LSG 2 koploper in 1e klasse KNSB online
Het tweede team heeft zijn koppositie in de 1e klasse van de KNSB online competitie vastgehouden. Ondanks twee nederlagen, staan onze reserves na 4 wedstrijden nog steeds 2 matchpunten los van hun concurrenten. Maar de buit is nog niet binnen; de komende 5 ronden zullen we serieus aan de bak moeten.
Nu hoor ik u lezen, hoe kan dat nu opeens? Toen ik in Netstand keek, stond LSG 2 nog elfde. Maar die stand geeft een zeer vertekend beeld van de werkelijkheid. De KNSB heeft besloten om de teams uit de Meesterklasse en 1e klasse samen te voegen. En, alsof dat nog niet erg genoeg is, dat Meesterklasse teams de eerste vier (4!) ronden niet tegen elkaar spelen. Gevolg is dat ook de teams uit de 1e klasse nog niet tegen elkaar hebben gespeeld.
Alleen doordat KC aanvankelijk een 1e klasse team had afgevaardigd – en overeenkomstig die opgave was ingedeeld – heeft er één wedstrijd plaatsgevonden tussen 1e klasse teams. En in die wedstrijd hebben wij Amstelveen overtuigend verslagen! En KC? Die werden gestraft voor hun ‘truc’ en moesten een zure nederlaag slikken tegen ons vlaggenschip. Na twee ronden werd dit euvel hersteld. KC werd aangemerkt als Meesterklasse team. En in de ronden 3 en 4 waren dus uitsluitend paringen tussen 1e klasse en Meesterklasse teams.
De stand in de 1e klasse ziet er nu als volgt uit.
Team | MP | BP |
LSG 2 | 2 | 6,5 |
Zukertort Amstelveen 1 | 0 | 3,5 |
Krimpen aan den IJssel 1 | 0 | 0 |
LOS 1 | 0 | 0 |
Philidor 1847 1 | 0 | 0 |
Spijkenisse 1 | 0 | 0 |
In deze opzet zijn er meer spelers dan borden. Wij hadden besloten een beetje te rouleren en dus stonden eerst Eelke en Jorgen langs de zijlijn en in de tweede wedstrijd Michiel en Raoul. Verbonden via Zoom volgden zij de verrichtingen van hun teamgenoten.
MuConsult Apeldoorn 1 – LSG 2 (verslag Eelke)
Alhoewel de nieuwe GM Warmerdam in Wijk aan Zee actief is, was Apeldoorn toch nog een flink stuk sterker dan LSG 2. Op de borden waar we gelijkwaardig waren (bij Raoul en Michiel) ging het redelijk maar op de andere 3 borden werd het 6-0 (we spelen 2 partijen tegen elkaar). Jan beging tegen Tom Meurs in de 1e partij een onnauwkeurigheid vlak na de opening en werd toen toch wel hard gevloerd. De 2e pot ging beter maar bood ook niet veel kansen op meer. Bij Kedem boden de partijen meer wisselende kansen. In de 1e partij bleek de tegengestelde rokades een recept voor wild aanvallen aan beide kanten. Helaas bleek Zwirs daar net handiger in toen er tijdsdruk bij kwam. In de 2e partij probeerde Kedem een minoriteitsaanval door te voeren en ondertussen de wanhoopaanvallen (…g5, hg5, Dg5, h5-h4) op zijn koning op te vangen. Dat ging goed tot vlak voor het einde toen, wederom onder tijdsdruk, Zwirs zijn loper op c8 niet zoals verwacht via Lh3 ingreep maar via La6+ en dat had Kedem gemist. Raoul haalde een punt voor ons binnen door in de tweeluik stellingen van +4 te verknoeien maar stellingen met -3 toch weer te kunnen omdraaien. Ik heb overigens toch het idee dat de standaard deviatie (meer wisselende kansen dus) van stellingsbeoordelingen bij online schaak hoger is dan bij partijen met vergelijkbare tijd op een echt bord. Michiel kon zijn (bord) elo overwicht ook niet uitdrukken in een overwinning. Uit 2 moeizame partijen waar hij nooit beter stond werd uiteindelijk een halfje gehaald.
Dan hebben we tenslotte Richard nog, die was eigenlijk als eerste klaar met de 2 partijen overigens. Richard heeft strak bord 1 in handen met zijn 2350 (chess.com) rapid rating. We proberen hem in te halen maar het gat met de rest is nog groot. Richard mocht het dus opnemen tegen Beerdsen. In potje 1 ging dat nog niet lekker. Een bekende c3 Siciliaans liep vrij snel mis (Lxf7, Kxf7, Pg5+, Pxe4 dame weg), maar in de 2de partij had hij Thomas goed beet. Chess.com heeft de feature door na afloop van de partij commentaar te geven en in dit geval werd het als een “weggever” betiteld. Dus als je nog niet stuk zit na zo’n partij dan is het na dit commentaar wel.
