LSG 2 definitief kopje onder

In de uitwedstrijd tegen ASV had het moeten gebeuren: winnen om van de 10e plek naar waarschijnlijk de 8e plek te stijgen. Als we dan de wedstrijd tegen Paul Keres in de 8e ronde ook nog zouden winnen, zou de degradatie zijn afgewend. Het had zo mooi kunnen zijn…

De ASV-ers waren op volle oorlogssterkte, terwijl wij Albert en Gerrie moesten missen. Igor Coene en Arthur Belle vielen in. Na een uur spelen leek er niet zo veel aan de hand. Eelco en Igor stonden een pion voor, bij Raoul, Wim en Eric zag het er goed uit, Robert stond m.i. een tikje beter, Arthur had een wat onduidelijke stelling en ik had ook geen problemen meer. Alleen bij Chris en Martin zag het er niet goed uit. Martin speelde tegen Otto Wilgenhof, die met 8.Pb5 en 10.Pxa7 een pion had gewonnen. De verschillende engines geven dan 10…f5 met voordeel voor zwart en ook GM Arutinian wint daarmee in de enige partij met die stelling in de database (Molina-Arutinian, Dubai Open 2010). Martin deed het anders, maar blijft wel achter in ontwikkeling. Op zet 19 kan zwart nog een dame offeren voor 3 lichte stukken, maar ook dan staat wit beter. Martin ziet het echter niet en Otto kan op fraaie wijze mat zetten. Een snelle 1-0 achterstand dus.
Chris denkt in een Engelse opening te lang na, verliest tot overmaat van ramp een pion en verliest geruisloos. Arthur speelt op bord 10 een wat ambitieuze, maar tweesnijdende variant tegen het gesloten Siciliaans. In principe prima voor zwart, maar zoals het gaat, krijgt wit een paar ijzersterke paarden op e5 en c5 en zwart raakt verstikt. Tussenstand: 3-0 voor ASV en de punten moeten nu snel komen… Eelco heeft na 7 zetten alleen zijn zwarte op h8 (!) ontwikkeld, maar staat desondanks prima vanwege het loperpaar. Het witte centrum komt onder druk, en wit verliest zijn centrumpionnen. In combinatie met het loperpaar wordt dit in een punt omgezet. Igor wint in een Tarrasch snel een pion, al duurt het nog een tijd voordat al het zwarte tegenspel is onderdrukt. Het toren/loper eindspel met pion meer, wordt vakkundig gewonnen. Tussenstand:3-2.
Ondertussen had ik een Pirc gelijkspel bereikt met zwart. Helaas miste ik op zet 20 een voortzetting die duidelijk voordeel had gegeven. Wel gezien, maar ik vond het er wat eng uitzien. Door de snelle 3-0 achterstand, was ik in de veronderstelling dat ik moest winnen. In plaats daarvan, won ik een kwaliteit, maar kreeg een witte aanval over me heen. De stelling was nog in evenwicht toen ik door schaakbklindheid werd getroffen.. Na een paar grafzetten van mijn kant kon mijn tegenstander mat zetten. Tussenstand: 4-2.
Robert speelde met wit tegen Remco de Leeuw, zoals bekend een neef van de bekendere Paul, en stond de hele partij vrijwel gelijk, maar had wel een prettigere stelling. Ook het resulterende dubbele toreneindspel stond beter, al had zwart het beter kunnen verdedigen. Zwart produceerde echter twee grafzetten, waarmee zijn pionnen onverdedigbaar bleken. Tussenstand: 4-3.
Eric speelde de tegen de dobbelaar van ASV: Wouter van Rijn. Vroeger werd er door hem aan het bord gedobbeld voor de keuze van de 1e zet, tegenwoordig doet hij dit wellicht thuis? Gek genoeg kwam er een standaard klassiek Damegambiet op het bord, dat door Eric voorbeeldig werd gespeeld. Zwart spartelde lang tegen, maar het resultaat stond al lange tijd vast: Tussenstand: 4-4 en alles hing af van de partijen van Raoul en Wim.
Wim had met wit tegen de oerdegelijke Jaap Vogel een kans op voordeel gemist en moest daarna aan zwart laten. In het toreneindspel dat uiteindelijk op het bord kwam, werd door Wim de remise binnengehaald. Tussenstand: 4½ – 4½
Nu kwam alles aan op Raoul. In de opening had hij duidelijk voordeel, liet dat echter wat verwateren, maar kon op zet 25 weer voordeel krijgen. Toen dat niet benut werd, bood Bob Beeke op zet 31 remise aan. Omdat we aan een gelijkspel ook niet veel hadden, en de situatie bij Wim lange tijd onduidelijk was (net wel of geen remise?) kreeg Raoul de opdracht voor de winst te gaan. De stelling was echter gelijk, al stond wit wat prettiger. Een onverantwoorde winstpoging leidde echter tot pionverlies. De dames werden geruild en al speelde Raoul nog lang door, het resultaat stond vast. Eindstand: 5½ – 4½
Hiermee lijkt de degradatie een feit. Alleen door 2 keer te winnen van Paul Keres en Stukkenjagers kan dit nog voorkomen worden, maar zelfs dan zijn we afhankelijk van ASV. Bovendien is dit een zeer onrealistisch scenario.

tekst: Michiel van Wissen

Hieronder de partij van Eric voorzien van zijn eigen commentaar:

 

T ASV 2176 LSG 2 2170 5½ 4½
1. Bob Beeke 2249 FM Raoul van Ketel 2282 1 0
2. Otto Wilgenhof 2178 FM Martin Roobol 2335 1 0
3. FM Jaap Vogel 2195 FM Wim Heemskerk 2169 ½ ½
4. Eelco de Vries 2248 Eelco Kuipers 2307 0 1
5. Michiel Blok 2159 Igor Coene 2202 0 1
6. Frank Schleipfenbauer 2096 FM Michiel van Wissen 2296 1 0
7. Remco de Leeuw 2178 Robert Straver 2118 0 1
8. Léon van Tol 2190 Chris Roosendaal 2116 1 0
9. FM Wouter van Rijn 2163 CM Eric van ’t Hof 2023 0 1
10. CM Dirk Hoogland 2105 Arthur Prahlada Belle 1852 1 0

2 reacties op “LSG 2 definitief kopje onder

  1. Inderdaad bijzonder dat een paard op zet 4 naar c3 gaat en daar in een opening als deze tot en met zet 58 blijft staan. En dat niet alleen, het is zo’n beetje alle zetten het sterkste stuk op het bord! Zo zie je maar, soms is stilstaan ook vooruitgang.
    Mooie pot Eric. Jammer dat succes aan de staart in de maand maart, met op c3 een paard dat naar vele velden staart niet heeft geleid tot taart.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*