LSG 2 aan kop na ruime zege op Santpoort

Het tweede team van LSG beleeft een opmerkelijk seizoen. Na tweemaal op rij onderuit te zijn gegaan in het najaar grapten we met z’n allen dat promotie nog prima mogelijk was: we moesten gewoon alles winnen, liefst met een lekker doelsaldo. Nou, hier staan we dan, u leest het goed, Ajax staat in de halve finale van de Champions League en ons team Ligt (snapt u) aan kop in KNSB klasse 2C, zij het met de kleinst mogelijke voorsprong op de concurrenten in Gouda. Op het moment van schrijven zit uw verslaggever met bonkend hoofd in het vliegtuig na een dolle avond in Turijn waar de kinderen over mogen horen als ze meerderjarig zijn, een verwoede poging wagend zich de taferelen van afgelopen zaterdag voor de geest te halen. En dat waren er een hoop: de overtuigende overwinning van LSG Intellimagic op weg naar hun tweede landstitel op rij; een indrukwekkende speech van voorzitter Van Ketel over de toekomst van onze club (zie elders); een Feyenoord-supporter die zich op fraaie wijze mat laat zetten zodat ie z’n cluppie kan bijstaan; en een topscorer die z’n wanstaltig hoge TPR (nu 2579, doe normaal man) nog wat opschroeft. Nu valt het niet in mijn taakomschrijving om de gehele zaterdag in het Denksportcentrum samen te vatten, dus zal ik me beperken tot de sterke prestatie van het tweede. Om de lezer volledig in het verhaal te betrekken eerst een overzicht van de gang van zaken voorafgaand aan de wedstrijd van zaterdag:

MP BP 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
1. JuRo Unirek / De Wijker Toren 10 33.5 5.5 5.5 3.5 3.5 5 5.5 5
2. Messemaker 1847 10 33.5 3.5 5.5 5 3.5 5 4.5 6.5
3. LSG 2 10 32 2.5 4.5 4.5 5 3.5 7.5 4.5
4. Santpoort 10 32 2.5 2.5 4.5 5.5 7 5.5 4.5
5. DD 9 33 4.5 3.5 3.5 4 7.5 5 5
6. Schaakmat Westland 7 26.5 4.5 3 2.5 4 5 2.5 5
7. Oegstgeest ’80 5 24.5 3 4.5 3 1 3 6 4
8. Zukertort Amstelveen 2 5 22 2.5 3 4.5 2.5 0.5 4 5
9. DSC Delft 2 3 21.5 3 3.5 0.5 3 5.5 2 4
10. S. Landau 1 21.5 1.5 3.5 3.5 3 3 4 3