Kortom het liep uiteindelijk niet goed af. Maar dat was eigenlijk wel een beetje een wonder. Thomas Beerdsen kende de variant dit keer niet goed en in het diagram is het al goed mis.
LSG 2 – HMC Den Bosch 1 (verslag Raoul)
HMC trad aan met 2 grootmeesters, 2 meesters, plus een jeugdtalent. Met een verschil van ruim 250 (KNSB) elopunten per bord was duidelijk dat deze wedstrijd niet om matchpunten ging. Maar een persoonlijk succesje is altijd mogelijk en die kwamen er ook.
In de eerste cyclus werd het zelfs bijzonder spannend. Eelke speelde tegen Twan Burg. Tegen een grootmeester krijg je vaak maar één kans. En nu was het niet anders.
Richard speelde tegen Siem van Dael; kreeg met zwart een uitstekende stelling. Hij mistte iets, schrok hier wellicht van, want de echte fout kwam kort daarna.
Jan kreeg in zijn partij tegen de andere grootmeester, Martijn Dambacher, een stonewall op het bord waarin hij met wit lange tijd een klein plusje had. Na een fout van zwart kon hij zelfs serieus voordeel krijgen, maar na deze gemiste kans moest Jan vechten voor remise. Dat lukte helaas niet.
Man van de wedstrijd werd Kedem. In de eerste partij had hij zwart tegen Geert van der Stricht. Toch een IM met 250 punten meer; dat zie je niet aan de partij af. Voor de duidelijkheid, Kedem had zwart!
Jorgen was als laatste klaar. Er was dan ook het nodige gebeurt in zijn partij tegen Jeroen Bosch. Aanvankelijk kwam de meester met wit prettiger uit de opening, maar Jorgen ontwikkelde een gevaarlijk initiatief op de koningsvleugel. Toen deze aanval werd afgeslagen ontstond een prettige plus voor wit. Maar de afwikkeling ging niet helemaal feilloos. Uiteindelijk bereikte Bosch niet meer dan een eindspel dat houdbaar leek voor zwart. Totdat Jorgen in de fout ging en een pion verloor. Bosch had nog een seconde of 10, met 2 seconden increment per zet; het leek een formaliteit, maar de seconden tikten weg en opeens stond er 0-1.
Kortom, na de eerste turnus stond er 3-2 op het scorebord. Zou het dan toch een echte wedstrijd worden?
Tegen een grootmeester krijg je altijd maar één kans. In de partij van Eelke was dit de kans op een gelijkspel. Toen Eelke die gemist had, resteerde een toreneindspel met een pion minder en dat werd onberispelijk naar winst geschoven.
Zoals gezegd, ook Jan speelde tegen een grootmeester en dus kreeg hij ook een kans. En wat voor een kans! Helaas ontstaat er kortsluiting, Jan draait de zetten om en kan direct opgeven.
In tegenstelling tot de 1e partij, kwam de climax bij Jorgen nu al vroeg.
Richard stond in zijn 2e partij steeds iets minder, maar had, dankzij de ongelijke lopers steeds kansen op remise; met weinig tijd lukte dat helaas niet.
Kedem kreeg in zijn tweede partij een prima stelling, maar miste toen een simpele paardvork. Weg kwaliteit. In het vervolg probeerde Geert de stelling te openen om ruimte te maken voor zijn torens. Dat lukte, maar wel ten koste van een pion. Toen een zwarte toren op de tweede rij alle pionnen begon te snoepen leek de laatste hoop te liggen in een actieve verdediging. De combinatie van een actieve koning, toren en paard bleken genoeg te zijn om een vrije c-pion naar de overkant te begeleiden waar deze een gunstige ruil van (gepromoveerde) pion tegen toren bewerkstelligde. Alle stukken werden afgeruild waarna een eindspel ontstond van g en h pionnen voor zwart tegen het witte paard. Dat verdedigde Kedem secuur, waarna het bord leeg ging. En zo won Kedem zijn minimatch tegen Geert: 1,5-0,5 en werd Kedem onze man van de wedstrijd.
Goed, twee fikse nederlagen dus, maar in de volgende rondes mogen we tegen onze collega eersteklassers en dan gaat het er echt om!
Geef een reactie