LSG 2 online

Nadat wij de koppositie hadden gepakt in de 1e klasse KNSB online, stonden afgelopen zaterdag de wedstrijden met Philidor Leeuwarden en Krimpen aan den IJssel gepland. Richard en Michiel doen verslag.

Ronde 5: LSG 2 – Philidor 1847 1 (verslag Richard)
In de 5de ronde van het KNSB online mocht LSG 2 het opnemen tegen Philidor Leeuwarden. Als koploper van de 1ste klasse (zie vorig verslag) waren we natuurlijk de favoriet. We moesten deze wedstrijd echter twee spelers missen: Kedem moest om persoonlijke redenen verstek laten gaan en Eelke wilde zijn oude vrienden van Leeuwarden niet zelf op de pijnbank leggen en keek liever toe. Heel nobel natuurlijk, maar een speler van het kaliber Eelke kan natuurlijk altijd het verschil maken.
De wedstrijd dan:

Jorgen Henseler – Leandro Slagboom
In de eerste partij ( Jorgen was zwart) ging het gelijk op in de opening. Naarmate de partij vorderde kwamen er voor Jorgen kansen op groot voordeel. De zege leek niet in gevaar te komen tot 4 zetten voor het einde; toen Jorgen zijn dame op een niet zo handig veld zette. De dame werd echter niet gepakt en mat volgde snel. (1-0) De tweede partij was een flinke walk-over. De Najdorf werd door de zwart speler slecht behandeld en Jorgen wist daar wel raad mee:

(2-0)

Jan Hellenberg – Eddie scholl
Met wit kwam Jan goed uit de opening; in zijn vertrouwde Engels wist hij het goede plan te vinden en kon vervolgens zijn openingsvoordeel inruilen voor een pion. Het eindspel P+L +7pi tegen P+P + 6pi  kon in principe maar twee resultaten opleveren, waarbij remise het meest voordehand lag. Een onhandige paardzet gooide echter roet in het eten. (0-1) Met zwart wist hij het juiste plan niet te vinden in de opening en ging er vrij hard af. (0-2)

Michiel van Wissen – Jan Hania
Met zwart verliep zijn Modern Defence niet helemaal naar wens, waarna hij er niet meer aan te pas kwam en het na 25 zetjes voor gezien hield. (0-1) Met wit pakte hij het in de 2de partij agressief aan, wat op zet 19 resulteerde in de volgende megakans:

Deze kans werd gemist. Maar Michiel won uiteindelijk toch door in een totaal remise ongelijk loper eindspel net wat handigere zetten te doen. (1-1)

Raoul van Ketel – Amir Nicolai
De eerste partij laat zich makkelijk omschrijven; Raoul kwam, zag een gratis dame en overwon. (1-0) De tweede partij ging een stuk lastiger: Raoul liet zich ongeveer matpompen, maar de tegenstander speelde het verkeerd waarna Raoul beter kwam te staan. Dit voordeel werd groter en groter totdat Raoul spoken begon te zien; een kwal ging verloren en de partij eindigde in zetherhaling. (1,5 -0,5)

Richard Schelvis – Migchiel de Jong
Met zwart ging het in een 7.a4 Sveshnikov de hele partij redelijk gelijk op, al kreeg wit wel een paar kansjes waar hij niks mee deed. Dit kwam ongetwijfeld door het tempo waarmee Migchiel  zijn zetten deed. De snelle zetten resulteerde wel in tijdnood bij Richard. Dat had geen probleem mogen zijn gezien de stelling, maar werd het toch.

(0-1) Met wit kreeg Richard weinig uit de opening en werd hij langzaam overspeeld (0-2).

Einduitslag LSG 2 4,5 – Philidor Leeuwarden 5,5

Ronde 6: LSG 2 – Krimpen aan den IJssel 1 (verslag Michiel)
Nadat het team in 1e instantie versterkt leek door mystery guest Carolien, maar in 2e instantie weer hevig teleurgesteld nadat beeld en geluid aan waren gezet (ik had ingelogd op mijn vrouw haar naam in de zoom sessie…), was het natuurlijk niet verrassend dat we verloren van Philidor Leeuwarden. Ook nog met het kleinst mogelijke verschil: er had zeker meer ingezeten.  De ronde erna speelden we tegen Krimpen in de volgende volgorde : 1. Richard 2. Raoul 3. Eelke 4. Michiel 5. Jorgen

Dan de wedstrijd.

