LSG 2 komt goed uit de opening

LSG 2 is goed uit de openingswedstrijddag gekomen van de online KNSB competitie. Een nederlaag tegen het meesterklasseteam Groningen Combinatie 1 en een overwinning tegen het 1e klasse team Zukertort Amstelveen 1 is een resultaat waar je mee voor de dag durft te komen. Een goede teamprestatie. Dat we onze eerste 5 partijen verloren vindt je gelukkig niet meer terug in de uitslagen. Een snelle berekening volgens het Zwitsers leert ons dat we de volgende ronde waarschijnlijk tegen LSG 1 mogen spelen. Een verslag aangeleverd door Jorgen Henseler.
Het was wel even wennen de eerste dag online KNSB. Geen consumptiebonnen en geen briefje met de opstelling inleveren bij de wedstrijdleider. Geen magneetschaakbordje bij de chinees, maar schermdelen.
Of we in onze partijen ook goed uit de opening kwamen kan je hieronder lezen.

Eelke stond beide partijen tegen GM Sipke Ernst van Groningen totaal gewonnen met 2 pionnen voor, maar scoorde helaas maar een 0,5 uit 2. In de eerste partij verloor hij door een blunder en in de tweede partij wikkelde hij in gewonnen stelling op zet 57 onnodig af naar een remise-eindspel. De stelling werd er een stuk eenvoudiger op, maar de winstkansen waren ook verdwenen.

Ook in de twee partijen tegen Stan van Gisbergen kwam Eelke met groot voordeel uit de opening. In de eerste partij werd hij daarna totaal overlopen, maar won toch, omdat zijn tegenstander in een remise stelling te ver ging. In de tweede partij stond Eelke straal gewonnen, maar helaas ging het daarna goed mis en verloor.

Hieronder de tweede partij van Eelke tegen Sipke.

Michiel pakte het in zijn eerste partij tegen Jonas Hilwerda van Grongingen meteen vanuit de opening voortvarend aan. Al voor de 10e zet had hij met zwart in een Italiaan met de pion-zetten g5 en g4 een wit paard naar e1 verjaagd. Helaas verloor hij deze partij, maar bracht de score weer in evenwicht door een overwinning met wit. Onze enige overwinning tegen Groningen.
In de wedstrijd tegen Amstelveen won Michiel twee keer. Weliswaar tegen een zwakkere tegenstander, maar hij werd hiermee wel topscorer van ons team.

Raoul maakte in zij eerste partij tegen Nick Maatman van Groningen een fout in de opening. Hij dacht daarna nog een gevaarlijke aanval  te hebben, maar zijn tegenstander had een truc achter de hand. Zie hieronder een fragment uit deze partij. In de tweede partij kwam Raoul gelijk uit de opening, maar blies zichzelf op in een Franse partij met de gedurfde zet g7-g5.

In de 1e partij met zwart tegen Sybolt Strating van Amstelveen kwam zijn tegenstander beter te staan, maar in tijdnood ging er aan beide kanten van alles mis. Helaas verloor Raoul en een fragment van deze partij staat hieronder. Gelukkig toch nog een overwinning voor Raoul in de laatste partij. Een regelmatige overwinning, maar het had desondanks toch sneller gekund.

Na de eerste ronde aanschouwd te hebben vanaf de zijlijn, mocht Richard het in de tweede ronde opnemen tegen FM Onno Elgersma van Amstelveen. In de eerste partij waren er in no-time alleen nog maar zware stukken op het bord. Volgens Richard komt hij dan meestal ook niet verder dan een remise (of een nederlaag tegen Raoul) in deze variant. Zijn tegenstander speelde echter een paar onnauwkeurige zetten waardoor Richard dacht twee pionnen voor te komen. Hij had alleen een zet over het hoofd gezien. Zie hiervoor het onderstaande fragment.
De tweede partij ging lang gelijk op tot Richard een niet al te beste zet speelde die wel een pion won, maar wit veel spel gaf. Zie onderstaand fragment.

Kedem speelde twee partijen tegen de op papier veel sterkere Julian Kramer van Groningen.
De partijen waren leuk voor het oog, maar helaas verloor hij twee keer.

Jan speelde in de wedstrijd tegen Groningen tegen Joost Wempe. In de eerste partij met zwart werd hij lichtelijk weggedrukt. In tijdnood offerde hij een toren voor een paard en een pion. Dat leverde echter geen tegenspel op en na nog een pion te hebben weggegeven ging hij door zijn vlag. In de tweede partij met wit besloot hij sneller te spelen. Hij haalde een paard weg dat een belangrijk veld dekte. Dat koste hem een toren tegen een paard. Verder kwam hij in een tang terecht waar hij niet uit kwam en dus ook verloor.

Jorgen speelde tegen Jeroen Schoonackers van Amstelveen twee partijen met zware stukken en open koningstellingen aan beide kanten, maar desondanks niet erg spectaculair en bovendien was Jorgen meestal de onderliggende partij. Ook maakte hij veel fouten, maar daarin was hij in goed gezelschap van mijn tegenstander. Wel interessant waren de onderstaande fragmenten.

De uitslagen

Groninger Combinatie 1 Rating LSG 2 Rating Ronde 1
Maatman, N.M. (Nick) 2354 Ketel van, R.A. (Raoul) 2236 2 – 0
Ernst, S. (Sipke) 2530 Wiersma, E. (Eelke) 2262 1½ – ½
Kramer, J. (Julian) 2410 Gutkind, K. (Kedem) 2123 2 – 0
Wempe, J. (Joost) 2300 Hellenberg, J.A. (Jan) 2098 2 – 0
Hilwerda, J.V. (Jonas) 2206 Wissen van, M.E. (Michiel) 2251 1 – 1
Gemiddelde Rating: 2360 Gemiddelde Rating: 2194 8½-1½

 

LSG 2 Rating Zukertort Amstelveen 1 Rating Ronde 2
Schelvis, R.J.H. (Richard) 2181 Elgersma, O.J. (Onno) 2268 2 – 0
Ketel van, R.A. (Raoul) 2236 Strating, S. (Sybolt) 2279 1 – 1
Wiersma, E. (Eelke) 2262 Gisbergen van, S. (Stan) 2315 1 – 1
Wissen van, M.E. (Michiel) 2251 Boot, H. (Henk) 1917 2 – 0
Henseler, J. (Jorgen) 2080 Schoonackers, J. (Jeroen) 2077 ½ – 1½
Gemiddelde Rating: 2202 Gemiddelde Rating: 2171 6½-3½

 

 

 

2 reacties op “LSG 2 komt goed uit de opening

  1. Ik ben nog wel nieuwsgierig hoe zo’n wedstrijd operationeel verloopt. Zit iedereen op zijn eigen kamer en hoe wordt dan voorkomen dat er digitale hulp wordt ingeschakeld?

  2. Ornett, je kunt het niet 100% uitsluiten; de basis blijft vertrouwen. Wij zaten met het tweede inderdaad allemaal thuis te spelen. Vooraf en na afloop hadden we contact via Zoom.
    Het speeltempo (10+2) maakt valsspelen lastiger. Daarnaast zal Chess.com de reguliere checks doen.
    Het was zeker leuk om weer in een team te spelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*