LSG 2 verrassend kampioen van klasse 2C

Afgelopen zaterdag werd natuurlijk uitgebreid stilgestaan bij de fantastische prolongatie van de kampioenstitel door ons eerste team LSG IntelliMagic. Maar in de schaduw hiervan voltrok zich op diezelfde dag nog een iets kleiner wonder. Ook het tweede team werd namelijk kampioen!

De overwinning van LSG 2 in de klasse 2C van de KNSB competitie was vooraf niet ingeschat. Integendeel, na in september in de eerste ronde verloren te hebben in de uitwedstrijd tegen Zukertort Amstelveen 2 werd zelfs rekening gehouden met de mogelijkheid van degradatie.

In de tweede ronde (oktober) lieten we zien dat we toch wel een beetje konden schaken door het sterkere DSC Delft 2 met de monsterscore van 7½-½ een flink pak slag te geven. Vervolgens werden we in onze derde wedstrijd (november) echter weer volkomen terecht opgerold door het sterke team JuRo Unirek / De Wijker Toren.

Pas daarna begon te machine goed te draaien door zwaarbevochte overwinningen tegen respectievelijk DD (november), Oegstgeest’80 (december), Messemaker 1847 (februari), Salo Landau (maart) en Santpoort (april).

Er was een bijzondere situatie ontstaan: we stonden opeens op de gedeelde eerste plek in de ranglijst! Dat betekende natuurlijk dat we bij goed spel in de laatste ronde tegen Schaakmat Westland een kans hadden op het kampioenschap. De rekenmachine en het competitiereglement werden tevoorschijn gehaald, want Messemaker 1847 stond precies gelijk met ons, zowel qua matchpunten als qua bordpunten. DD volgde met een achterstand van één matchpunt.

Het aardige was dat wij beide duels met DD en Messemaker 1847 hadden gewonnen, wat bij een gelijke eindstand eventueel de doorslag zou geven. Nog veel aardiger was het feit dat deze twee teams in de laatste ronde tegen elkaar speelden! Bovendien zou deze wedstrijd één uur eerder beginnen (om 12.00 uur) dan onze uitwedstrijd tegen Schaakmat Westland.

Op deze plek een woord van hulde aan een zeer loyaal clublid dat bereid was om in Gouda (bij Messemaker 1847 thuis) eens op visite te gaan bij onze concurrenten en daar voor ons de stand bij te houden.

Olivier – dank je wel!

Natuurlijk mag er tijdens de partijen niet met de buitenwereld worden gecommuniceerd, maar we spraken vooraf af dat de spelers die het eerste klaar waren in De Lier via de speciaal hiervoor ingerichte WhatsApp-groep contact zouden zoeken met onze man in Gouda.

Dit was van het grootste belang, want bij sommige uitslagen in Gouda hadden we aan 4-4 genoeg voor het kampioenschap. Bij andere uitslagen moest er weer gewonnen worden met bepaalde cijfers, die afhankelijk waren van de einduitslag in Gouda. Olivier verrichtte zijn taak uitmuntend. Hij hield ons precies op de hoogte van de actuele stand en ook zijn voorspellingen over de einduitslag bleken achteraf 100% accuraat.

Deze omstandigheid zorgde ervoor dat LSG 2 bij Schaakmat Westland, in hun schitterende speelzaal in De Lier, een klein kunststukje kon uithalen: vier overwinningen en vier remises! Totale controle.

De gedetailleerde uitslagen zijn op deze website te vinden.

De score werd geopend op bord 2 door een solide zwartremise van Michiel tegen de levensgevaarlijke Menno Pietersma. Zelf speelde ik ook met zwart op bord 6 tegen Leo Duijvensteijn die geen deel uitmaakte van hun basisopstelling. Hij offerde een pion voor actief spel en na een interessante strijd mocht ik vrij snel het punt opeisen.

Zoals afgesproken, stelde ik mij hierna in verbinding met onze spion. Olivier had direct goed nieuws. DD was zelfs met drie grootmeesters naar Gouda gekomen en ze waren duidelijk uit op winst. Logisch, want ook DD kon nog kampioen worden, als LSG 2 zou verliezen. Wanneer DD zou winnen, dan waren 4½ punt bij ons voldoende. Zou Messemaker 1847 winnen, dan moesten wij winnen met minimaal gelijke cijfers!

