LSG 2 ternauwernood langs Landau Axel

Zaterdag nam LSG 2, inmiddels promotiekandidaat na een paar zeperds in het vroege seizoen, het op tegen het Zeeuwse Landau Axel. Axel staat laatste in de competitie, maar in wedstrijden waarvoor zo schandalig ver gereisd moet worden valt het thuisvoordeel nimmer te onderschatten. KPN heette me al welkom in België toen we in de speelzaal aankwamen.

Ter compensatie voor mijn afwezigheid in de vorige ronde had ik vlagvoerder Van Ketel beloofd voor vandaag het verslag te schrijven. Dat kwam mooi uit, want ik was als eerste klaar. Mijn tegenstander speelde een Kan-Siciliaan en ontwikkelde op hoog tempo zijn damevleugel. Daarbij bleef de zwartveldige loper naar mijn idee te lang op f8 staan. Op een kritiek moment zag ik de kans om een kwaliteit te offeren voor een mooi paard op e6. Mijn tegenstander bleef achter met een kwetsbare koning op e8, die tien zetten later mat stond op c4. Terwijl ik de koning door het centrum joeg moest ik denken aan briljante partijen van Kasparov en Wei Yi; ik zag al voor me hoe deze pot de wereld over zou gaan en het schaakspel weer sexy zou maken. Ik nam me voor om de partij zo snel mogelijk naar Remmelt te sturen voor opname in een tijdschrift ergens, met de eindstelling op de cover onder de naam Polak’s Immortal. Vrij kut dat de Stokvis meermaals vond dat ik verloren stond. Wel een 1-0 voorsprong.

Even later was Andreas klaar. Zijn tegenstander speelde een zwakke opening en naar eigen zeggen had Andreas al na minder dan 20 zetten gewonnen kunnen staan. Op een bepaald moment kroop een thematisch en veelbelovend pionoffer in de stelling (e5 dxe5 f5), maar Andreas was niet in staat dit tot een geforceerde winst door te rekenen. In plaats daarvan nam hij een pionnetje, maar raakte vervolgens in de knoop bij het verzilveren en zette nog bijna zichzelf mat. Met nog steeds een pion meer nam hij uiteindelijk het remisevoorstel van zijn tegenstander aan.

Raoul speelde met zwart een kalme Dame-Indiër en kwam naar mijn idee niet slecht uit de opening. Op een gegeven moment offerde de witspeler een paard op f7. De analyse wees niks beters uit dan eeuwig schaak, maar dat doet geen recht aan het psychologische effect van de zet. Raoul houdt van saaie stellingen en is ondanks zijn rekenvermogen geneigd van zijn appropaux te raken van offercapriolen. Of hij wou gewoon op de winst spelen, dat kan natuurlijk ook. In ieder geval was de stelling nog lang niet gespeeld. Helaas miste Raoul even later de kans om af te wikkelen naar een gelijk eindspel en moest hij een stuk offeren tegen twee pionnen. Toen was het wel verloren.

Michiel van Wissen, in de subtop van LSG officieus bekend als Cristiano Ronaldo, speelde op bord 1 een goeie pot tegen een Belg. Hij kreeg de Stravervariant voorgeschoteld (Caro-Kann met 5…gxf6, een objectief slechte opening ook al sta ik op 1 uit 489 tegen Robert), en fianchetteerde met Lg2. Zijn tegenstander miste wat kansen op tegenspel en op den duur won Michiel een pion met behoud van loperpaar en een gewonnen eindspel. Achteraf zat Michiel als een stekker te balen dat hij Tb1 had gespeeld ipv b3, wat blijkbaar een effectievere manier is om de pion te dekken. ‘t Is maar waar je je druk om maakt gozer. Gewoon die 2,5-1,5 op de scoreborden gezet. Aan je 2500+ TPR zal het ook niet liggen.

Reinier had gele schoenen aan. Hij speelde met zwart tegen een jonge tegenstander die in verloop van de partij smoorverliefd leek te zijn geworden op een van zijn paarden. Zonder kritiek te leveren op de tradities van Zeeuws-Vlaanderen moet het opmerkelijk worden geacht dat het ventje zijn paard maar liefst acht keer verzette in de eerste twintig zetten. Reinier vatte dit op als dierenmishandeling, raakte volledig over de kook en werd uiteindelijk vakkundig opgeknoopt. Even later pakte invaller Marcel een puntje. Ik heb van de partij weinig meegekregen, maar volgens mij is ie niet in gevaar geweest. 3,5-2,5.

Op dit moment waren alleen Albert en Peter nog bezig. Albert speelde, geheel tegen alle verwachtingen in, een chaotische pot. Hoe de stelling tot stand kwam zou ik niet weten, maar op een gegeven moment voltrok zich een dame-eindspel met een pion minder voor Albert, die wel een mooie vrijpion op de d-lijn had. Eeuwig schaak, dacht ik. Een halfuur later was de vrijpion verdwenen en was Albert bezig met schaakjes geven. Hoewel de zwarte koning van hot naar her werd gejaagd zag ik met zo veel pionnen op het bord weinig kans op een goede afloop. Even later hoorde ik van Andreas de uitslag: Albert had gewonnen. Wat bleek? De tegenstander had dames geruild met een gewonnen pionneneindspel, dat vervolgens toch door Albert gewonnen werd. 2e klasse landelijk spelen we. Schandalig. Wel 4,5-2,5 en dus twee matchpuntjes in de pocket. Koelbloedig gespeeld door Albert. Partijverslag van Peter volgt.

Voor precieze uitslagen, standen,  foto’s van lekkere wijven  en andere zaken kunt u zoals gewoonlijk terecht op de website van de KNSB. Partijen volgen.

S. Landau LSG 2
Schalkx, J. (Johnny) 2170 Wissen van, M.E. (Michiel) 2268 z-w 0 – 1
Gregoir, C. (Christophe) 2195 Ketel van, R.A. (Raoul) 2229 w-z 1 – 0
Vliet van, D. (Dennis) 2059 Vogt, A. (Andreas) 2301 z-w ½ – ½
Hugaert, A. (Arthur) 2084 Passenier, P. (Peter) 2176 w-z 1 – 0
Doren van, B. (Bas) 1947 Polak, A. (Alexander) 2077 z-w 0 – 1
Verhaeren, G. (Gertjan) 2048 Feiner, R.H.P. (Reinier) 2043 w-z 1 – 0
Dees, J.J. (Janco) 1896 Termeulen, A. (Albert) 2095 z-w 0 – 1
Houtte van, R. (Randy) 2012 Wubben, M. (Marcel) 1946 w-z 0 – 1
Gemiddelde Rating: 2051 Gemiddelde Rating: 2142 3½-4½

Tekst: Alexander Polak