LSG 1 zet stap richting historische titel

(Verslag door Michiel Bosman)
Voor deze wedstrijd waren er nog drie kandidaten voor de titel: En Passant, titelverdediger Kennemer Combinatie en LSG. LSG 1 is twee punten los en heeft daarmee de beste kansen, maar moet nog tegen twee beide ploegen en tegen het tegen degradatie strijdende Apeldoorn.

Toen ik net met LSG ging spelen in wat destijds de Hoofdklasse werd genoemd, was HSG een tegenstander waar 5-5 een prima resultaat zou zijn. Psychologisch werden zo al veel matchpunten door HSG binnengehaald. HSG werd jarenlang gesponsord door de eind 2016 overleden Joop van Oosterom. Op het moment dat Van Oosterom stopte met sponsoren, stapte veel spelers over naar En Passant. En Passant werd vervolgens een nieuwe de te kloppen ploeg. Maar En Passant is kwetsbaarder, met slechts 3 kampioenschappen in de laatste 6 jaar. Nadat En Passant vorig jaar de titelaspiraties snel moest laten varen, doen ze dit jaar weer volop mee voor de titel.

Tijdens onze voorbespreking constateerden we dat door het samenvallen van deze ronde met de Bundesliga en Reykjavik Open diverse spelers niet konden meespelen. Voor En Passant betroffen dit onder meer Erwin L’Ami en Jan Smeets, mogelijk Benjamin Bok, heel misschien Friso Nijboer. De vraag was dan ook of En Passant nog een paar andere spelers zou halen. In de periode tot de wedstrijd vielen deze kandidaten zo ongeveer stuk voor stuk af. Wij zouden het moeten doen zonder Predrag, maar onze binnenkort tot GM geridderde Jan zou overkomen vanuit zijn nieuwe Heimat Italië. Op de wedstrijddag bleek dat En Passant geen versterkingen had gehaald , zodat wij als ratingfavoriet aan de wedstrijd gingen beginnen. Toch werd de wedstrijd spannender dan het ratingverschil op het oog zou indiceren; een echte kampioenschapswedstrijd dus.

De wedstrijd begon met klein leed. Arthur is bezig met een geweldig seizoen en op weg naar zijn GM-resultaat. Alleen had hij nog geen GM gehad en was het zaak dat hij tegen En Passant een GM zou treffen. Doordat we voor de titel spelen, wilde Arthur terecht niets vooraf regelen. We moesten dus vooraf gokken op welk bord een GM zou gaan spelen. Bord 3 met zwart leek het meest logisch, maar helaas zaten de GM’s tactisch op bord 7 en 9. Dan moet het maar tijdens het EK in Batumi gebeuren waar een norm over 11 ronden, als een norm over 20 ronden geldt omdat het een EK betreft.

De wedstrijd begon met een relatief snelle remise tussen Eelke Wiersma en Richard Vedder. Zoals Mark van der Werf na de partij aangaf, is 8.Lb5! zeer kansrijk. Nu verloor Eelke een pion, maar behield wel adequate compensatie.

Daarna werd ook de vredespijp geroken tussen Mark van der Werf en Henk Vedder. Mark miste tweemaal een mooie kans op voordeel met a5-a4 en mocht vervolgens volgens de computer zijn handjes dichtknijpen dat Henk niet doorpakte.

Arthur besloot de negatieve energie voor het missen van de GM positief te richten op zijn tegenstander Manuel Bosboom. Tegen de verwachting in speelde Manuel theorie. Tsja, dat kan natuurlijk niet goed gaan om twee redenen: het past niet bij Manuel omdat hij te veel achter het bord moet verzinnen en het speelt in de kaarten van Arthur die precies weet wanneer sprake is van een onnauwkeurigheid. Het verliep dus precies zoals kan worden verwacht en Manuel werd vakkundig opgebracht.

Daarna was ik zelf te druk bezig met mijn eigen partij om alles te kunnen volgen. Ik vermoed dat Jan de volgende was met een vol punt. Een leuke en leerzame partij om na te spelen. 99% van de analyse is van Jan zelf afkomstig. 3-1 als tussenstand; een mooie stand maar met een nog een paar onduidelijke borden. Casper stond lastig tegen Nijboer, Jan Willem werd langzamerhand ge-Ikonnikovt en Jelmer was wisselend bezig tegen Peng. Gelukkig was dit niet het hele verhaal.

