LSG 2 verslaat DD 1 na zeer harde strijd

Met een krappe en enigszins gelukkige 4½ – 3½ overwinning op DD herstelde ons tweede team zijn balans in klasse 2C tot dusver. De twee uitwedstrijden gingen verloren, maar thuis bleek LSG 2 nét iets te sterk voor het roemruchte Discendo Discimus uit Den Haag, nadat vorige maand ook de Delftenaren het hoofd voor ons moesten buigen in een thuiswedstrijd.

Toeval of spelen wij thuis gewoon sterker dan uit? Of spelen onze tegenstanders zwakker, geïmponeerd als zij wellicht zullen zijn door de geweldige overmacht aan Leidse schakers in het mekka van de Zuid-Hollandse schaaksport – het Denksportcentrum van Leiden. Maar liefst achtenvijftig schakers bracht LSG op de been, waaronder talentvolle jeugdschakers, geroutineerde clubspelers, en internationale meesters. Op zulke dagen vind ik het altijd een beetje jammer dat ik zelf moet schaken. Ik zou liever als toeschouwer zijn gekomen om al het schaakgeweld heerlijk vanaf de zijlijn te kunnen bewonderen.

De strijd tegen DD ging lange tijd gelijk op en op alle borden werden hevige gevechten gevoerd, ondanks het soms forse ratingverschil. Dat het uiteindelijke remisepercentage slechts 62,5% werd, viel me achteraf nog mee. Er werden gelukkig de nodige fouten gemaakt, in tegenstelling tot een tegelijkertijd gespeelde partij tussen twee jongens in Londen, die na elf matchpartijen nog hun 100% remise vast konden houden.

Over geluk en pech mochten wij niet klagen, dit hield elkaar per saldo in evenwicht. Zie onderstaande tabel.

BordNormale ScoreWerkelijke ScoreGelukspuntenPechpunten
1½½
21½½
3½1½
41½½
5½½
60½½
711
800
Totaal4½4½11

Met “normale score” bedoel ik hier de uitslag voor LSG indien de partijen hun “normale” verloop gehad zouden hebben. Hierbij is geluk niet het omgekeerde van pech. Bij geluk gaat het om een plotselinge discontinuïteit in het normale spelverloop, meestal als gevolg van een blunder van de tegenstander. Voorbeelden van zuiver geluk vindt u hieronder in de partijen op borden 3 en 6. Pech is moeilijker te definiëren, maar manifesteert zich meer op de lange termijn wanneer een partij haast onmerkbaar afglijdt naar een uiteindelijk ongewenst, soms toevallig, resultaat. Voorbeelden hiervan op borden 2 en 4. Enfin, oordeelt u zelf in de partijverslagen hieronder. Het toegevoegde commentaar is meestal van de speler zelf en soms van de redacteur.

[Tekst: Eric van ’t Hof]

Uitslag in detail:

LSG 2 2113DD 21214½ - 3½
Passenier , P. (Peter)2125Wiel van der, J.T.H. (John)2381z-w½ - ½
Ketel van, R.A. (Raoul)2225Happel , H.A. (Henk)2002w-z½ - ½
Wissen van, M.E. (Michiel)2252Smeele , P.F.C. (Pieter)1940z-w1 - 0
Feiner , R.H.P. (Reinier)2046Dickhoff , R. (Ronald)2084w-z½ - ½
Polak , A. (Alexander)2079Blokhuis , E.M. (Edgar)2228z-w½ - ½
Hof van 't, E.C. (Eric)2077Egmond van, R.M. (Rogier)2144w-z½ - ½
Otten , R.U.M.M. (Remmelt)2051Vistisen , L.M. (Lars)2041z-w1 - 0
Termeulen , A. (Albert)2049Prakken , G. (Gerrit)2146w-z0 - 1

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*