LSG 1 geeft KC kans om het verlies van de landstitel te verwerken

Een verslag van oud-FM-er Michiel Bosman

De kampioen van Nederland moest nog een laatste keer aantreden. Hoewel het formeel een thuiswedstrijd was, speelden we in en tegen Kennemer Combinatie de centrale slotronde.

Voor de wedstrijd was al een paar keer contact geweest tussen de teamcaptains, zodat eventuele normkansen van uw verslaggever voor LSG en van Admiraal en Lopez voor KC in tact zou blijven. Beide teams hadden de dag voor de wedstrijd nog met een tegenvaller te maken. Onze kopman Predrag Nikolic reisde vanwege familie-omstandigheden af naar Sarajevo en Ali Bitalzadeh had zich bij KC afgemeld.
Beide teams hadden er zin in om nog een keer uit te halen. KC waarschijnlijk meer vanuit frustratie en LSG vanuit euforie; wat liggen deze werelden soms dicht bij elkaar…

De live-borden waren neergezet aan de zijkant. Hierop zouden met name de partijen kunnen worden gevolgd die voor een norm moesten spelen/winnen. Hierdoor was de volgorde van de borden anders dan normaal. Natuurlijk snappen veel schakers dit niet direct. Als een kip zonder kop telden diverse schakers traditioneel vanaf bord “1” en gingen op het verkeerde bord zitten. Enfin, nadat iedereen uiteindelijk zijn bord had gevonden en KC alsmede de loco-burgemeester het openingspraatje hadden verzorgd, konden we van start gaan.

Het eerste succes viel direct na de eerste zet te noteren. Uw verslaggever speelde een legale zet en tikte hiermee zijn laatste norm voor de IM-titel binnen, ongeacht wat de tegenstander zou doen en ongeacht de uitslag. Niet alleen tot vreugde van hemzelf en zijn meegereisde vrouw, maar zeker ook niet minder voor zijn teamgenoten. Eindelijk af van die eindeloze discussies met Bosman tijdens de voorbesprekingen en het geklaag over het onrecht dat hem nu weer was aangedaan na een gemiste norm. Bij die laatste moet u overigens ruim denken. Zoals Edwin van Haastert een keer zei: zelfs bij 3 uit 3 tegen 2500 vindt Bosman nog dat die volledig in de race is. Of zou die dekselse bijna-vijftiger nog voor de GM-titel doorgaan? Het is te hopen dat dit zijn teamgenoten bespaard blijft!

Het probleem was wel dat uw verslaggever ook deze ronde weer serieus had aangepakt. Daardoor is het hem weer volstrekt ontgaan wie in welke volgorde zijn partij had beeindigd. Daardoor zal het verslag meer gaan over wat er zo op elk bord gebeurde.
Op bord 1 was het aan Edwin om de normkans van Jasel Lopez om zeep te helpen. We hadden van te voren al gedacht dat Jasel met wit zou spelen en we achtten de kans zeer reeel dat Jasel op bord 1 zou plaatsnemen. Indien Predrag wel zou hebben meegedaan en op bord 1 had gezeten, dan zou remise voldoende zijn geweest. Een kans voor Jasel om mee te nemen. Alleen speelde Edwin dus op bord 1. Zoals altijd speelde Jasel weer het London-systeem en was de openingstheorie van Edwin weer goed verzorgd, dus van voordeel van de witte kant was geen sprake. Wel was sprake van een speelstelling, hetgeen tegenwoordig ook al goed is, zeker als je voor een norm speelt. Uiteindelijk maakte Edwin een blunder in het toreneindspel, waardoor Jasel direct kon afwikkelen naar een gewonnen pionneneindspel. Vol walging van hemzelf gaf Edwin op en werd ik vanzelf de pineut om het verslag te schrijven. Gelukkig heeft Edwin een mooie vakantie voor de boeg om dit weer achter zich te laten. Felicitaties aan Jasel natuurlijk dat hij hiermee zijn IM-norm maakte.

