Koffiehuisschaak

Van Ornett Stork ontving het volgende bericht:

Ik vind dat het publiceren van interne partijen door Eric van ’t Hoff navolging moet krijgen en omdat hij er gisteren niet was, stel ik voor de partij Zwinkels-Stork te publiceren.
Er moet wel worden gewaarschuwd: dit is een echte onvervalste koffiehuisschaakpartij met de nodige dramatiek. Beide partijen volgen af en toe de beste zet zoals Fritz die voorstelt, er zijn echter ook de nodige serieuze afwijkingen. Kortom wie een partij op hoog niveau verwacht aub niet naspelen, wie wat van het betere gooi- en smijtwerk houdt: gaat dat zien.

9 reacties op “Koffiehuisschaak

  1. Ik speel al een jaar of twee voornamelijk 1.e4. 1.Pc3 is namelijk niet heel goed. Nog slechter is 1….,Pc6 want dan speel je 1.Pc3 met een tempo minder, Ornett! Daarom wist ik ook een goede opstelling ertegen namelijk met Le3 dan kan zwart geen Lc5 doen. De uitroeptekens zette ik toen maestro Rudy voorbij kwam. Ze waren ook gesignaleerd door Haas, die mij bestraffend toesprak als ware ik Wesley So. Anyway, ik had het punt op gegeven moment al geteld maar Ornett bleef me aardig bezig houden. Ik probeerde met die zwartveldige loper trouwens rondjes 33 laag te houden.

    • Wim, ik vroeg me – bij het naspelen – af of je wist dat je een nieuw stuk op het bord mag zetten als de pion aan de overkant komt 🙂

      @Ornett, leuke bijdrage en amusant potje!

      • ….dat je een nieuw stuk op het bord mag zetten als de pion aan de overkant komt 🙂

        Edwin, dat was lang geleden inderdaad de regel, hoewel foutief. Volgens die regel kon wit in de volgende voorbeeld-stelling mat in 2 geven.

        Wit: Kh5, Tf7, Ph4, pi g7
        Zwart: Kh7

        Nadat men de fout in de regel had ontdekt, is deze hersteld. Sindsdien kan wit in de zelfde stelling slechts mat in 3 geven.

        Raadsel: wat is het verschil?

  2. 1. g8 -> ZWART paard Kh8 2. Pg6 mat. Doet me een beetje denken aan een verhaal van Wilfried Binnendijk tijdens een snelschaaktoernooi in Duitsland. Zijn tegenstander had wit en promoveerde tot dame, maar aangezien bij het gebruikte materiaal de witte dame een zwarte kop had (en omgekeerd) vond Wilfried dat hij met zwart ook een beetje recht had op dat stuk en begon er vervolgens ook mee te te zetten…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*