Lange rokade voor LSG 7

Na 3x spelen hebben we nog 0 matchpunten. Als dat maar geen Audi wordt…

Hieronder de partijen gerangschikt op bordvolgorde.

Bord 1 Gijs van Dongen – Frank Hordijk
Op bord 1 met zwart tegen ruim 300 punten meer. De opening een “Verosov” waar ik alleen van weet dat wit speelt op centrum innemen en snelle ontwikkeling. Dat gaat lastig worden. Dus gewoon goede zetten doen,want er is geen specifieke openingskennis bij mij aanwezig.
Toch lukt het me om na zet 21. Pe2 in bijna gelijke stelling te komen, maar helaas had de tegenstander een tactische truc ingebouwd.
Wit heeft een d4-e5 centrum en een loper op d6. Zwart heeft een d5-c6 centrum en paarden op e6 en b6. Mijn voordeel is dat zwart een duidelijk plan heeft nl Ld6 ruilen en centrum oprollen.
Op zet 21 heb ik de keuze uit 3 plannen:
21… Tc8 extra dekking op c6 en computer geeft gelijke stand.
21…Pc4 met aanval op Ld6 en de computer geeft zelfs een klein plusje voor zwart.
21…Met f6 centrum aantasten. Ik kies voor f6 (heb jaren Frans gespeeld) maar vergeet even dat g6 (h6-h7 is al gespeeld) ongedekt staat. Dc2 kwam dan ook a tempo, met dubbele aanval op ongedekte g6 en c6. Met lelijke zetten weet ik een tijdje de pionnen te behouden, maar uiteindelijk is de dreiging sterker dan de uitvoering en kom ik in een positioneel verloren stelling terecht.
Als mijn tegenstander niet de beste zetten doet besluit ik nog even door te spelen, er zitten nog tactische grappen in de stelling. Maar na 60 zetten heeft dit geen zin meer en geeft zwart op.
Les: als tegenstander een zet doet die je niet begrijpt, neem dan de tijd om de zet wel te begrijpen.

Bord 2 Luuk Hoogeveen – Hans Doornheim
Ik drong met mijn dame en een paard zijn stelling in maar het resultaat viel vies tegen. Beide hadden nog weinig velden om naar toe te gaan totdat mijn tegenstander een pion in de aanbieding deed. Helaas door mij gemist en dus bleef het probleem bestaan. Op het moment dat ik mijn paard in veiligheid bracht was ik vergeten dat mijn dame ook geen velden meer had. Die ging ik aldus verliezen en dus de partij.

Bord 3 Mario Angelo Dirks – Paul Koks
In deze derde ronde mocht ik aan de bak tegen Mark Dirks, zo stelde hij zich voor. Hij won de D-groep tijdens het Prinsenstadtoernooi in Delft dit jaar. Deelname aan het Haags Weekendtoernooi diende hij te annuleren vanwege een buikgriep. De partij deed me snel denken aan de slotronde van vorige week in het Haags Weekendtoernooi, waar mijn tegenstander na mijn 2…d6 ook ruim de tijd nam om zijn plannen te maken.

Na de analyse kunnen er nog volop boeiende partijen gevolgd worden en lukt het de teamcaptain van DD 1 te inspireren tot het schrijven van een verslag van de wedstrijd tussen LSG 2 en DD.

Bord 4 Rob Uittenbogaard – Dick Bothof

Bord 5 Jesse van Dongen – Gregor Waskowsky
Ik speelde met zwart tegen Jesse, 11 jaar oud , … d4 – d5 .. enz …. Jesse speelt goed, rustig. Niks geen onrustige jeugd. Hij rokeert op zet zeven en ik vergeet dat. Op zet zestien valt hij mijn centrum aan met d5. Ik kan niet slaan omdat mijn koning gepend staat door zijn dame. Ik rokeer nu wel, maar dat kost mij een pion. Na wat gemanoeuvreer, beiden onze torens nog en de dames, valt hij mijn stelling binnen. En verovert nog twee pionnen, nu heeft hij er drie meer dan ik (Stockfish 9 geeft mijn tegenstander drie dikke punten), mijn stelling ziet er niet zo mooi uit. Wel lukt het mij om matdreigingen in de stelling te vlechten. Terwijl hij nog ongeveer achttien minuten op de klok heeft, ik minder dan twee minuten slaag ik erin hem een toren afhandig te maken. De rollen zijn omgekeerd. (Stockfish 9 geeft nu mij bijna vier punten). Omdat wit zijn twee vrijpionnen heeft die potentieel gevaarlijk kunnen worden, ga ik met mijn extra toren op zoek naar mat. Op zet vierenveertig toren a1, zegt Stockfish 9 plus 15(mat in 16). Ik kies ervoor om twee zetten later een soort wachtzet te doen, de zet daarna mat. Jesse offert zijn laatste toren!!! en … heeft eeuwig schaak.
Goed gedaan Jesse.

Bord 6 Ryanne Turenhout – Michelle de Liefde
(Tekst van Luuk)Van de analyse met Arthur en Edwin in North End weet ik nog dat beide speelsters veel tijd hadden verbruikt voor gezonde zetten en dat er op het laatst een eindspel op het bord stond waarbij wit iets beter stond en nog wat had kunnen proberen. Echter met weinig tijd werd tot remise besloten.

Bord 7 Martin Schlüter – Christine van der Ven
Voor het eerst in lange tijd kwam er een traditionele versnelde draak op het bord.

stelling na … d5

Mijn tegenstander Martin Schlüter besloot hier tot het ruilen van de paarden op c6, en daarna slaan op d5. Dat gaf mij op de damevleugel pionnen om aan te vallen met open b- en c-lijnen. Er gebeurde een tijdje niet veel, Martin kreeg het voor elkaar de loper op g7 te ruilen, maar ging toen in de fout met Dc1:
stelling na Dc1

Ik kon schaak geven met Dc5 en daarna Pf2; om erger te voorkomen gaf Martin de kwaliteit. Toen was het voor mij even zoeken wat ik moest doen, waar ik moest aanvallen en hoe ik mijn torens erdoorheen kon laten komen. Ik was nog aan het zoeken met inmiddels de dames van het bord en een vrijpion voor mijn tegenstander, toen Martin helaas de laatste fout maakte door zijn paard weg te geven.

Bord 8 Peter Sonneveldt – Ruud Gorseman
(Tekst van Luuk) Toen ik op een gegeven moment langsliep zag ik een onduidelijke stelling met nog veel materiaal op het bord. Even later was de partij ineens afgelopen. Peter verloren.

LSG 7

Overschie 2

Hordijk , F. (Frank) 1544 Dongen van, G. (Gijs) 1866 z-w 0 – 1
Hoogeveen , L. (Luuk) 1543 Doornheim , J.L. (Hans) 1831 w-z 0 – 1
Koks , P.W. (Paul) 1582 Dirks , M.A. (Mario Angelo) 1477 z-w 0 – 1
Uittenbogaard , R. (Rob) 1556 Bothof , D.W. (Dick) 1469 w-z ½ – ½
Waskowsky , G. (Gregor) 1488 Dongen van, J.J. (Jesse) 1600 z-w ½ – ½
Turenhout , R.L. (Ryanne) 1447 Liefde de, M.S. (Michelle) 1494 w-z ½ – ½
Ven van der, C. (Christine) 1427 Schlüter , M. (Martin) 1426 z-w 1 – 0
Sonneveldt , P. (Peter) 1489 Gorseman , R. (Ruud) 1427 w-z 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1510 Gemiddelde Rating: 1574 2½-5½

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*