Kokerview door koffiekoplocatie

Stel, dit was een opgave: zwart speelt en bereikt groot voordeel.

Niet al te moeilijk, toch? Inderdaad, 16…, b4. Na een zet als 17. Pb1 volgt uiteraard 17…, Da2:. Dan staat de zwarte Koning veel veiliger dan de witte, ook na 18. gf7:, Kf7:

Maar dit is geen opgave. Dit is een partijstelling. Hij kwam op het bord tijdens het Kroeg & Lopertoernooi van afgelopen zondag, en ik had zwart. En je raadt het al, ik speelde geen 16…, b4. Hoe is dat mogelijk?

Wel, volgens mij kwam het allemaal door mijn kop koffie.

Koffiekoplocatie
Oké, misschien moet ik die even uitleggen. We gaan vijf jaar terug in de tijd, naar het Kroeg & Lopertoernooi van 2018, en alweer had ik zwart. We zien een bekend soort stelling uit de Najdorf, en mijn tegenstander heeft net een pion geslagen met 14.La5:.

Een lastige stelling, vond ik, en ik ging zo’n 10 minuten in trance. Als ik op b3 sloeg, kwam 15. Lc7: Dus kon ik misschien beter kiezen voor 14…, b6. Maar dan kon hij gewoon slaan op d7, en dan…

Ik kwam er niet goed uit. Dus besloot ik dat het tijd werd voor mijn kop koffie. En heel belangrijk: die koffie stond links van het bord. Naast mijn Koningsvleugel. En al na één keer roeren zag ik hem: 14…, Lg5!

Ik herinner me de enthousiaste reacties van de aanwezigen toen ik die zet eindelijk speelde: “Hèhè! Hij doet hem! Het werd tijd!” Want werkelijk iedereen had hem gezien: mijn partner, mijn tegenstander, zijn partner, de omstanders, de vaste jongens aan de bar, de passerende moeders met kinderwagens en de baby’s daarin – echt iedereen. En ik dus ook, dankzij mijn kop koffie.

Kokerview
Oké, hier zagen we een happy end – maar dat is niet gegarandeerd. Want die koffiekoplocatie kan ook leiden tot een kokerview. Vijf jaar later keek ik naar de stelling die we al zijn tegengekomen.

Alweer stond mijn koffie links van het bord. Maar nu was ik al aan het roeren, en dus ging al mijn aandacht uit naar mijn koningsvleugel. Hoe moest ik 16. g6 opvangen? Na 16…, hg6: komt de h-lijn open; dat was veel te gevaarlijk, maar na 16…, fg6: gevolgd door 17…, h6 hield ik een vervelende zwakte over op e6.

Natuurlijk, ik kon 16…, b4 en 17…, Da2: spelen. Maar hoe langer ik roerde, hoe kleiner mijn blikveld, en 17…, Da2: paste daar niet in. Het leek me niks: op a2 stond die Dame veel te ver van mijn koffie en mijn Koningsvleugel. Uiteindelijk koos ik toch voor 16…, fg6: en 17…, h6 – maar verloor vervolgens kansloos.

Keuzes
Interessant niet? Want nu vraag je je natuurlijk af: heeft de plaatsing van de koffie ook invloed op andere aspecten van het leven? De producten die je aanklikt op een site, de auto die je uitkiest in de showroom, de potentiële levenspartner die je aandacht trekt in het café? En hoe zit het met beslissingen op een hoger niveau? Waar trekken we die snelweg door? Waar zoeken we naar olie? Welk land vallen we volgende week binnen? Tot nu toe hebben wetenschappers dit buitengewoon fascinerende onderzoeksterrein – de invloed van koffiekoplocatie op (geo)politieke besluitvormingsprocessen – links laten liggen. Maar na publicatie van dit artikel zal dat ongetwijfeld snel veranderen.

Toch wordt het tijd voor een disclaimer. Hieronder zie je mijn stelling uit de laatste ronde van het Kroeg & Loper, op het terras van Café ’t Praethuys.

Mijn tegenstander heeft hier zojuist 7. Pd5 gespeeld. Een logisch offer, want na 7…, ed5: 8. ed5: en 9. Te1+ wint wit het stuk terug. Dus reageerde ik met 7…., d6, maar dat was volgens Stockfish juist niet goed. Want wat had ik in de diagramstelling moeten doen? Juist: 7…, g5 en dan na 8. Pe3, h5.

En in deze stelling heeft Wit slechts 1 zet om niet in het nadeel te komen. Inderdaad 9. b4.

Ik moet heel eerlijk bekennen: waar ze mijn koffie ook hadden neergezet en wat ze er ook in hadden gedaan, deze zetten had ik nooit gevonden.

2 reacties op “Kokerview door koffiekoplocatie

  1. Het verband tussen koffie en Dg6 in onze partij heb ik nog niet ontdekt Peter. Daar was in het geheel geen koffie. Misschien moet dat, los van de correcte plaatsing van de koffie, sowieso altijd vermeden worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*