LSG 1 boekt beste resultaat ooit

Met een tweede plaats in de nationale competitie heeft het eerste team van LSG een resultaat geboekt dat -voor zo ver mij bekend- niet eerder door een team van LSG behaald is. In de slotwedstrijd behaalde Rudy van Wessel zijn derde meesternorm. Als het goed is zal hij binnenkort de titel Internationaal Meester toegekend krijgen.

In de aanloop naar de laatste wedstrijd van dit seizoen had ik als teamleider wat regelwerk. Allereerst moest er gekeken worden of er afspraken te maken waren met Accres Apeldoorn over de tegenstanders voor Edwin en Rudy. Edwin moest nog tegen een GM winnen om een grootmeesternorm te scoren en Rudy moest nog tegen een buitenlander (ten minste remise) spelen. Apeldoorn wilde hier gelukkig alle medewerking aan verlenen, waarvoor nogmaals dank. Ook was er nog de zwangerschap van Janine, de viendin van Eelke. Zaterdag ochtend kregen de spelers en ondergetekende het bericht :

Hoi,
Ik ben vannacht vader geworden van Een zoon, Tieme.
Zet hem op vandaag.

Nogmaals gefeliciteerd Eelke! En zo een aanmoediging konden we uiteraard niet zonder resultaat laten.

Rudy ontspannen op weg naar norm
Rudy op weg naar IM-norm

Als eerste was Rudy klaar. Al op zet 8 bood hij remise aan. Zijn tegenstander Kabatianski hoorde dit echter niet, wellicht het gevolg van de gigantische hoeveelheid geluidsoverlast in de zaal. In het gemiddelde schaakcafé is makkelijker geconcentreerd te schaken en dan wordt er tijdens de prijsuitreiking nog doodleuk gezegd dat de zaal perfect was. Kunnen we in het denksportcentrum in het vervolg de deuren naar de bar gelukkig ook open laten staan. Op zet 16 herhaalde Rudy zijn aanbod met wat meer stemverheffing. Dit keer werd het wel gehoord en aangenomen. Voor Rudy de derde meesternorm en gezien het feit dat zijn rating ook al boven de 2400 is zal de titel hem waarschijnlijk binnenkort wel worden toegewezen.
Niet lang daarna werd ook bij Predrag de vrede getekend. Tegen collega grootmeester Pruijssers had hij niet veel kunnen bereiken.
LSG kwam op voorsprong dankzij een soepele overwinning van Arthur op Merijn van Delft. De eerste twintig zetten werden in hoog tempo op het bord gebracht, kortom beide heren hadden dit al eerder gespeeld. Alleen bleek al snel dat Arthur beter op de hoogte was van de finesses. Op het moment dat zijn d-pion een vrije doortocht naar d7 kreeg was het pleit snel beslist. Door dit resultaat bezet Arthur de derde plaats op de topscorerslijst van de meesterklasse met 7 uit 9 (TPR 2584). Mogelijk levert dit hem toch nog een IM-norm op ondanks het feit dat hij één keer reglementair won als gevolg van het ontbreken van een tegenstander in de wedstrijd tegen Groningen.
In de partij tussen Jan tegen Sjef Rijnaarts gebeurde weinig bijzonders, met remise als logisch gevolg.

de lagere borden bij LSG - Apeldoorn
borden zes tot en met tien LSG – Accres Apeldoorn

Daarmee waren bijna alle partijen op de topborden beëindigd. Terwijl Edwin op het eerste bord bleef vechten voor zijn kans op een GM-norm, ging de meeste aandacht uit naar de naderende tijdnoodfase op de borden zes tot en met tien. De vooruitzichten daar waren goed voor LSG, maar in tijdnod kunnen soms rare dingen gebeuren. Die bleven gelukkig uit. Jan-Willem had wellicht kunnen verliezen tegen Nico Zwirs, daar staat tegenover dat Stefan wellicht had kunnen winnen tegen Nederlands kampioen bij de B-jeugd Thomas Beerdsen. Uit het woordje wellicht blijkt al dat de uitslag anders was : remise.
Mark liet zijn tegenstander Stefan Kuipers niet ontsnappen. Een pionoffer leverde een sterke aanval en uiteindelijk ook een vol punt op. Michiel, volgens “insiders” een zwartspeler pur sang, krijgt zelden wit in de competitiewedstrijden. Of dit de komende jaren ook zo blijft zal moeten blijken. Hij heeft dit seizoen drie keer wit gehad en scoorde daarmee 2,5 punt. Tegen Arthur van de Oudeweetering kwam hij voor de tweede keer dit seizoen tot winst. Gedurende de partij werd de druk langzaam opgevoerd. Eén pionwinst was nog niet voldoende, maar toen een tweede pion ging vallen zag de tegenstander geen oplossing meer en overschreed de bedenktijd.

Gerrie maakte zijn debuut in het eerste. Hij leek lang nog een half punt veilig te kunnen gaan stellen, maar al zijn moeite bleef helaas toch onbeloond.
En Edwin dan ? Hij was aanvankelijk behoorlijk onder druk komen te staan tegen Sebastian Siebrecht. Met 36. ..,Pxg5 koos hij voor mogelijk nog wat spel in plaats van solid schuiven. Kortom hij heeft het geprobeerd, maar meer dan remise heeft er toch echt nooit ingezeten, en dat is een half punt te weinig voor de norm. Met zijn 6,5 uit 9 en een TPR van 2562 neemt hij echter wel de achtste plaats in op de topscorerslijst. Toch een puike prestatie.
LSG heeft dus een goed seizoen gedraaid. Meer uitschieters naar boven dan naar beneden als je kijkt naar de persoonlijke scores en dat vertaald zich naar een topklassering. Hopelijk gaat dit volgend seizoen herhaald worden, maar makkelijk zal het niet worden, want de naar de meesterklasse gepromoveerde teams hebben al eerder aangegeven met sponsorgeld voor de titel te willen gaan. Ik ben benieuwd hoe de teams er in september uit zien.

Gedetailleerd:

LSG 2389 Accres Apeldoorn 2358 6 4
1. IM Edwin van Haastert 2440 GM Sebastian Siebrecht 2467 ½ ½
2. FM Rudy van Wessel 2397 IM Alexander Kabatianski 2410 ½ ½
3. GM Predrag Nikolic 2606 GM Roeland Pruijssers 2525 ½ ½
4. Arthur Pijpers 2362 IM Merijn van Delft 2424 1 0
5. IM Jan Sprenger 2481 FM Sjef Rijnaarts 2347 ½ ½
6. IM Mark van der Werf 2409 IM Stefan Kuipers 2394 1 0
7. IM Jan-Willem de Jong 2457 Nico Zwirs 2272 ½ ½
8. FM Michiel Bosman 2339 IM Arthur van de Oudeweetering 2291 1 0
9. IM Stefan van Blitterswijk 2367 Thomas Beerdsen 2199 ½ ½
10. Gerrie Bloothoofd 2030 Armen Hachijan 2247 0 1

9 reacties op “LSG 1 boekt beste resultaat ooit

  1. Jongens, gefeliciteerd met deze geweldige prestatie! De tweede plaats is iets om trots op te zijn. De kroon op een heel mooi seizoen.

    @ Rudy: gefeliciteerd met de IM Titel!

  2. Dank. Gezien de progressie van de laatste tijd verwacht ik zo net voor mijn 60e de grootmeestertitel aan te kunnen vragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*