Een stand met in feite vier koplopers. Zoals u ziet trof LSG 2 in deze wedstrijd één van haar promotierivalen in Santpoort. Het toeval wou dat onze andere twee concurrenten, Messemaker en Wijker Toren, ook tegen elkaar speelden. Naast een ruime overwinning in Leiden hoopten wij dus ook op een nipte uitslag bij de kraker in Beverwijk om zodoende wat bordpunten in te lopen. Al snel bleek dat het met die pot in Leiden in ieder geval wel snor zat; een echte wedstrijd is het nooit geweest. De 3,5-4,5 in Beverwijk gold als zeer prettige bonus.
Nog wat info over onze tegenstanders. Santpoort beschikt over een heel aardig team: naast een hoop 2000plussers op de lagere borden wordt de ploeg rondgemaakt door grootmeester(tje) Jonkman en de gebroeders Haver. De Haverbroers, een eeneiige tweeling, komen uit hetzelfde geboortejaar als ik en zodoende ken ik ze al sinds ik nog melktanden had en m’n baard nog niet kriebelde. Buiten het bord zijn het twee ontzettend aardige gasten; achter de stukken zijn het messcherpe tactici met een Talachtig venijn in het spel. Hoewel Daan Haver op de dag zelf afwezig bleek moesten we natuurlijk uitgaan van een Santpoort op oorlogssterkte, een team zonder echte zwakke punten. Met dit in het achterhoofd had aanvoerder Van Ketel besloten voor een tactische opstelling, waarbij Peter en schrijver dezes werden gevoerd aan de toppers en Michiel Messi en Roaul Ronaldo borden 3 en 4 bezetten. De tactiek werkte wonderwel: na pakweg 2,5 uur spelen stond het 4-0 en hadden alle overige spelers, waaronder Peter en ikzelf, nog steeds prima kansen.
Na al mijn pretentieuze geleuter bent u natuurlijk benieuwd naar de partijverslagen, en die zult u krijgen. Maar allereerst moet de lezer worden geattendeerd op het feit dat Santpoort zelf ook verslag heeft gedaan van de wedstrijd: zie hier. Eric stuitte als eerste op een aantal merkwaardigheden in het verslag van onze tegenstanders, variërend van hinderlijke interpunctiefouten tot flagrante onwaarheden over het verloop van bepaalde partijen. Nu heeft het weinig zin om te gaan kibbelen over het hoe en wat van een schaakmatch. Ten eerste is enig begrip op zijn plaats voor een ploeg die het zicht op promotie is kwijtgeraakt; ten tweede is het niet nodig om de prestigestrijd aan te gaan met een verslagen tegenstander; en ten derde is schaken geen spel van meningen. Dit gezegd hebbende zijn wij het als verslaggevers verplicht om u, de lezer, een ietwat humoristisch maar bovenal waarheidsgetrouw beeld van onze partijen te geven. Daarom ga ik u in de door mij geschreven partijverslagen waar nodig wijzen op de dubieuze berichtgeving van de Santpoorters, gevolgd door de partij zelf. Mocht u toch vinden dat zij het op bepaalde punten bij het rechte eind hebben: schaam u diep en leer beter schaken. Grapje, laat een opmerking achter en ik zal reageren.
Dan eindelijk de play-by-plays. Volgens mij was het Albert of Raoul die de score opende. Of het was Remmelt. Of Michiel. Ik zou het eigenlijk niet weten. Albert veegde zijn tegenstander finaal van het bord in een Pirc. Op een gegeven moment zag ik de zwarte pionnen oprukken in het centrum en wist ik dat de pot gespeeld was. Even later richtte de zware artillerie zich tot de witte damevleugel. De witte stukken keken vanuit beginstelling toe als een stel Juvesupporters. 1-0.
Michiel Messi speelde tegen Bas Haver en stond na een zet of 12 gewonnen. Michiel speelde het thematische g5 in een Tarrasch, waarop Bas reageerde met h3. Dit is vragen om moeilijkheden als je al gerokeerd hebt en zwart meteen kan komen met h5 en g4. Aldus geschiedde en Michiel begon al snel door de koningsvleugel heen te breken. In plaats van 8.0-0 en 9.h3 is 8.dxc5 beter, zoals Michiel eerder dit seizoen tegen zich kreeg tegen Oscar Lammers. In die variant gaat de theorie nog een aantal zetten verder, maar heeft zwart in principe geen problemen. Na de door Bas gekozen voortzetting ging het vrij hard.
De Santpoorters (minus Bas, dat is gewoon een goeie gozer die normaal tegen z’n verlies kan) typeren de winst van Michiel als een “openingstrucje”, maar doen daarmee geen recht aan het spel van onze topscorer. Dat de tegenstander niet voor de beste verdediging koos betekent niet dat Michiels spel als “trucjes” kan worden omschreven: hij speelde gewoon de beste zet. Ziet voor uzelf.