Rudy had wit geclaimd om met het London-systeem een GM op remise te houden, maar moest tegen Anne-Maja Kazarian. De vorige ontmoeting tussen deze twee liep niet echt lekker af voor Rudy, dus Rudy hield maar vast aan het London-systeem. Angst kan ook een goede raadgever zijn… Verrassend hoe zwartspelers keer op keer in de problemen lijken te willen komen als ze tegen het London-systeem moeten spelen. Dit keer ging het niet anders. In een ongeveer gelijke stelling liet zwart zich finaal overspelen. Helaas liet Rudy Anne-Maja toen het ongeveer klaar was, helemaal terugkomen en had het nog remise kunnen worden. Gelukkig kwam er nog op tijd een blunder van zwart, waarna Rudy het niet meer uit handen gaf.

De ontmoeting tussen Edwin en Jan Willem van de Griendt eindigde in remise. Edwin had zich vast verheugd op een Fransman, maar Jan Willem bleek inmiddels te zijn geswitched naar het Spaans. In het middenspel had eerst zwart en daarna wit mooie kansen, maar helaas voor ons liet Edwin de laatste kans lopen. Niettemin, een interessante partij om na te spelen.

“Het was duidelijk dat Michiel nog aan het spelen was. Het werkelijke scoreverloop was iets anders. Jelmer had al gewonnen waardoor we 5-1 voorstonden. Nadat ik zojuist mijn a-pion en mijn voordeel had weg gegeven, leek het me een mooi moment op remise aan te bieden. Ik dacht dat ik nog steeds wat beter stond en ik wilde wel even zien wat mijn tegenstander van plan was. Een blik op het wedstrijdformulier gaf aan dat hij door zou moeten spelen, maar de andere stellingen gaven daar – op dat moment – geen enkele reden toe. Dat laatste was voldoende voor Jan Willem om remise te geven. Hierdoor was in ieder geval de wedstrijd gewonnen!” (Edwin)

De tussenstand was dus 4,5-1,5 met nog vier partijen te gaan. In de tijdnoodfase viel een partij onze kant op. Jelmer maakte een fout in de opening, waarna hij naar mijn mening slecht kwam te staan. Net op het moment dat Peng positioneel kon gaan oogsten, greep zij in tijdnood vreselijk mis met Td5 gevolgd door even later b3. Te1, gevolgd door druk via g5 of een goed getimede manoevre als Lg3 -h4-g5 zou wit duidelijk voordeel hebben gegeven. Nu was Jelmer er als de kippen bij om te profiteren. Op de hem bekende wijze werd met een paar nauwkeurige mokerslagen vakkundig een matnet geconstrueerd. Peng zag het niet meer zitten en ging door haar vlag. De overwinning was daarmee binnen.

Vervolgens wist Casper nog knap een eindspel te keepen en remise te maken tegen Friso Nijboer. Friso had nog voor de partij aangekondigd geen remise te zullen spelen, maar hield gelukkig niet zijn woord. Daar moet wel worden bij gezegd dat hij verwachtte weer tegen mij te moeten om de traditie hoog te houden. Het liep dus anders.

Jan Willem kwam met zwart via een Grünfeld-Indisch in een stelling beland waar Ikonnikov goed raad mee weet. Een gelijke stelling, maar hoe ga je dan verder met zwart? Terwijl wit vooral kleine zetje kon doen, moest Jan Willem het grote plan bedenken. En zoals vaak bij Ikonnikov het geval is, was er opeens een voordeel voor wit, gevolgd door een gemiste kans van zwart. Helaas was dit te veel van het goede en kon Jan Willem het niet langer bolwerken.