Richard kreeg met zwart een aardige stelling op bord 1 , maar overzag wat tactiek en moest materiaal inleveren.
Raoul had lange tijd een prettig plusje. In het vervolg deed hij het niet helemaal goed en kwam minder te staan. In zijn eigen woorden deed hij zijn best om remise te maken en het werd remise in een stelling die al weer wat beter was.
Eelke kreeg een Engelse opening op het bord, waarbij zijn tegenstander een pion won en een betere stelling had, maar Eelke iets van een blokkadetje had hetgeen uiteindelijk in een toreneindespel met pion minder leidde. Dat was tot 1 zet voor het einde remise omdat hij geen vorderingen kon maken.  Eelke had al 20 zetten de goede wachtzetten gedaan maar met nog steeds 2.30 op de klok liet hij de koning binnenkomen en was het meteen afgelopen.
Michiel verwisselde met wit in een Winawer wat zetten en kwam minder te staan. Door op het juiste moment te vluchten naar een loper-paard eindspel, waarbij de dubbele c-pion opgelost kon worden, werd de remise haven bereikt.
Jorgen offerde met zwart twee pionnen voor prima spel. Op het moment dat er geoogst kon worden, greep hij echter mis en kon wit makkelijk het punt pakken.
Helaas: met 4-1 verloren en dat betekent dat we met 4-1 moesten winnen om er i.i.g. nog een gelijkspelletje uit te slepen.

Dan de ronde met verwisselde kleuren:

Richard kreeg met wit weinig tot geen voordeel en moest in remise berusten.
Raoul kwam met zwart steeds wat prettiger te staan en maakte het fraai af: zie partijfragment.

Eelke stond al weer snel heel slecht (ik citeer slechts…). Totaal onnodig gaf de tegenstander Eelke de optie om een stuk te nemen. Dat was overigens nog steeds prima geweest als de tegenstander het daarna niet fout deed. Goed, Eelke dus nog steeds een stuk voor. De hele aanval van zwart vakkundig gepareerd en toen moest het afwerken beginnen. Eelke zat te zoeken naar het goede plan (de tegenstander had een vervelende penning waar hij niet direct uit kon en lastig vorderingen kon maken) en voordat hij het in de gaten had, had hij 3 keer de stelling herhaald…… De overwinning was echt kinderlijk eenvoudig. Even b3 doen en dan kon het gepende stuk gewoon weg. Jammer, maar helaas.
Michiel deed het voor het eerst die zaterdag eens naar behoren. Nadat de tegenstander een pion had weggegeven, werd dit voordeeltje langzaam maar zeker verder uitgebouwd. Op een gegeven moment zelfs naar stukwinst met het fraaie Da1 (zie partijenlink) en even later gaf de tegenstander op.

Jorgen was nog uit het veld geslagen door zijn nederlaag de partij ervoor en gaf materiaal en de partij weg.

Einduitslag Krimpen aan den IJssel – LSG 2: 6 – 4

3 reacties op “LSG 2 online

  1. Mooi verslag, maar iemand moet mij toch even uitleggen welke koppositie jullie ooit hebben gepakt? Na twee ronden hadden Spijkenisse en Krimpen ook 2 mp en meer bordpunten. Na vier ronden waren daar LOS en Amstelveen zelfs bij gekomen. De kampioen van de eerste klasse is gewoon het hoogst eindigende eerste klasse team. Er wordt geen onderlinge competitie gespeeld.

    • Het is een soort inside joke; na 4 rondes was er slechts één onderlinge match tussen eerste klassers gespeeld; LSG – Zukertort (6,5-3,5). Dus indien we enkel de onderlinge uitslagen tussen eerste klassers mee zouden tellen zouden wij bovenaan staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*