Kelex

Toen de teamsamenstelling bekend was noemde iemand het in de LSG 2 app, “een mooie mix tussen ervaring en talent”. Als commentaar daarop kwam natuurlijk, kun je op wachten in een groepsapp, “waar zit dan dat talent”. Inmiddels is dat duidelijk. Kedem en Alex hebben beide als enige 2 uit 2 en de rest van het team doet (net iets minder dan) wat hen mag worden verwacht. Ook in de 2de ronde was dit weer voldoende voor een overwinning, 7-3. Nu worden hele voetbalpraat programma’s natuurlijk volgepraat over de optimale mix tussen talent en ervaring maar op dit moment werkt de verhouding prima voor het team. Als inhoudelijk thema voor dit verslag zou ik afbrokkelen willen kiezen. In zeker de helft van de partijen speelde dit thema een belangrijke rol. Laten we beginnen met de partij van Kedem tegen Anton van Rijn. Uit een soort Pirc kwam onderstaande stelling naar voren waarin zwart dames ruilt. De vraag is dan natuurlijk of het centrum (d4 en e4) het houdt. Alle Pirc tekstboeken laten voordat ze met de variantenbomen beginnen dan eerst hoe je dit centrum ondermijnt met bijvoorbeeld Pc6 en  Pd7. Indien het blokje echter intact blijft heeft zwart het moeilijk om zijn stukken tot leven te laten komen. In de partij kan wit natuurlijk ook nog met een open b-lijn werken en dat leverde na een fout van zwart snel een punt op voor Kedem.

Gutkind – van Rijn

Ook in mijn eigen partij probeerde ik het witte blok op e5, f4, d4, te ondermijnen. Dat ging eerst voorspoedig maar achteraf bleek dat de zwaktes die bij wit achter dit blok ontstaan veel beter de benutten zijn met de dames erop dan na mijn dameruil.

We kwamen verder op voorsprong door een overwinning van Raoul. Hij speelde tegen een stel hangende pionnen op c5 en d5 uit een damegambiet. Alhoewel hij zelf niet direct zag hoe dit blok te ondermijnen werd hij door zijn tegenstander op het juiste idee gebracht. Toen die actief probeerde te worden met a5-a4 moest Raoul wel regeren met b4 en wonderwel bleek dat de actie die hij eigenlijk zelf al eerder had kunnen spelen. Resultaat de c5, d5 muur viel snel uiteen met positionele problemen als gevolg.

Tenslotte hebben we natuurlijk de categorie muurtjes die bij lange na niet meer dicht te metselen zijn zoals in de partij van Alex. Alex had c3 en b4 gespeeld en na zwart zijn a5 viel er weinig meer te repareren. Zowel na b5 cxb5, als bxa5 Da5 heeft zwart zijn doel bereikt. In zo’n geval zit er niks anders op om gewoon de zwarte acties te negeren. Dat deed Alex en met f4 axb4 f5 zocht hij zijn heil aan de andere kant. Zwart had het zover niet hoeven laten komen maar zag voldoende kansen in de complicaties.

Richting Peter suggereer ik om even een flashcard van het kritieke moment te maken (Pinguin h4-f2 kruispenning!) om herhaling te voorkomen. Peter kreeg na deze tegenvaller wonderwel nog remise kansen maar tegenstander Houben won de partij voor de 2de keer. Jan wil niks over zijn partij kwijt omdat er gewoon ook helemaal niks te melden was. In Jan zijn woorden schommelde de evaluatie tussen +0.4 en -0.3 totdat de vuisten tegen elkaar gingen ten teken van remise. Wim Heemskerk viel in en behaalde een klein plusje vanuit een Moroczy structuur. Dat plusje werd omgezet in een halfje voordat het echt spannend werd. Dank Wim voor de invalbeurt. Inmiddels was het wel duidelijk dat de overwinning binnen werd gehaald. Martin had eerst wat kleine probleempjes leek me maar gedurende de partij raakte de partij steeds meer in evenwicht. De winst in de wedstrijd werd binnengehaald door Jorgen. Zwart had (in onderstaand diagram) nog net een blokkade op c8 weten op te werpen maar met de koningsmars f2-a7-b8 werd die langzaam opgeruimd. Onderweg even opletten dat na Kd4 niet Txd8 Schaak! wordt toegelaten (gewoon eerst even Ld6+ tussendoor voorkomt dit). Het afmaken ging geruisloos, zeker toen Jorgen doorhad dat een halfje al voldoende was voor de overwinning.

Henseler – Breuker

Dat Michiel daarna zijn partij nog won en de uitslag een beetje geflatteerd laat lijken is te wijten aan zijn vasthoudendheid. De partij leek lang de verkeerde kant op te gaan maar toen de tegenstander iets te veel risico’s nam om ten kosten van alles te winnen kon Michiel counteren en daarmee de 7-3 eindstand op het bord brengen.

Volgende ronde een topper tegen DSC Delft.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*