LSG 1 raakt het spoor bijster

Na de zeperd tegen Charlois zouden we nu de zaken gaan rechtzetten. Het betrof immers niet ronde 2 of 9; de rondes waarin de LSG-ers op vakantie plegen te zijn. In het vooraf als vierpuntenduel aangemerkt duel tegen BSG, was LSG goed begonnen. Mark van der Werf had vanwege zijn deelname aan het WK senioren vooruit gespeeld tegen Zaragatski en remise gespeeld. [Een verslag door Michiel Bosman]

Aan de opstelling lag het niet. Alleen Edwin en Jelmer zatten tegen een volledig voorbereide tegenstander, maar daar stond tegenover dat Arthur, Jan-Willem en ik ook de gewenste tegenstander aantroffen. Het duel begon dus evenwichtig.

Jelmer vond achter het bord op 10 helaas niet de oplossing voor de openingsvoorbereiding van Robert Ris. Dit zou namelijk leiden naar een pion meer voor Jelmer tegen compensatie voor wit. In plaats daarvan nam hij genoegen met een minnetje dat groter bleek dan hij inschatte. Vervolgens ging Robert er volledig doorheen. Jammer, maar dat is menigeen tegen LSG ook wel eens overkomen, hoewel niet echt tegen Jelmer. De wereld is niet rechtvaardig.

Jan-Willem had zich dus op bord 8 goed voorbereid tegen de juiste De Groote (Ewoud, over zijn broer Jesper later meer) en ging er dus goed voor zitten. De eerste 20 zetten zouden niet veel tijd hoeven te kosten. De eerste halve zet was nog volledig voorbereid, dus nu verwacht u natuurlijk dat ik ga schrijven dat het publiek kon smullen van de stelling die op het bord kwam als gevolg van deze diepgaande voorbereiding. Nou, mooi niet. Jan-Willem begon na te denken, deed reeds op zet 1 iets anders dan was voorbereid (Grunfeld), week vervolgens nog een keer af van hetgeen hij normaal genoeg in deze variant doet en was mentaal de eerste die vol met zelfhaat de rest van de dag en nacht die zou gaan volgen, moest proberen door te komen. Drinken in je eentje is echter minder gezellig, dus gezelschap zou volgen.

Arthur had op bord 7 zijn voorbereiding op het bord tegen Lars Ootes en had op de klok 1.29 staan met een computer op +4. Lekker hoor. Het duurde uiteindelijk nog langer dan verwacht maar uiteindelijk werd Lars mat gezet in de tijdnoodfase. Het was genieten! Waarschijnlijk zal hij nu wel kans maken op de rondeprijs of zou de jury nu wel terecht doorhebben dat Arthur het kende. Voor de oplettende lezer van deze verslagen van het kampioensteam: in een eerdere briljante partij (tegen Martens) ontging hem de prijs omdat de jury ten onrechte dacht dat hij de stelling al kende, dus logischerwijs … (of zal het zo liggen aan de bekentenis in dit verslag of toch aan zijn reputatie??).

Enfin, in de tussentijd had Predrag op bord 2 remise gespeeld tegen Robin Swinkels en Casper op bord 1 een passief spelend Jesus Garrido Dominguez van het bord gezet. Casper vroeg zich nog even af wie de zwartspeler eigenlijk was maar Jesus weet in ieder geval nu zeker ook wie de witspeler is.

Supersub Rudy speelde met zwart op een mooi middenbord een populaire Slav tegen Ruud Janssen. Normaal gesproken is Ruud in de normale Slavs minimaal goed voor een halfje, maar dit keer bleek dat er nog een ontwikkelpuntje bleek te zijn bij het spelen van een stelling met een isolani. Ruud wist er wel raad mee en langzamerhand werd Rudy weggespeeld. De troostende woorden van Ruud dat Rudy goed had gespeeld, deed mij denken aan hetgeen daarna plaatsvond in het restaurant. Rudy begon met muntthee bij het diner (slecht teken), plaatste zijn colaatje tactisch zo op de tafel dat deze nog even kon worden omgegooid en kreeg vooral groente en kaas geserveerd (en dat voor een carnivoor). De gelijkenis dringt zich op: nearly no meat today, maar Rudy had wel goed gegeten.

