Lesje gehad

Een 7-1 nederlaag tegen een tegenstander die op elk bord 120 tot 340 elopunten meer inbracht. Wat valt daar over te schrijven. Een gewaardeerde schaakverslaggever van LSG merkte op dat in zulke gevallen een “technisch” verslag weinig toevoegt en geen enthousiasme bij de lezers oproept. Daar kan ik me wel in vinden. Maar desondanks toch wat impressies om recht te doen aan het weerwerk dat geleverd werd . 

Vanzelfsprekend informeerde ik bij elke LSG4-er naar het verloop van zijn partij. Een speler vatte zijn partij kernachtig samen met “een lesje gehad”. Klopt en gaat misschien ook op voor de anderen, maar we lieten ons niet zomaar naar de slachtbank voeren. Niet gehinderd door het enorme ratingverschil werd op diverse borden de tegenstander onbevangen tegemoet getreden.
Zo offerde Leendert op bord 1 een pion om een aanval of tenminste een initiatief te krijgen. Jammer genoeg werd dat door de tegenstander zeer bekwaam opgevangen waardoor de nul te verklaren was. Helaas was dit niet de eerste nul en ook niet de laatste. Zo berekende op bord 2 Jaap (op het laatste moment ingevallen voor een zieke Marcel) dat hij een pion ging winnen, maar werd hij verrast door zijn tegenstander die de berekende zetten inderdaad uitvoerde maar in een niet verwachte volgorde. Dat kostte dus een stuk en de partij.
Of wat te denken van Jan, onze topscorer. Hij offerde een kwaliteit en leek hele goede kansen op een overwinning te hebben. Helaas werd een nul ook zijn deel. Later bleek dat hij na het kwaliteitsoffer met een schijnoffer van een toren de winst had kunnen behalen. Dat had hij tijdens de partij gemist.
Een wat regelmatiger nul viel aan bord 8, bij Don, ook ingevallen. Hij werd, spelend met zwart, geconfronteerd met drie witte stukken op de zesde rij in de buurt van zijn koning en daarbij kwam ook nog een doorlopende vrijpion. Dat was te veel van het goede.
De nullen vielen als rijpe appels (al zeven op dat moment voor LSG2 en LSG4 tezamen) voordat ondergetekende iets, zij het een heel klein beetje, kon terug doen. Remise, in een partij die gelijk op ging totdat ik inging op een afwikkeling waar ik vrijwillig een pion inboette, bevreesd als ik was dat ik op de onderste rij mat zou gaan als ik hem terug zou winnen. Ten onrechte zag ik later. Hoe dan ook, ik kwam in een eindspel met ieder een paard en een aantal pionnen en ik dus eentje minder. Echter doordat mijn koning actiever en agressiever was moest mijn tegenstander in een zetherhaling vluchten.
Jammer was dat Marco dit niet gezien had. Hij kwam eveneens in een paard met pionnen eindspel terecht. Eveneens met een pion minder. Hij ruilde echter de paarden waardoor hij in een verloren pionnen eindspel belandde. Met de paarden erbij was dat een stuk minder duidelijk geweest.
Folkert gaf de partij rond de tijdcontrole weg. Hij overzag een kwaliteitsoffer waarmee zijn tegenstander afwikkelde naar een stelling waarin Folkert met zijn toren het niet kon redden tegen een machtig loperpaar met aanstormende pionnen.
Onder het motto lest best de partij van Daan, onze derde invaller. Hij ging met wit onverschrokken op de zwarte koning af. Het werd helaas geen mataanval. Hij wikkelde af naar een eindspel waarin hij een vrijpion meer had. Dat leek op het eerste gezicht gewonnen, maar uiteindelijk zag Daan geen winst en moest hij berusten in remise. Dat het toch gewonnen was bleek door een korte instructieve les van Raoul die van afstand de eindfase van de partij had gevolgd en aangaf hoe de winst te behalen viel in de stelling die remise werd gegeven. Een kwestie van drie beschikbare velden voor Daan tegen twee voor zijn tegenstander.
We hebben een lesje gehad, maar of we ook ons lesje geleerd hebben zal moeten blijken in de volgende ronden als we het gaan opnemen tegen onze mededegradatiekandidaten. Om te beginnen tegen het derde team van HWP. Als we goed opgelet hebben dan weten hoe dat moet want zij verloren van andere degradatiekandidaat D4. Hopelijk kunnen we dat voorbeeld volgen.

1. FM Rein Verstraeten Leendert Pols 1 – 0
2. David Roos Jaap van der Heijden 1 – 0
3. Fabian Hulpia Marco de Mooij 1 – 0
4. Wouter Ghyselen Folkert-Jan Geertsma 1 – 0
5. Renzo Ducarmon Jan Hellenberg 1 – 0
6. Maarten Rademakers Michael Kubbenga ½ – ½
7. Harry Provoost Daan Binnendijk ½ – ½
8. Nele Vanhuyse Don van den Biggelaar 1 – 0

tekst: Michael

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*