Daarmee was het weer wachten op de uitslag van mijn partij. Op een middenbord kan je in principe iedereen treffen. De afgelopen weken had ik dan ook veel tijd gestopt om tegen ca. 5-7 potentiële tegenstanders voor te bereiden. Hier was nog een speciale reden voor. Een vol punt zou betekenen dat de IM-titel binnen handbereik zou komen (ik had voor de partij 1,5 uit 3 nodig tegen gemiddeld 2354). Helaas werk ik overdag gewoon en was de voorbereiding tegen Rick Lahaye er een beetje bij ingeschoten. En natuurlijk trof ik hem. Ik had vooraf besloten gewoon te gaan schaken via een Meraner of een Catalaan. Het werd een Meraner en al waren we buiten de bekende paden beland. Vanuit een gelijke stand werd zwart volledig weggespeeld. Rond de 30e zet kon zwart geen vin meer verroeren en offerde Rick in de tijdnoodfase een kwaliteit voor rommelkansen. Door een paar zetten te herhalen bereikte ik de 40e zet een glad gewonnen stelling en kon ik na de tijdfase eens goed nadenken over de winstroute. Het winstplan bestaat eruit om de witte dame via a8 naar c6 te brengen om vervolgens de zevende rij over te nemen waarna de witte loper weer terug naar c6 gaat. Daarna kan de witte koning naar b3 gaan, zodat b4-b3 niet langer meer in de stelling zit. Daarvoor of daarna verliest zwart materiaal.
Ik had helaas zijn truc met b4-b3 overzien. Hoewel wit gewonnen blijft staan, moest er flink gerekend worden en dat met nog vijf minuten op de klok, was dit precies wat ik niet wilde hebben. Het plan had geruisloos in praktijk kunnen worden gebracht door na Da4 eerst de witte koning van g3 naar f3 (uit schaak te gaan) en evt. e2 te brengen of de loper naar e4, zodat b4-b3 met de toren genomen kan worden en de d-lijn niet wordt weggeven.
Zijn Lb4-a5 kwam als een verrassing. Nog steeds stond ik gewonnen, maar ik zag niet dat ik op het eind van de variant met mijn toren terug kan geven met Ta1-g1! Balen, maar dit kan nog passeren. Ronduit slordig was het overzien van het matmotief met Dh8-e8. Vandaar dat ik helaas dacht te moeten afwikkelen naar remise met Txd8. Gelukkig had ik wel gezien hoe ik remise moest maken, want het leek bijna eng te worden. Dit had allemaal handiger gekund, maar als je eenmaal ziet hoe het remise wordt en je hebt nog twee minuten op de klok, dan moet je hiervoor kiezen en de emotie van de andere teamgenoten tijdens en na de partij maar even op de koop toe nemen. Nu had ik zelf de emotie van het missen van het punt en daar had ik de rest van het weekend voor om mee te dealen.

Door deze remise kwam de eindstand op 6,5-3,5. Een mooie overwinning en een grote stap voorwaarts richting een voor LSG historisch kampioenschap.
Later op de avond vernamen we dat Apeldoorn twee GM’s had gehaald om degradatie te voorkomen. Doordat Apeldoorn toch tegen SISSA verloor, wordt het voor hen interessant om nog een keer alles uit de kast te halen, zowel tegen ons als tegen HMC. Bij een 5-5 en bijvoorbeeld een 7-3 overwinning van Kennemer Combinatie tegen SISSA, mogen we met 6,5-3,5 verliezen om toch kampioen te worden. Maar zoals altijd, laten we maar per wedstrijd spelen en er alles aan doen om tegen Apeldoorn te winnen, hoe sterk zij ook opkomen. Dan is het direct gebeurd. Wij zijn tenslotte LSG, sportploeg van het jaar van de gemeente Leiden!

Na afloop werd het team nog even in de bloemetjes gezet door sponsor Intellimagic vanwege de verkiezing tot sportploeg van Leiden in 2017.

2 reacties op “LSG 1 zet stap richting historische titel

  1. Michiel,

    Toen ik thuis kwam zag ik dat ik in mijn nieuwe 3.Pc3 Lb4 file het 8. Lg5 zetje al had te staan. Met een dikke plus. Iets te veel met de computer dus voorbereid en te weinig zelf nagedacht. Dat ook mijn software in de slotstelling nog op 0.00 staat verbaast me nog steeds. Mij lijkt het dat hij makkelijk mijn paard dat op d5 komt kan ruilen waarna ik niet veel zie. Blijkbaar begrijp ik er te weinig van om de compensatie op waarde te schatten.

    Eelke

  2. Hi Eelke, Lb5 bedoel je? @ webmaster: kunnen we Eelke en Predrag nog even per fotoshop toevoegen aan bovenstaande foto?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*