Leidse Efficiëntie

Gezien de prestaties van de KNVB selectie in de laatste jaren is efficiëntie niets wat je met Nederlandse topsport verbindt. Voor de ECC-afvaardiging van LSG geldt dat echter wel. Voor de tweede keer op rij wonnen we met 3,5-2,5; deze keer van het team van Oslo, waar we afgelopen jaar in Novi Sad met hetzelfde resultaat van verloren.

Toen ging van alles mis: Edwin liep in een voorbereide variant en kon na 20 zetten opgeven, Arthur verloor een gewonnen stelling in tijdnood. Het enige volle punt kwam van een tegenstander die door zijn vlag ging. Deze keer viel het echter mee: we waren ondanks de nipte uitslag nooit in gevaar.

Al bij aftrap stonden we 1-0 voor. Het team uit Oslo had een Syriër in het team, wiens paspoort niet lang genoeg geldig was om Turkije in te mogen. Ik kan me voorstellen dat konsularische service voor vluchtelingen in Noorwegen niet hoog op de prioriteitenlijst van de Syrische ambassade staat. Omgekeerd vond deze speler een uitje naar Damaskus waarschijnlijk minder aantrekkelijk. Hoe dan ook, punt voor Martin, die de rest van de middag van het goede weer mocht genieten en onze partijen op Chessbomb volgde. (“Jan, hoezo heb je niet met 18. …Pdf6 de kwaliteit gegeven?” “Goede vraag…”)

Edwin speelde opnieuw tegen zijn tegenstander uit Novi Sad, Sebastian Mihajlov. Deze getalenteerde jonge man vond dat het voldoende was om één keer over Edwin heen te walsen en speelde met wit een bijzonder slappe variant. Remise was het logisch gevolg. 1,5-0,5. Eelke won vrij soepel in een partij waarvan ik verder weinig heb gezien: 2,5-0,5. De staartborden waren inderdaad hun zwakke schakel: bovenin waren ze met de Noorse nummer twee, Jon Ludvig Hammer, en een andere GM, Leif Johannessen, wel sterk opgekomen.

De matchplan voorzag dat Arthur vanuit een gecontroleerd offensief op winst zou spelen (we rekenden op 2,5 punten uit de laatste drie borden). Dat deed hij aardig, maar zijn tegenstander verdedigde ook goed, en zo werd remise de logische conclusie. 3-1. Ook Casper speelde aan bord 4 risicoloos op winst en bereikte een eindspel met groot voordeel. Helaas lukte de winst niet, maar met het 3,5-1,5 waren we op de veilige kant. Mijn eigen nederlaag tegen Hammer deed er niet meer toe. 3,5-2,5 was de eindstand. Opnieuw scoorden wij het minimale aantal bordpunten dat voor de overwinning nodig was.

Mijn eigen pot was trouwens wel een interessante partij. Rond zet 15-18 had ik mijn openingsproblemen opgelost en stond ik goed, maar helaas had ik veel tijd moeten investeren. Op een kritiek moment speelde ik een slechte zet (18. …c4) die wit veroorloofde om de goede stukken te ruilen en initiatief te ontwikkelen. Waarschijnlijk waren er daarna nog kansen, maar dan loop je al achter de feiten aan. Tja, tegen dit soort spelers is één fout vaak genoeg.

Verder is het hier in Antalya goed te doen. Zon en temperaturen rond de 25 graad. De villa’s waarin we logeren zijn ruim. De speelzaal is prima. De voorbereiding wordt in de ochtend onderbroken voor een potje waterpolo in een van de vele buitenzwembaden, of een rondje in de zon liggen. Het etensbuffet met Turkse/Mediterraanse specialiteiten is overheerlijk. Er gaan al weddenschappen hoeveel kilo’s we bij terugkeer naar Nederland aangekomen zijn, ondanks de sportieve (waterpolo) en mentale (schaken) inspanning. Aan sommige dingen moet je echter wennen: je kunt bijvoorbeeld niet langs de oeverpromenade lopen. Zodra je het terrein van het buurhotel betreedt, komen er vriendelijke en minder vriendelijke mensen van de security naar je toe. Wikipedia en nos.nl zijn geblokt, Duitse media echter niet. Een analyseruimte ontbreekt. Er is uiteraard ruimte zat, maar niemand heeft eraan gedacht. Op mijn verzoek brengen ze wel borden naar de hotelbar. Al met al heb ik de indruk dat de organisatie professioneler en op hoger niveau is dan in Skopje 2015 en Novi Sad 2016, maar dat het toen ietwat persoonlijker toeging en de ligging in een echte stad ook wat sfeer toevoegde. Hoe dan ook, tot nu toe heeft het iedereen naar zijn zin en we kijken uit naar ronde drie. Nu moet de topper écht komen!

P.S. We worden in ronde drie omlaag ingedeeld en mogen het opnieuw tegen een minder team opnemen. Karaman Belediyesi Spor Kulübü met een Azerische meester en een hoop amateurs. Naar verwachting goed voor het eindklassement, maar minder spannend voor de supporters thuis. Maar in ronde vier gaat het écht gebeuren! 🙂

1 reactie op “Leidse Efficiëntie

  1. Ook efficiënt dat jullie al in de tweede ronde tegen Oslo speelden. Nu, in ronde 3, spelen ze wel met een (ook wat sterker) zestal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*