“Kuda, kuda vy udalilis’, vesny moey zlatye dni…?”

(ongeveer: waar naar toe zijn jullie verdwenen, gouden dagen van mijn jeugd?) denkt Vladimir Lenski, een van de helden van Puschkins onsterfelijk epos “Jevgenij Onegin” in de nacht voor zijn dood in een duel. Na de wedstrijd van de vijfde ronde vroegen wij ons ook af waar al onze mooie stellingen gebleven waren.

De twee meest extreme voorbeelden even uitgelicht:

En dat was niet alles. Martin, Edwin en ik hadden alledrie niet moeten verliezen. Alleen Eelke had het van begin aan lastig tegen Maxim Rodshtein, maar mag met zwart tegen 2660 wel gebeuren.

Tegen de Bronzen Ruiter (Mednyi Vsadnik) uit Sint Petersburg speelden we onze beste wedstrijd van het toernooi, alleen het resultaat mocht niet baten. Van Eelke afgezien was iedereen na vier uur nog bezig, en op elk bord ging het nog om iets. Het was allemaal enorm tense. De zaal was nagenoeg leeg toen Edwin en Casper noch tevergeefs probeerden een halfje dan wel een vol punt binnen te halen. Aan het eind dus een 5,5-0,5 nederlaag. Mednyi Vsadnik liet op de kritieke momenten juist dat extraatje zien dat een écht topteam kenmerkt. En wij hadden onze kansen moeten verzilveren.

Afsluitend mijn eigen partij tegen Petr Svidler. In de opening miste ik kans op voordeel en later ging ik de mist in toen ik besloot mijn (voor goede compensatie) geofferde pion terug te winnen. Trucje gemist, lastige stelling. En dan krijg je het moeilijk tegen 2700 hoog.

Morgen mogen we tegen Riga Technical University. Zeker niet te onderschatten. Met een overwinning zouden we nog eens tegen een topteam kunnen spelen, motivatie genoeg om opnieuw alles op alles te zetten!

5 reacties op ““Kuda, kuda vy udalilis’, vesny moey zlatye dni…?”

  1. JA, ik dacht lange tijd aan een einduitslag van 2-4. Dat was alleszins reeel. Maar de overwinning tegen TU RIga vergoed veel. En nu in de slotronde Besiktas. Het kan een mooie dag worden…

  2. Het laatste match loopt nog, maar volgens mij heeft Leiden (en Duitsland) al een nieuwe grootmeester – gefeliciteerd!

  3. LSG stevent af op een overwinning en zesde plaats van Europa!!!
    Jan heeft een GM resultaat. Zijn derde, denk ik(?). Maar onvoldoende partijen voor de titel; of vergis ik mij.

  4. Zijn derde norm (of de eerste, tijdje geleden seizoen 2005/2006) was in de Duitse Bundesliga over 14 partije. Dit telt voor 13 en 13+7+7=27, nodig voor de titel (meestal met 3*9 bereikt).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*