Teamcaptain Edwin kreeg een volledig voorbereide Henk vd Poel op bord 5 tegenover zich. Voor Edwin is dit natuurlijk al de omgekeerde wereld. Zit je in de ochtend nog in het zwembad met de kids in de warmte van de zwembadhal zelf te pluggen, blijk je outplugged te zijn. Henk bleek op de hoogte van de laatste partijen, artikelen en boeken, en was op weg naar het halfje totdat hij te actief begon te spelen. Een te actieve zet was nog aanvaardbaar, maar de volgende was te veel van het goede. Een paar goed actieve zetten van Edwin volgde en zijn loperpaar bleken opeens moordenaars. Ik vermoed dat Henk na de partij hetzelfde giftige drankje als Jan-Willem dronk, gezellig…

In essentie zou het na de tijdnoodfase om twee partijen draaien. Die van Mark H tegen Jesper de Groote en van mij tegen Thomas Willemze. Mark zou het halfje gaan binnen tikken en ik moest in staat zijn om het punt naar binnen te tikken, waarmee de wedstrijd zou worden gewonnen met de kleinst mogelijk marge. In tegenstelling tot voorgaande jaren, heb ik dit jaar weer last van het fenomeen dat ik te veel tijd verbruik. Enfin, kort en goed: de totaal gewonnen stelling werd vakkundig met een zet om zeep gebracht en met de zet daarna omgezet naar een direct opgeefbare stelling. De zelfhaat van mij was nog net iets groter dan die van Jan-Willem, dus het werd erg gezellig…


Mark H probeerde het nog in zijn toreneindspel, maar in essentie kon alleen Jesper spelen. Onder het motto dat sommige pogingen de moeite niet waard zijn om te ondernemen, mocht hij de laatste nul noteren.

Als klapper op de vuurpijl die mij zoveel plezier, geluk en liefde bracht deze ronde, werd ik ook nog ingezeept met het maken van het verslag, dus na vier uurtjes slapen heb ik mij er maar even toe aangezet. Altijd goed voor het verwerkingsproces…

Oh ja, voor ik het vergeet te vermelden: vorig jaar vroegen we ons nog af hoe het kon dat andere team zoveel punten lieten liggen. “Well, now we know….” Dit jaar zullen we afhankelijk zijn van de anderen en niet langer meer de 9e ronde kunnen weggeven. Gelukkig kan zo ongeveer iedereen tegen betaling meedoen met de Europacup, dus die kans hebben we nog in eigen hand.

BSG 1 LSG IntelliMagic 1
Garrido Dominguez, J. (Jesús) 2406 Schoppen, C. (Casper) 2513 0 – 1
Swinkels, R.H.A. (Robin) 2491 Nikolic, P. (Predrag) 2574 ½ – ½
Poel van der, H. (Henk) 2223 Haastert van, E.P.C. (Edwin) 2462 0 – 1
Groote de, J. (Jesper) 2219 Haast, M.J.A. (Mark) 2397 1 – 0
Zaragatski, I. (Ilja) 2483 Werf van der, M.J. (Mark) 2391 ½ – ½
Janssen, R.W.A. (Ruud) 2511 Wessel van, R.W.B. (Rudy) 2368 1 – 0
Ootes, L. (Lars) 2352 Pijpers, A. (Arthur) 2480 0 – 1
Groote de, E. (Ewoud) 2210 Jong de, J.W. (Jan-Willem) 2429 1 – 0
Willemze, T. (Thomas) 2399 Bosman, M.J.T. (Michiel) 2358 1 – 0
Ris, R. (Robert) 2454 Jens, A.J. (Jelmer) 2395 1 – 0
Gemiddelde Rating: 2375 Gemiddelde Rating: 2437 6 – 4

3 reacties op “LSG 1 raakt het spoor bijster

  • Michiel,

   bewonderenswaardige dat deze niet al te vrolijke ervaring nog zo uitgebreid gedocumenteerd wordt. Niemand had het jullie natuurlijk kwalijk genomen dat hier een obligaat verhaaltje was geplaatst.

   Eelke

 1. Inderdaad, prettig dat jullie dit zo opschrijven. Kan ik ’t van een afstand allemaal meemaken. Mijn dank hiervoor.
  En heel jammer natuurlijk.

  met vriendelijke groeten,
  Harm uit Neuenhaus Duitsland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*