LSG 2 doet weer volop mee!

De titel roept mogelijk wat vraagtekens op maar na 5 rondjes doet het illustere tweede team van LSG toch weer volop mee om een degradatieplek. Hoe kon het nu toch eigenlijk gebeuren dat er wederom een nederlaag werd geleden, ditmaal tegen Zukertort Amstelveen 2? Ik heb er een tijdje over nagedacht maar de enige logische verklaring is toch dat dit komt omdat de clubavond op dinsdag is.
Stefan en Alexander moesten we deze ronde missen waarvoor Igor Coene en Jaap van der Heijden (waarvoor dank) invielen. We begonnen ouderwets om 12.00 daar het onze beurt voor de corvee was. Ondergetekende moest zich hiervoor afmelden waardoor meteen snel duidelijk was wie het verslag mocht gaan schrijven voor de ronde.
De wedstrijd begon goed door een overwinning van Marcel op bord 6. Zijn tegenstander was volgens mij met zwart langdurig op zoek naar rij 9, ik meen dat dit in het eerste team te boek staat als konijnenschaak. Marcel omschreef het als volgt:

Als het veld linksonder niet zwart is, staan toch erg veel van de stukken verkeerd. Zwart liet zich hier echter ontvallen dat “zijn zwartveldige strategie in het geding kwam” als de stukken niet goed stonden, en Marcel besloot daar gebruik van te maken bij zijn openingskeuze door zwarts koningsfianchetto te opponeren met een witte loper op b2. Zwart begon een tijdrovende actie op de damevleugel Tb8, a6 en b5 waarop wit krachtig in het centrum toesloeg en de mogelijkheid kreeg om de zwartveldige lopers te ruilen. Al op zet 18 had wit een vrije c-pion op de zesde rij. Na nog een onnauwkeurigheid van zwart switchte wit naar de koningsvleugel waar het dreigende mat op de h-lijn alleen kon worden afgewend door het geven van twee pionnen. Dat was zwart teveel, en hij gaf op.

Inmiddels had de tegenstander van Justin op bord 5 in een siciliaan een paard weten te offeren op d5. Een bekend idee in het siciliaans en ik vond het allemaal maar zeer eng met een koning die midden op het bord bleef. De witspeler voerde de druk snel op en er was uiteindelijk geen houden meer aan. Justin, had iemand al gezegd dat die loper van f8 naar b4 moet? Anders bij deze!
Invaller Jaap hield lang stand tegen een op papier veel sterkere tegenstander maar moest uiteindelijk toch zijn meerdere erkennen in een eindspel. Maar ja wie kan er zeggen dat hij tijdens een invalbeurt 1 bord hoger zit dan zijn trainer!
Trainer Gerrie speelde op bord 8 en leek me met wit uitstekend te staan nadat zwart zijn eigen koningsstelling naar voren marcheerde. Het zag er allemaal niet echt mooi uit maar het leverde wel de nodige complicaties op waardoor de partij tactisch werd beslecht in het zwarte voordeel.
Igor leek me prima uit de opening te zijn gekomen met wit en kon bogen op een loperpaar. Wat er mis is gegaan is me niet duidelijk en zal vermoedelijk voor altijd verzwegen blijven.
Aan het eerste bord had ondergetekende de zwarte poppen en dat was weer wennen want het nam allemaal (voor beide) veel tijd in beslag in de opening. Wit kwam nooit echt helemaal lekker tot ontwikkeling waardoor ik op een gegeven moment een pion won met daarnaast nog steeds uitstekende stelling. Die pion werd echter pardoes weer weggeven door het missen van een tussenzet die toch niet heel moeilijk te noemen was. De remise was hierna een feit.
Op bord 3 trof Michiel hun kopman en kwam zonder enige problemen met zwart uit de opening. Net toen Michiel beter kwam te staan klopte ook het tijdnoodspook weer eens op de deur. Hierdoor werd tot remise besloten waarbij een winstpoging onder tijdsdruk mogelijk wel eens fataal had kunnen worden maar dat zullen we nooit weten.
Raoul op bord 2 offerde een kwaliteit in een eindspel en dacht hierdoor met zijn d-pion de overkant te kunnen bereiken. De zwartspeler had echter nog een venijnige zet achter de hand waardoor de d-pion gecombineerd met matdreiging nog kon worden gestopt. Dit leverde remise op waardoor de eindstand 2,5 – 5,5 op het bord stond.
Volgende ronde moet het dan maar gebeuren tijdens de degradatiekraker tegen HSG.
De persoonlijke uitslagen:

LSG 2 2133 Zukertort Amstelveen 2 2161
1. Eelco Kuipers 2305 Lody Kuling 2234 ½ ½
2. FM Raoul van Ketel 2254 Florian Jacobs 2184 ½ ½
3. FM Michiel van Wissen 2248 IM Matthew Tan 2438 ½ ½
4. Igor Coene 2187 Joel de Vries 2088 0 1
5. Justin Senders 1982 Dennis Brouwer 2120 0 1
6. Marcel Mol 2125 Tobi Kooiman 2113 1 0
7. Jaap van der Heijden 1827 CM Paul-Peter Theulings 2182 0 1
8. Gerrie Bloothoofd 2134 Laurens Schilstra 1927 0 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*