LSG 2 goed van start in KNSB competitie

Namens Eelke Wiersma

Het leek nog maar net geleden dat ik met de boemel van Purmerend Overwhere terug reed richting Amsterdam. De wedstrijd in de 9de ronde uit tegen Purmerend eindigde na zware strijd in 5-5 en daar kwamen we goed mee weg. Nu dus bij de start van het nieuwe seizoen meteen de re-match. De twee teams zijn erg aan elkaar gewaagd, zoals veel teams in deze 1A klasse. Purmerend is iets sterker aan de topborden terwijl LSG 2 juist in de breedte sterker is.

De wedstrijd kwam zoals vaak rustig op gang. Invaller Wim van Heemskerk zat met de zwarte stukken tegen een London systeem te kijken en vond het derhalve in het geheel niet vervelend dat het een snelle remise werd. Overigens telde ik bij mijn eerste rondje langs de borden maar liefst vier keer de Londoner. Ook Stefan van Blitterswijk bereikte niks tegen Sidney Panjer en dus werd ook hier de vrede snel getekend. De tegenstanders slaagden er als eerste in een voorsprong op te bouwen. Zo liet Hing Ting Lai weinig heel van de Nimzo van Bram van der Velden toen Bram de spanning in het centrum vrijwillig ophief. Ook de 2de invaller aan onze kant Andres Presa Villa werd langzaamaan weggedrukt tegen Katharina Ricken. Het werd echt precair toen Martin Roobol zijn goede stelling steeds meer door de vingers liet glippen en uiteindelijk een hardhandige 0 opliep. Tegenstander Roger Labruyere was net weer terug in het land nadat hij het EK jeugd tot en met 16 jaar had gespeeld. Hij begon een half uur later aan de partij doordat er een trein werd gemist en de opening speelde Roger niet al te nauwkeurig. Toen het op het benutten van de kansen aankwam bleek hij daarin veel beter dan Martin.

Eerlijk gezegd zag ik het rond dat moment somber in wat de einduitslag betreft en vooral aan de eerste vier borden leken we serieuze schade op te lopen. We liepen de achterstand gelukkig langzaam aan in door twee overwinningen op de laatste borden. Daar hadden we een serieus rating overwicht en zowel Peter Passenier als Kedem Gutkind wonnen hun partij relatief eenvoudig. De tegenstander van Peter leek het London systeem te gebruiken om zoveel mogelijk stukken te ruilen maar met elke ruil kwam hij slechter te staan.

De ommekeer in de wedstrijd kwam door enkele comebacks van onze kant aan de borden 2, 3, en 4. Ik zal proberen deze ommekeer zo goed mogelijk in beeld te brengen. Laten we beginnen met de partij tussen Raoul van de Ketel tegen Barry Brink. Raoul was met wit in de opening al snel in problemen gekomen met een pion verlies als gevolg. In onderstaande stelling was de stelling al enigszins opgeklaard maar stond hij nog steeds een pion achter.

Van Ketel-Brink

Barry probeerde nu een stel torens te ruilen maar dit gaf wit een goede kans. 1… Rc6?! (na 1..Pc6 2.f4 Pxe5 komt zwart in een dubbel toreneindspel met een pion meer terecht waarvan het de vraag is of dat ook te winnen is)  2. Rxa5! (Dit is een sterk kwaliteitsoffer waarna de kansen objectief gezien misschien in evenwicht zijn maar zwart praktisch een moeilijke verdediging tegemoet gaat) 2..Rxc1 3. Rxa7 g5 4. hxg5 hxg5 5. Rg7+ Kf8 6. Rxg5 b5 7. Rxf5+ Ke8 8. Bf4 Rc2+ 9. Ke3 b4 10. Rb5 In onderstaande diagram zien we dat wit 2 vrijpionnen heeft gekregen voor de kwaliteit. Zwart gaat nu definitief in de fout maar de enige verdediging was dan ook bijzonder complex.

10..Rc3+? (zwart probeert zijn vrijpion op het bord te houden en deze langzaam naar de overkant  te brengen. De enige verdediging was echter om de toren op d8 te activeren en pion f3 te ruilen tegen zijn b-pion. Dit had gekund met 10… Ra8 11. Rxb4 Ra3+ 12. Ke4 Re2+ 13. Kf5 Rxf3 en het overgebleven eindspel staat gelijk. Zoals gezegd een bijzonder moeilijke verdediging die niet veel spelers zouden hebben gevonden. Na de partij voortzetting 11. Ke4 b3 12. Bd2 Rc2 13. Bg5 Rdc8 14. Rxb3 viel de zwarte pion van het bord en won Raoul het eindspel makkelijk. Dat was de eerst meevaller.

Zelf speelde ik tegen Pieter Hopman en die speelt al ongeveer zijn hele leven de Philidor. Dat levert niet zelden wat opgevouwen stellingen op zoals ook in onderstaande diagram.

