.

Met een 4-2 achterstand op de scoreborden was het dus aan Justin en Linda om een matchpuntje binnen te slepen tegen onze vermoedelijk op-een-na meest formidabele tegenstander van het seizoen. Zoals gezegd had Linda weinig te vrezen na pionwinst in de opening, maar Justin had het moeilijker. Zijn materieel ongelijke stelling leek mij hopeloos verloren. Maar Justin, waar menig schaker zelf wellicht al opgegeven zou hebben, klauwde zich agressief terug en stond toen opeens een paard voor. Het eindspel tikte hij beheerst uit. Even na de tijdnoodfase pakte ook Linda de winst en was de wedstrijd gespeeld.

LSG ontsnapt dus ternauwernood met een matchpunt. Willen wij dit seizoen weer kans maken op promotie zal het niveau echt omhoog moeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*