LSG 2 kent onrustige start

Maar dat gezegd hebbende, er is wel gewonnen van Amersfoort 1! Het had alleen allemaal iets overtuigender gekund. De nipte 3,5-4,5 uitslag tussen 2 teams met diverse invallers had gezien de ratingverschillen op papier best wat groter mogen zijn. Aan Amersfoortse zijde deden bijvoorbeeld Sadler (supersub) en Aubel (hoogste ratinghouder in opstelling) niet mee.

Het onrustige in deze overwinning zat in het feit dat LSG 2 na bijna 4 uur spelen 3,5-2,5 achter stond. Weliswaar stonden Gevers en Van Ketel gewonnen, maar dat gold net daarvoor ook voor Coene die zich pardoes, al wennend aan het nieuwe speeltempo, mat liet zetten. Gelukkig deden de 2 andere heren wat er van hen verwacht werd en al rond 16.30 uur waren de wedstrijdformulieren getekend. Met dit nieuwe speeltempo gaat het in Leiden in de toekomst al om 17.00 uur erg druk worden bij de Chinees. Sven Bakker was op bord 4 als eerste klaar. Grote kans dat zijn partij wel ergens in een boekje staat want het leek bijna een geforceerde remise-variant, die na een Panov ontstaat. Hij leek er redelijk content mee en de rest eigenlijk ook wel, want her en der ontwikkelden de stellingen zich de goede kant op.

Niet lang daarna kwamen er nog 2 remises binnen. Op de borden 2 en 6 werden binnen enkele zetten de dames geruild bij Kuipers en Straver. Het was een gruwel in het oog van Termeulen. Heiligschennis. Beide heren wisten daarna bitter weinig te bereiken. Dat het remise werd aan de borden was misschien nog wel het meest te danken aan de tegenstanders die voor de wedstrijd onder de indruk waren van de ELO ratings van de opponenten. ‘Al sta je met wit iets beter, “hij kan beter schaken”, dus ik pak die remise maar’. Niet dat het echt dramatische zwarte stellingen waren, maar gezien de stand op de andere borden, had daar nooit 2x remise mogen vallen vanuit Amersfoortser optiek.

Inmiddels tikte Michiel van Wissen op bord 3 de eerste overwinning aan. Na zo’n 10 zetten in een Taimanov kon hij ongeveer al mat in 15 aankondigen. Het werd mat in 11. Met een zeer fraai stukoffer ging de zwarte koningsstelling open en aangezien de zwarte stukken op de rokade na nog ongeveer in de beginstand stonden kon Van Wissen schaakmat met het paard op f6 geven! Doe nu even ouderwets en pak je schaakbord erbij, hier komen de zetten:

Michiel van Wissen – Rogier Dijk:

1.e4 c5 2.Nf3 e6 3.Nc3 a6 4.g3 b5 5.d4 cxd4 6.Nxd4 Bb7 7.Bg2 Qc7 8.0-0 Nf6 9.Re1 d6 10. Bg5 Be7 11. Bxf6 gxf6 12. Qh5 O-O 13. Nd5 Qd8 14. Bh3 Bc8 15.Bf5 exf5 16.exf5 Kg7 17.Re4 Rh8 18.Rae1 Bb7 19.Rg4+ Kf8 20.Qh6+ Ke8 21.Nxf6++

Albert Termeulen speelde op bord 7 een tiental zetten theorie en de 2de zet na de theorie kon wel enkele vraagtekens gebruiken. Deze zet verloor een pion en een stelling, waarna zwart in alle rust op juiste momenten kon afruilen en pionnen naar voren kon schuiven. Het was weer gelijk. Maar we waren niet bevreesd. Op dat moment stonden Van Ketel, Gevers en Coene materiaal voor en hadden ze alle touwtjes in handen. Maar zoals gezegd ging het bij Igor toch een beetje mis. Na een complex middenspel met wat kwaloffers, schijnoffers en combinaties, kwam hij een kwal voor en dreigde makkelijk te winnen. Zwart had echter nog een dreiging en in ’tijdnood’ (beide spelers moesten een aantal keer met iets meer dan 30 seconde per zet genoegen nemen) greep Igor een keer vreselijk mis. Zo vreselijk, dat hij eeuwig schaak uit de weg ging om zich mat te laten zetten. Oeps, nu stond Amersfoort opeens op voorsprong.

Ernst Gevers speelde op bord 8 gewoon een goede partij. Zijn tegenstander werkte net wat te makkelijk mee aan een koningsaanval die een volle kwal opleverde. Ook was de koningsaanval nog niet over. Kort na de 40ste zet won Gevers nog meer materiaal en streek wit de vlag. Het was weer gelijk.

Raoul van Ketel mocht op bord 1 de 2 matchpunten binnen brengen. Hij stond al vrij snel na de opening zeer goed maar beging een kleine onnauwkeurigheid, waardoor het game overnieuw werd. Ook in deel 2 van de match schaakte hij net wat beter en in de onrustige zetten voor de eerste tijdscontrole won hij een stuk en een pion. Kort na de tijdcontrole was de belangrijkste vraag vooral hoe Van Ketel zijn tegenstander mat zou gaan zetten. Dat antwoord weten we niet, want er werd opgegeven: 3,5 – 4,5 voor LSG 2.

De kersverse teamcaptain Van Wissen deed vervolgens een aantal luidruchtige buikschuivers over de speeltafels heen, wat tot enig gemopper leidde bij de tegenstander, want die moest schaakstukken terugvinden tussen radiotoren en achter luxaflex. Ook sprong hij, eenmaal buiten, random mensen om de nek. “We hebben gewonnen, we hebben gewonnen”. Ja, ja, de ervaring van teamcaptain zijn is eigenlijk een real time televisieserie waard.

De volgende wedstrijd is tegen Oegstgeest. Voordeel is dat wij ze goed kennen. Nadeel is dat zij ons goed kennen.

Robert Straver

Uitslag in detail


Amersfoort (2056) LSG 2 (2175) 3½ – 4½
FM Jeroen Bugel 2159 FM Raoul van Ketel 2250 0 – 1
Rene Tonnon 2113 Eelco Kuipers 2296 ½ – ½
Rogier Dijk 2075 FM Michiel van Wissen 2233 0 – 1
Peter Reedijk 2044 Sven Bakker 2150 ½ – ½
Reint van der Knijff 2049 Igor Coene 2209 1 – 0
Gerard van Otten 2025 Robert Straver 2116 ½ – ½
Joeri Piet 2001 Albert Termeulen 2137 1 – 0
Johan de Zwart 1986 Ernst Gevers 2010 0 – 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*