Wiersma-Hopman

Met mijn laatste zet 15. Qd3 had ik leek me toch wel een dreiging met e5 en Dxg6 in de stelling gebracht maar Pieter bleek niet onder de indruk en speelde rustig verder met 15..Bf8 Zoals gezegd ziet de zwarte stelling er wat gedrukt uit maar het is me wel vaker opgevallen dat als je al te hard de Philidor probeert te ontmantelen dit niet zelden als een boemerang werkt. Zo ook hier. Na 16. e5?!  dxe5 17. Qxg6 speelde zwart rustig 17… Nd5 en wit had helemaal niks, minder dan niks eigenlijk. Na wat consoliderende zetten 18. Bxd5 cxd5 19. Qg3 exd4 20. Bxd4 Rxe1+ 21. Qxe1 Rc8 22. Qe5 Bc6 23. Qe3 Qd6 24. b3 Bd7 25. Qf2 Qc6 26. Rd1 kon zwart in onderstaande stelling uitkiezen waar hij zijn voordeel wilde uitbreiden. Zwart heeft niet alleen het loperpaar maar bovendien is de pion op a5 zwak en ook c2 dreigt er steeds af te vallen. Pieter besloot om over de e-lijn spel te creëren waar ik eerder Lb4 dingen had verwacht.

26..Bf5 27. g4 Be4 28. Nxe4 dxe4 29. c3 h5?! (Logisch maar 29..Dd5 met dubbelaanval op a5 en b3 was sterker) 30. b4 Re8 31. Qe3 hxg4 32. hxg4 Qg6 33. Qg3

Ik was niet ontevreden over de gang van zaken. Natuurlijk heeft zwart in onderstaande diagram een vrije e-pion en ligt mijn koningsstelling open maar de zwaktes op de damevleugel (a en c-pion) zijn tenminste verdwenen. Zwart gaat nu in mijn tijdnood lopen met zijn vrije e-pion maar dat loopt niet goed af.

33..e3 34. Re1 e2 35. Qf3 Hier had zwart het niet makkelijk te vinden 35… Qe4 36. Qxe4 Rxe4 37. Kf2 Bxb4 moeten spelen met nog steeds wat voordeel in het toreneindspel. Na 35.. Qe6?! 36. Kf2 had ik  niet alleen de zwarte e-pion onder controle maar viel deze ook gewoon van het bord. Alhoewel mijn koning in het midden van het bord nog steeds een beetje belaagd werd is zwart alle activiteit inmiddels kwijt en wist ik de stelling met een pion meer te winnen.

Tenslotte keerde ook de partij tussen Kabos en van Wissen naar het einde toe volledig om. Onderstaande diagram komt uit een variant van het twee paarden spel van het Italiaans en is onder andere bekend uit een partij So-Carlsen 2021. Wit heeft drie pionnen voor het geofferde stuk maar het kluitje zwarte stukken op a5, c7, d7 en e6 heeft moeite om een functie te vervullen tegen zoveel pionnen. Verder ligt de zwarte koning open. Zwart speelt het hier (niet verrassend) minder goed dan Carlsen, die een stuk terug offerde om de witte pionnenflanx te ontmantelen, en wordt volledig vastgezet.

Kabos-van Wissen

20.b4 Nb7 21.Bc4 Rae8 22.Bb2 Bd8 Wit heeft zijn stukken ontwikkeld en besluit voordat hij tot actie overgaat ook zijn paard van b1 eerst nog even te ontwikkelen. Allemaal logische zetten en op zich niks mis mee. Op een gegeven moment moet hij echter wel tot actie over gaan en misschien was het in onderstaande diagram wel beter om dit te doen met 23.d5 cd5 24.Ld5 Lc8 25.Db3 Dg6 26.Pc3. Zwart kan vanwege de penning van Pe6 geen vin verroeren en wit kan langzaamaan zijn pionnen op de damevleugel naar voren brengen.

23.Nd2 Qg6 24.Qb3 Bc7 25.Nf3 Nd8 26.d5 cxd5 27.Bxd5 h6 28.Ne5 Bxe5 29.Bxe5 Kh7 Er zijn inmiddels wat stukken geruild in onderstaande stelling en daarmee is er meer ruimte gekomen voor zwart om weer actief te worden. De volgende zet van wit leidt tot nog meer gaten in de stelling en gaf zwart ruimte om met Pc6, Pd4 richting de witte koning te bewegen.

30.g3?! Pc6 31.Ld6 Ped4 en het is duidelijk dat wit zijn kansen niet goed heeft benut. We schakelen nu even door na de ontknoping van de partij.

Bovenstaande stelling is op zich nog gelijk maar zwart probeert nu met zijn stuk extra de witte koning uit te roken. Er dreigt onder andere Lc2 en Dd2 schaak) 45.Bf7? (Dit is de beslissende fout daar waar wit na 27. Bc4 f4 28. gxf4 Nf5 29. Qe2 de boel nog net dicht kon houden) 45… f4! (Een mooi pionoffer waarmee ook het paard op g7 beslissend mee gaat doen.) 46.gxf4 Nf5 47.Qe6 (47. Qe2 Qg7 laat zien waarom de loper op f7 onhandig staat. Zwart komt met tempo op g3 binnen) 47… Qd2+ 48.Kf3 Bd1+ 49.Ke4 Bc2+ 50.Kf3 Nxh4+ 51.Kg3 Qe1+ en wit loopt mat.

Zo wonnen we dus uiteindelijk met 6-4 en dat is wellicht iets teveel van het goede. In ieder geval meer dan dat ik zelf halverwege had ingeschat. De volgende ronde spelen we uit tegen Haarlem en dat zal ongetwijfeld weer een spannende match worden.

1 reactie op “LSG 2 goed van start in KNSB competitie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*