Op bord twee speelde Casper en Loek weer tegen elkaar. Dit kan een mooie traditie worden, zeker omdat Casper steeds sterker en Loek steeds ouder wordt. Het werd een Grunfeld-Indisch. Op zich is de variant met Tb1 redelijk uitgekauwd naar remise. Vanzelfsprekend wilde Loek met zijn ratingoverwicht meer en speelde een andere variant. Uiteindelijk ontstond een laveerpartij waarin Casper prima zetten bleef doen. Loek offerde vervolgens een kwaliteit op e3 wat meer in dit soort stellingen gebeurd. Wit stond echter prima om dit offer op te vangen. Casper bouwde langzamerhand zijn materiele voordeel uit totdat de motor begon te haperen. Daardoor mocht Loek, om de woorden van Casper te parafaseren, blij zijn dat hij remise mocht maken. Blijkbaar moeten we Casper standaard tegen een GM zetten. De laatste ronden ging het in ieder geval prima met remises tegen Van Wely, Jusopov en Nijboer. Dit belooft veel voor volgend seizoen!

Op bord 3 speelde Arthur Pijpers met zwart tegen Miguoel Admiraal. Miguel had een punt nodig voor een GM-norm. Miguoel probeerde een soort van speelstelling te krijgen, maar al gauw te veel materiaal van het bord via een opening die Arthur vanzelfsprekend kende. Miguoel probeerde de laatste stukken erop te houden, maar dit ging ten koste van materiaal. Arthur had hiervoor een mooi plan, kende verder geen genade, sloeg de droom van Miguoel aan flarden en werd en passant nog even soeverein topscoorder in de Meesterklasse. Arthur, proficiat!

Op bord 4 speelde ik tegen David Klein. Ik kan niet anders zeggen dat ik zelden zo snel een GM heb overspeeld. Ik won een pion en hoefde alleen nog maar te winnen. Maar hier moet ik nog wat aan werken, zeker tegen sterkere spelers. Zwart was veroordeeld tot het spelen van Dd8-d7-d8, terwijl wit aan broeden was op de kleine details van de winstvoering. Helaas ging het hier mis. Zowel David (zorgen met rustig h4-h5 en pas slaan op g6 indien zwart moet terugnemen met de loper) als Edwin (h-pion naar h6 brengen zodat het partijplan slaagt door een steunpunt op g7) waren beiden correct. Niettemin was De5 de echt foute zet. Ik had alleen het simpele Td7 overzien. Na Td7 moest ik snel in de remmen om remise af te dwingen. Een GM-scalpje was wel een mooi toetje op het seizoen geweest en had er ook toe geleid dat we een half bordpunt meer in plaats van minder hadden gehad dan KC.

Op bord 5 speelde onze supersub Martin weer een normale opening tegen oud-clubgenoot Christov Kleijn en kwam daardoor ook weer prima te staan. Op het moment dat Martin zeer goed kwam te staan, besloot Martin ten onrechte een stuk te offeren. Christov verdedigde prima en Martin zag het stuk niet meer terug. Jammer, maar het geeft wel aan wat er voor Martin mogelijk is met een normale opening. Het was overigens de laatste schaakpartij van Christov in de Meesterklasse. Christov gaat er mee stoppen, maar eenmaal verslaafd aan het schaakspelletje maakt het stoppen op de lange termijn toch niet mogelijk, dus we zullen hem wel weer terugzien. En dan zal zijn driejaar ongeslagen status in de Meesterklasse er ook wel aangaan…?! Overigens wel dank aan Martin dat hij op het laatste moment bereid was om in te vallen.

Op bord 6 speelde Jan-Willem tegen Quinten Ducarmon. Op de heenreis had JW nog even het boek ingekeken, maar in de partij haalde JW de stellingen door elkaar. Quinten stond al snel plezierig en het ging van kwaad tot erger. Het slot met het pseudo dame-offer is leuk om te zien als je zwart bent of voor KC bent. JW nam zich direct voor om in de volgende partij per ongeluk zijn d-pion als eerste aan te raken, zodat die in ieder geval direct goed zou staan.