De partijen van LSG 2 werden zeer geconcentreerd gespeeld. Raoul won al vrij vlot een stuk en een stelling, hoewel zijn tegenstander daarna nog 25 zetten lang door bleef ploeteren:

“Ik had een merkwaardig potje. Na de zetten 1.d4 f5 2.Lg5 h6 3.Lh4 c5 begon het allemaal. Ik heb het wel eens gezien, maar nooit op het bord gehad. Ik wist dat wit verder moest met e4 (dreigt Dh5 mat) en exf5. Zwart speelt dan Db6 en Dxb2 en krijgt ook pion d4. In ruil krijgt wit een ontwikkelingsvoorsprong. Maar hij pakte niet op d4. Misschien had ik daar gewoon met Pf3 moeten ontwikkelen, maar ik wilde de optie Dh5+ in de stelling houden. Nu stond ik ook wat beter, maar als hij op zet 12 (heel vroeg dus, al hadden we beiden door het ongebruikelijk zettenverloop al meer dan een uur verbruikt) zijn dame liet insluiten, had het nog lang kunnen duren. Nu moest hij een stuk geven om de dame te redden, maar hij had ook zijn hand kunnen uitsteken. Hij speelde veel te lang door en gaf pas op toen hij nog één pion had, tegen toren, paard en vijf pionnen.”

Ook Reinier behaalde met de witte stukken en zeer actief spel een fraaie winst op oud-clubgenoot Henk van Putten. Alex noteerde een zwarte remise tegen LSG-clubgenoot Manfred Kindt en dat bracht ons al op 4 bordpunten:

“Ik kreeg (weer) een Alapin op het bord, ook al had ik deze keer 2…e6 gespeeld. Het werd een saai dameloos middenspel waarin ik steeds iets minder stond. Op een gegeven moment werd het hakken, de analyse wees voor ons allebei nog een kleine gemiste kans uit maar verder niks. In de eindstelling wou ik het nog proberen maar raadde Raoul aan om voor het halfje te gaan.”

Gouda calling! Stand 2-4 in het voordeel van DD! Dat betekende dat we nog maar een half punt nodig hadden voor de kampioenstitel. Direct accepteerde Andreas een remise en onze overwinning was een feit:

“Mijn partij in deze wedstrijd was typisch voor mijn spel in 2018/19, mijn eerste seizoen van regelmatig schaken sinds 2013/14. Redelijk gelukte opzet (weer eens tot meer dan +1 volgens de engines), onnauwkeurig rekenen daarna, slecht tijdmanagement al in het vroege middenspel, fout(en) in tijdnood. Deze keer was de fout niet fataal, omdat mijn tegenstander, eveneens in tijdnood, ook niet perfect speelde.”

Andreas: “Op dit moment werd mij verteld dat het 4-1 was en een remise het kampioenschap en de promotie betekende. Mijn tegenstander hoorde dit en bood direct remise aan (wat ik al in de tijdnoodfase had gedaan). Ik keek kort, zag de (niet helemaal triviale) winst niet direct, en nam dus remise aan.”

Hier kun je de oplossing vinden

Het tekent de schaakmentaliteit van ons team dat hierna nog zeker anderhalf uur lang werd doorgespeeld op de resterende twee borden. Terwijl iedereen al bier stond te hijsen aan de bar, bleven Peter en Albert gewoon strak doorschuiven. Beiden hadden een voordelige stelling en winstkansen. Uiteindelijk werd hier nog 1½ punt uit behaald.

Op dit moment heb ik hiernaast nog maar de beschikking over één partij, die van mezelf. Zie hieronder. Mochten mij de komende tijd nog meer partijnotaties bereiken, dan zal ik deze aan dit verslag toevoegen.

Tekst: Eric

10 reacties op “LSG 2 verrassend kampioen van klasse 2C

  1. Gefeliciteerd! Ook namens het misschien toch niet zo “sterke team JuRo Unirek / De Wijker Toren”. Een Puike prestatie!

  2. Mannen, ik ben trots op jullie! Geweldige prestatie. Eens te meer als je bedenkt dat de nummers 2, 3 en 4 in de eindstand met minimaal 50 elopunten meer achter de borden hebben gezeten dan wij! In zo’n seizoen is het best leuk om teamleider te zijn.

  3. Voor alle spelers die ik nog niet persoonlijk heb gefeliciteerd, van harte! Een zeer knappe prestatie in een sterke poule. En dat na zo’n begin. Indrukwekkend! Behalve sterke schakers zitten er ook nog een paar goede verslaggevers in dit team. Eric, Peter en Alex hebben ook naast het schaakbord veel moois laten zien op deze website. Dank daarvoor.

  4. Gefeliciteerd mannen!! Blij dat ik hier met een halfje tegen Messemaker een beslissende bijdrage aan heb kunnen leveren. Mijn ongeslagen status in de 2e klasse KNSB zal vermoedelijk nog jaren standhouden. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*