Raoul Ronaldo had wit en kreeg al snel een prettige stelling zoals we van hem gewend zijn. Toen de tegenstander iets onhandigs deed op de koningsvleugel was het snel klaar. Een prettige pot voor onze voorzitter, die in het kader van zijn functie bij de club nogal een hoop op zijn bord heeft maar desondanks in dit hele seizoen nog geen partij heeft gemist.
Remmelt speelde op bord 6 een sterke pot. Hij kreeg een standaard koningsaanval vanuit een IQP en won snel. 4-0. Complimenten zijn op hun plaats voor Remmelts prestaties dit seizoen: niet alleen staat hij op een ongeslagen 2400+ TPR met de dikste plusscore van ons allemaal, maar hij speelt ook gewoon mooi spel. Met wit kiest hij vrijwel altijd voor een IQP, en met zwart speelt hij agressieve Fransmannen waarin ik de f-lijn altijd geopend zie worden. Hij heeft een seizoenskaart voor Ajax. Gewoon een geweldige vent. Dit alles uiteraard geheel los van het feit dat ie binnenkort m’n werkgever wordt.
Met een 4-0 tussenstand was de winst praktisch binnen. De borden 1, 2, 7 en 8 waren nog bezig en ik vond eigenlijk dat we op ieder bord beter stonden. Reinier (bril, stoppelbaard, rode schoenen met gele veters) won een pion in de opening. Toch leek de stelling me op een gegeven moment wat verdacht, en dat bleek: hij verloor. Hoe het precies gebeurde weet ik niet (de Santpoorters komen met een hysterische Rocky Balboa-vergelijking; nogmaals, doe effe normaal man) maar volgens mij had het te maken met een zwakke pionnenstructuur en te weinig activiteit in het centrum. Hoewel Santpoort de aansluitingstreffer kon bijschrijven bracht dit te winst niet in gevaar. Uiteindelijk mocht ik zelf de matchpunten binnenhalen: Jonkman speelde een ongevaarlijk gambiet in een Alapin en ik was al snel vrij gecharmeerd van mijn stelling. Helaas liet ik hem te makkelijk komen met d6 en was ik genoodzaakt de gambietpion weer terug te geven. Toen de rookwolken waren opgetrokken bleef de grootmeester over met de vrijpion op d6, met daarnaast nog de dames, een paar torens en gelijke lopers op het bord. Ik zag de bui al hangen en dacht dat promotie of catastrofaal materiaalverlies aanstaande was. Toch gaf de computer in deze stelling een stevige plus voor zwart. Ik was me hier uiteraard niet van bewust en begon spoken te zien. Jonkman miste vervolgens een kans op voordeel, hield de dames op het bord en moest uiteindelijk eeuwig schaak toestaan.
Het verslag op de Santpoortwebsite heeft uw verslaggever hier ongelovig doen glimlachen. Dit is natuurlijk deels omdat het om mijn eigen partij gaat, maar ook omdat de auteur zich nauwelijks lijkt te hebben verdiept in zowel de partij als de tegenstander in kwestie, namelijk ikzelf. Er wordt gesproken over een jonge speler die al een jaar goed op dreef is maar desondanks vakkundig werd weggespeeld door de grootmeester, die vervolgens “onkarakteristiek slipte” en eeuwig schaak toeliet. Allereerst ben ik zelf niet merkbaar beter geworden in het laatste jaar; ik speel al vier jaar slecht. Allertweedst was deze pot geenszins een walk-over: ik kwam lekker uit de opening en Jonkman heeft nog geen drie zetten kans op voordeel gehad. Allerderdst was dit volgens mij juist wel karakteristiek voor de Santpoortse sterspeler, die dit seizoen gewoon een minscore heeft en ook punten heeft laten liggen tegen onder meer Slingerland en Lai, twee IM’s die ik zelf helaas ook ben tegengekomen. Alas, het gekrenkte ego van uw verslaggever daargelaten: ziet voor uzelf.

Eric speelde een prima pot. In de wetenschap dat bordpunten in deze fase even belangrijk zijn als matchpunten verslapte hij geen moment en kon uiteindelijk het vijfenhalfde punt worden bijgeschreven. Zijn laaggerate tegenstander gaf overigens ook prima partij en het leek mij dat de verhoudingen vrijwel gelijk waren in de eerste 30 zetten. Daarna bleek de adem van onze Eric toch langer dan die van meneer Schaefer. Hieronder de partij met annotaties van Eric.