Rudy van Wessel was wat grieperig en dat was begrijpelijk. Rudy heeft besloten meer tijd aan het opgroeien van zijn twee kinderen te besteden en alleen nog de interne te spelen. Een respectvolle beslissing, alleen erg jammer om hem als teamgenoot te gaan missen. En eerlijk gezegd zou ik er ook ziek van zijn geweest indien ik mijn (voorlopig) laatste externe wedstrijd voor LSG zou spelen (voor de duidelijkheid, uw verslaggever gaat wel verder). Maar goed, hij moest tegen Wouter Spoelman op bord 7. Normaal gesproken staat Rudy bekend om zijn solide spel. Maar daar was deze partij toch te snel geen sprake meer van. Rudy gaf ten onrechte een kwaliteit, die Wouter dankbaar accepteerde. Het was tekenend voor de partij dat Rudy de eer aan Wouter gaf om hem mat te zetten. Rudy had in zijn laatste partij een beter lot verdiend (of was een straf van de schaakgoden vanwege het stoppen?).

Op bord 8 speelde Jelmer weer een partij waarin de kansen dankzij elkaar over en weer gingen. De spelers waren elke keer dichtbij het goede winstplan, maar grepen net elke keer mis. Het was maar goed dat dit niet de beslissende partij was, anders zouden er ambulances tekort geweest zijn voor de toeschouwers (en wellicht ook de spelers). Jelmer was toch, net als zo vaak in het seizoen, op het laatste moment scherper dan de tegenstander. De knotsgekke partij eindigde daardoor in remise. Jelmer kan terugkijken op een uitstekend aantal weekenden. De vele trainingsrondjes op de fiets en met de auto hebben hem een goede conditie bezorgd hetgeen zich dit seizoen uitbetaald. De ritjes langs de Belgische en Franse kust afgewisseld met het rondjes rijden op de Duitse racecircuits hebben hem een rating bezorgd van stevig boven de 2400! Bravo!

Mark haalde op bord 9 weer de Pirc uit de kast. Een opening die principieel niet bij hem past, maar die hij toch leuk vindt om te spelen. De messen kwamen snel op tafel en helaas moest hij het onderspit delven. Mark moet gewoon weer even wennen aan zijn nieuwe baan. Dit kost meestal een paar maanden, dus let op hem vanaf volgend seizoen!

Eelke is weer overgestapt op e2-e4 en dat bevalt ons allemaal uitstekend. Op bord 10 moest hij tegen Rob Duijn, de teamcaptain van KC, die dus op het laatste moment moest invallen voor Ali. Wellicht kwam Eelke niet met veel voordeel uit de opening, maar het lijkt erop dat hij in dit soort stellingen waar de pion al op e4 of e5 staat, sneller weet waar de stukken heenmoeten. Eelke bleek een maatje te groot en pakte weer een fijn punt mee.

Al met al was de nederlaag terecht. Een nederlaag die KC de ruimte gaf om dit er bij ons nog even lekker in te wrijven. Dus hiermee hebben we ook onze sportieve plicht gedaan. Gelukkig verdween de pijn van de nederlaag al snel naar de achtergrond bij het in ontvangst nemen van de wisselbeker. Daarna volgde het prachtige feest dat speciaal voor ons was georganiseerd. Ik ben ervan overtuigd dat ik namens alle teamleden spreek door de club, de organisatoren, onze sponsor en de sprekers te bedanken voor deze avond. Fantastisch georganiseerd en mooi dat we dit mochten meemaken. Het werd een kampioenschapsfeest dat ons allen lang zal bijstaan, al was het maar omdat dit voor ons als team de eerste keer was!

*********

Zie hieronder de partijen met analyse:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*