LSG 2 boekt zege in “degradatiekraker”

Door Alex

LSG 2 heeft op zaterdag de handhaving in de tweede klasse zo goed als veilig gesteld met een zege op Oegstgeest. Voor deze uitwedstrijd moesten wij afreizen naar het Denksportcentrum in het idyllische Leiden, wellicht bij sommige lezers bekend. De match begon gesmeerd: Peters lagergerate opponent verkeek zich in een Italiaan, verloor een kleine kwaliteit en besloot toen nog maar een kwaliteit cadeau te doen. Met een stuk voor kon dhr Passenier de 1-0 al na dik een uur laten noteren. Een tijdje later handhaafde Remmelt de voorsprong met een remise tegen De Niet. De eindstelling leek mij nog wat zorgwekkend: GM dacht hier klaarblijkelijk anders over. Het was ongeveer op dit moment dat mijn eigen stelling zorgwekkend begon te worden, dus de andere partijverslagen volgen op non-chronologische wijze.

Raoul kreeg een kalm d4-e3-pf3 systeempje voorgeschoteld en wist hier wel raad mee. Binnen de kortste keren stond er een geïsoleerde pion op d5 en richtten de zwarte stukken zich tot de in de steek gelaten despoot op g1. Een korte maar bevredigend gewelddadige aanval later stond er een gedekte dame op h2. Michiel speelde top board tegen Nebojsa Nikolic, Predrags kleine broertje en tevens een verdienstelijk titelhouder.

Michiel kwam lastig uit de opening en vermoedelijk had zwart moeten afwikkelen naar een stevig eindspelplusje met T-L tegen T-P. Nikolic Jr. wilde het mooier doen en kreeg een fraaie combinatie kwaloffer-eeuwig schaak om z’n oren. Albert had naar mijn idee weinig moeite in de opening. Zijn tegenstander opende met f4 en b3 en plonkte een paard op e5; Albert ruilde de witveldige lopers, rokeerde, nam het centrum over met c5, d5 en e6 en opende de b-lijn. Een klein plusje voor zwart, zegt men dan. Schijnbaar bedroog hier toch de schijn, want even later stonden er een hoop witte stukken iets te dicht bij de zwarte koning.

Zelf had ik hier allang van Slingerland verloren: mijn Caro-Kann eindige in een dameloos middenspel met loperpaar (Fredje) tegen paardenpaar (Aaltje). Fredje speelt dit soort stellingen voor ontbijt, lunch en diner en liet dan ook weinig kans op een halfje bestaan.

Schoenen

Reiniers pot heb ik niet gezien omdat ik was afgeleid door die botergeile schoenen van ‘m. Hij draagt ze op zaterdagen in de KNSB en naar eigen zeggen ook in de rechtszaal. Anyway, puntje voor Reinier. Volgens mij iets met een Siciliaan en een hoop doorgeschoven witte pionnen op de damevleugel. Schijnt allemaal in de mode te zijn.

Met een 4-3 tussenstand op de scoreborden was alleen Eric nog bezig. Hij had een typisch “big squeeze” eindspel op het bord getoverd met een gedekte vrijpion op a5 en een begraven zwarte loper op d7.

Hoewel remise genoeg was voor de felbegeerde matchpuntjes sloeg Eric het hoopvolle voorstel van zijn tegenstander af, en met goed recht. Hoewel een analyse met de nog aanwezige wereldtoppers geen directe winst uitwees, is zo een partij in de praktijk gewoon nauwelijks te verdedigen. Eric maakte verder geen fouten en breidde zijn voordeel uit. Na, wat zal het zijn, vijfenhalf uur spelen was de 5-3 eindstand een feit. Lekker gewerkt Eric. In de volgende pot gaat LSG 2 Messemaker een pak slag geven en zich terug richting de top werken.

Gedetailleerde uitslagen zijn te vinden op de niet onvolprezen website van de schaakbond.

Hieronder nog enkele partijfragmenten.

2 reacties op “LSG 2 boekt zege in “degradatiekraker”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*