Peter zal zelf verslag doen van zijn partij op bord 2, ongetwijfeld in mooiere bewoordingen dan ik. Het enige wat ik erover kan zeggen is dat Peter naar mijn idee goed stond en uiteindelijk remise speelde. Santpoort spreekt over een voordeel dat niet verzilverd kon worden door hun nummer 2, maar dit lijkt mij wederom onjuist. Maar goed, dit laat ik aan Peter over, misschien klopt het wel, misschien niet, zal mij een zorg zijn, Santpoort is rigoreus verslagen en wij staan bovenaan.

Daar dus nog iets over. Volgens de KNSB-website ziet de huidige stand er zo uit:

MP BP 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
1. Messemaker 1847 12 38 3.5 4.5 5.5 5 5 3.5 4.5 6.5
2. LSG 2 12 38 4.5 4.5 2.5 6 3.5 5 7.5 4.5
3. DD 11 37.5 3.5 4.5 3.5 4 7.5 4.5 5 5
4. JuRo Unirek / De Wijker Toren 10 37 3.5 5.5 3.5 5.5 3.5 5.5 5 5
5. Santpoort 10 34 2.5 2 4.5 2.5 5.5 5.5 7 4.5
6. Schaakmat Westland 7 30 3 4 4.5 2.5 3.5 5 2.5 5
7. Zukertort Amstelveen 2 7 26.5 3 4.5 0.5 2.5 2.5 4.5 4 5
8. Oegstgeest ’80 5 28 4.5 3 3.5 3 1 3 6 4
9. DSC Delft 2 5 27 3.5 0.5 3 3 5.5 4 2 5.5
10. S. Landau 1 24 1.5 3.5 3 3.5 3 3 4 2.5

U ziet dat Messemaker en LSG hetzelfde aantal match- en bordpunten hebben: door onze 6-2 zege lopen we precies anderhalf bordpunt in. Messemaker lijkt voor het gemak bovenaan gezet te zijn, waarschijnlijk doordat ze voorafgaand aan zaterdag ook boven ons stonden. Het boeit allemaal geen reet natuurlijk, maar dit is onterecht: de onderlinge match is gewonnen door LSG en daarnaast staat de L ook voor de M in het alfabet. Maar goed, de taak blijft hetzelfde: met grotere cijfers winnen dan Messemaker in de laatste ronde en promoveren naar de eerste klasse. Op 11 mei spelen wij tegen Westland en Messemaker tegen DD; een goede uitgangspositie. Wordt vervolgd!

Nog een tabel om het af te leren: de uitslagen.

LSG 2

Santpoort

Polak, A. (Alexander) 2077 Jonkman, H. (Harmen) 2382 z-w ½ – ½
Passenier, P. (Peter) 2176 Roode de, P.A. (Peter) 2162 w-z ½ – ½
Wissen van, M.E. (Michiel) 2268 Haver, B. (Bas) 2222 z-w 1 – 0
Ketel van, R.A. (Raoul) 2229 Roode de, M.L. (Martijn) 2034 w-z 1 – 0
Termeulen, A. (Albert) 2095 Kors, H. (Hans) 1941 z-w 1 – 0
Otten, R.U.M.M. (Remmelt) 2066 Gravemaker, W.L. (Wim Laurens) 2113 w-z 1 – 0
Hof van ’t, E.C. (Eric) 2067 Schaefer, M. (Menno) 1793 z-w 1 – 0
Feiner, R.H.P. (Reinier) 2043 Roode de, R.E. (Rob) 1881 w-z 0 – 1
Gemiddelde Rating: 2128 Gemiddelde Rating: 2066 6-2
           

Partijverslag van Peter volgt. Verdere informatie kunt u vinden op de KNSB-website, mits u niet op zoek bent naar correcte standen.

Tekst: Alexander Polak

3 reacties op “LSG 2 aan kop na ruime zege op Santpoort

  1. Ja, fraai verslag! Pizza’s eten hebben ze zelfs ook nog met 6-2 gewonnen na afloop, Alex en Michiel dan, de onverschrokken helden. LSG 3 kreeg de rucola. Het was nog lang onrustig.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*