LSG 2 heeft veel geleerd

Van je fouten leer je en LSG 2 heeft veel fouten gemaakt dit seizoen. Dus heeft LSG 2 veel geleerd dit seizoen. Zo simpel kan logica zijn. Toch waren de kansen volop aanwezig en zo ook in de 9e ronde van de online versie van de KNSB competitie.
We begonnen goed in onze doelstelling om geen laatste te worden in de Meester – Eerste klasse. We speelden een thuiswedstrijd tegen de meesterklasser HWP Sas van Gent, maar we lieten ons niet imponeren. Richard en Raoul stonden na de opening gewonnen en de overige drie borden leken op een eenvoudige remise af te stevenen. Die remises gingen er inderdaad komen, maar op bord 1 en 2 ging het anders. Helaas liet Richard zijn tegenstander glippen en overzag Raoul een combinatie van zijn tegenstander.
Daarna was het beste eraf. De wedstrijden met omgekeerde kleuren eindigde in een 5-0 voor HWP. Totaal 8-2 dus voor HWP.
Pijnlijk die laatste plek, maar dus ook leerzaam. Het komende seizoen zijn we dan ook weer tot de tanden toe gewapend met een meer dan waterdicht openingsrepertoire en een overdosis strijdlust. Tenslotte kunnen we als verzachtende factor opgeven, dat we tegen 4 sterke meesterklasseteams gespeeld hebben.
Als topscoorder stak Michiel er met kop en schouders bovenuit met zijn score van 9,5 uit 14. Proficiat!
Hieronder een verslag van de verschillende partijen.

Richard Schelvis – Thibaut Maenhout       

Voor de partij was al duidelijk dat indien Maenhout meedeed, hij de tegenstander van Richard zou zijn.Door de zondagcompetitie was het zeker niet de eerste keer dat Richard hem online tegenkwam. De resultaten op de zondag boden weinig hoop (0-4).  Echter kon Richard de partijen wel gebruiken als voorbereidend materiaal. Maar ja, zou hij weer hetzelfde spelen? Het antwoord in de eerste partij was in ieder geval ja; sterker nog hij pakte zelfs de “vergiftigde pion” in een fianchetto Koningsindiër, die Richard in de ochtend ervoor bekeken had. De stelling bood meerdere kansen op een vol punt. Maar net als op bijna alle ander zaterdagen liet hij zijn tegenstander toch weer ontsnappen (naar een halfje).Van zijn zwartpartij ontkende Richard het bestaan ervan. Hij kwam snel verloren te staan in een Taimanov en liet zich even later mat zetten.

Raoul van Ketel – Koen Leenhouts

In de eerste partij stond Raoul ruim gewonnen in een Dame Indiër met zwart. Helaas taste hij mis. Hieronder de analyse van Raoul.

In de tweede partij, een Grünfeld met wit, stond hij na de opening ongeveer gelijk. Daar deed hij het onnauwkeurig en kwam hij iets minder te staan. Daarna kwam hij er niet echt meer aan te pas.

Eelke Wiersma – Vyacheslav Ikonnikov    

De tegenstander Ikkonikov van Eelke heeft een niet al te ambiteus openingsrepertoire wat hij meestal ook zonder te variëren speelt. In de voorbereiding had Eelke met wit dus zijn Kalasnikov verwacht. De variant had hij in 2018 en 2019 ook al op het bord gehad. De stelling heeft het ook nog eens in zich om snel te vervlakken. Dat gebeurde en na 20 zetjes was alle spel er al uit. Remise dus.
Met zwart had Eelke ook zijn Lg5 Grünfeld voorbereid. Verrassend genoeg deed hij dat dit keer niet. Wat hij deed was zeker niet beter/ambitieuzer want na 12 zetten stond Eelke al beter. Toen hij Tb8 en Le6 omdraaide, wat zij tegenstander de kans gaf om zijn loper op c4 te activeren, stond Eelke echter meteen minder. Dat soort drukstellingen zijn Ikkonikov wel toevertrouwd. Eelke speelde vast niet heel goed tegen maar of beter tegenspel had geholpen was de vraag. Een verdiende 0 dus.

Kedem Gutkind – Benjamin Decrop

De eerste partij speelde Kedem remise met zwart in een Franse Rubinstein zonder veel complicaties.
In de tweede partij met wit ging het in het begin gelijk op, maar Kedem werd getruct en verloor helaas.

Jan Hellenberg – Simon Provoost  

De eerste partij was een Engelsman met Jan aan de witte kant. Het werd remise nadat Jan een iets slechter eindspel knap wist te verdedigen.
De tweede partij speelde Jan een Franse Tarrasch met zwart. Hij kwam slecht uit de opening en stond even later verloren en gaf dan ook snel daarna op.

De uitslagen

 

Rating
Rating
Schelvis, R.J.H. (Richard) 2181 Maenhout, T. (Thibaut) 2385 ½ – 1½
Ketel van, R.A. (Raoul) 2236 Leenhouts, K. (Koen) 2414 0 – 2
Wiersma, E. (Eelke) 2262 Ikonnikov, V. (Vyacheslav) 2503 ½ – 1½
Gutkind, K. (Kedem) 2123 Decrop, B.R.R. (Benjamin) 2133 ½ – 1½
Hellenberg, J.A. (Jan) 2098 Provoost, S. (Simon) 2214 ½ – 1½
Gemiddelde Rating: 2180 Gemiddelde Rating: 2330 2-8

 

 

 

2 reacties op “LSG 2 heeft veel geleerd

  1. Alhoewel de resultaten niet geweldig waren was het format best aardig. Beetje voorbespreking. 2 potjes spelen. Wat klagen over de gemiste kansen in de pauze en dan nog 2 potjes. Het blijft echter lastig om te volgen op chess.com. Misschien is dat gewoon een kwestie van wennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*