LSG 2 verslagen door Apeldoorn

Na de oorwassing in Sas van Gent kregen we het nog sterkere Schaakstad Apeldoorn. Op bord 1 was Gerrie snel klaar. Hij had in de opening een pion geofferd en na een fout van de tegenstander won hij de pion terug en was de muur voor de koning van Stefan Kuipers gekraakt. Een pionnenstorm maakte het gat nog groter, waarna Gerrie’s stukken het pleit beslechtte. Weer een IM als scalp erbij! (1-0)

Albert stond op bord 9 lange tijd moeilijk. Hij rokeerde naar de storm. Zijn tegenstander stond met zware stukken op de h-lijn. Maar de Lg7 hield het mat tegen. Ondertussen marcheerde Albert op de andere vleugel met a en b-pion. En zie daar met kwaliteitsoffer, pionoffer (b3) en dameoffer boekte hij succes. Marcel Boel werd matgezet. De eerste overwinning voor Albert dit seizoen! (2-0)

Daarna volgde vooral punten voor Apeldoorn.

Op bord 5 had Eelco een pion geofferd tegen Sjef Rijnaards. Na een onnauwkeurigheid verdween het spel en aanval. Een tweede pionoffer mocht niet baten. Er kwam stukkenruil en de d-pion haalde de overkant. (2-1)

Op bord 4 was Vincent ten aanval gegaan tegen het Konings-Indisch. Hij kon een pion winnen met Dh5: ten koste van pion b4. Hij hield lang druk met stukoffers,die werden geweigerd. In tijdnood liep de aanval stuk. Het eindspel van een toren+pion tegen 2 lichte stukken wist Vincent niet te keepen. (2-2)

Ikzelf kwam op bord 8 in een zijvariant van de Botwinnik terecht. Na g3 moet je daar de loper op e2 zetten,om La6 te neutraliseren. Dat deed ik braaf, maar eerst Df3 is beter. Twee zetten later maakte ik de beslissende fout. Het eindspel werd daarna klinisch door Arthur van de Oudeweetering uitgespeeld. (2-3)

Op bord 6 stond het lang gelijk tussen Robert en IM Kabatianski. Robert miste rond zet 20 een kans op groot voordeel volgens Komodo 8. Zelf baalde hij, dat hij in een gelijk Dame en Loper eindspel na 3 slechte Damezetten pion b2 verloor. (2-4)

Op bord 7 had Martin lange tijd het betere van het spel. Zijn tegenstander Tim Lammens wist met een gevaarlijke b-pion het tij te keren. Een zetherhaling maakte een einde aan de partij.(2½-4½)

Op bord 3 stond Raoul wat gedrukt . Daarnaast had zijn tegenstander ook het loperpaar. Toen Raoul op de koningsvleugel in de fout ging verloor hij een stuk. (2½-5½)

Op bord 2 kwam Michiel in een voorbereide variant van Merijn van Delft terecht. Hij sloeg een pion op e7.Het leek goed, maar alles was bekend. Even later miste Michiel nog de kans op gelijk spel. Het leverde een uur achterstand op en een materiaalverhouding van Dame tegen toren en twee lichte stukken. Hij keepte het lang, maar het mat kwam er. (2½-6½)

Op bord 10 was Sven Bakker ingevallen. Door een positionele fout van zijn tegenstander, werden de witte stukken erg actief met kwaliteitswinst als gevolg. Toen ik kwam kijken, leek de tegenstander met een paard op d4 en 2 pionnen op de damevleugel gelijk te staan. De beslissing viel door pion h6 . Steeds dreigde de pion door te lopen, waarna de koningsvleugel van zwart zou instorten. De zwartspeler besloot de koningsvleugel open te gooien,waarna de pion alsnog doorliep. De eerste overwinning voor Sven sinds meer dan een jaar! (3½-6½)

De 3½-6½ nederlaag is een redelijk resultaat,want het gemiddelde ratingverschil was 132 punten. Apeldoorn is nu bijvoorbeeld zijn koppositie kwijt.  Zelf zullen we de komende 2 rondes tegen ASV en Paul Keres alles op alles moeten zetten om degradatie te voorkomen.

 

Verslag: Chris Roosendaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*