Kantje boord

Ik kan er niks anders van maken. Na een lange strijd waar 7 van de teams probeerden om niet de laatste degradant te worden redden we het uiteindelijk net om boven de streep te blijven https://lichess.org/tournament/t8WCCPSx. Mark van der Werf nam in zijn eentje ongeveer 20% van de totale teamproductie voor zijn rekening en zijn TPR van 2603 loog er ook niet om. Het partij fragment komt dit keer echter van Rick Derksen. Uit het onderstaande diagram blijkt al dat de spelers een tijdje op elkaars koningen aan het beuken zijn. Het zaagtand motief in de evaluatie daaronder geeft ook aan dat de kansen per zet wisselden.

Fortunatov-Dimonios, Wit aan zet

Met Th1 heeft Rick de zwarte aanval net kunnen stutten. De zwarte koning daarentegen ziet er wat allenig uit. Alsof zijn spelers vergeten is tijdens een potje stratego wat bommen om de vlag te zetten. Bij Stratego zie je dat niet direct maar gelukkig is schaken een transparanter spel. Nu is de moeilijkheid van de stelling dat je natuurlijk gefocust bent met wit om de koning mat te zetten. Rick had echter makkelijk kunnen winnen met 24.Lxf6 en de volgende zet is Dxg4+ en de zwarte torens die aan het aanvallen waren vallen er af. Na het gespeelde 24.Tac1+ had zwart zich kunnen redden met 24..Kb8. Hij koos echter voor 24..Kd8 en na 25.Lf5 had hij een probleem erbij omdat Tc8 mat dreigde. Dat gebeurde dan ook op de volgende zet.

Zondag hebben we weer nieuwe kansen natuurlijk. Als je wilt deelnemen kan dat via deze link https://lichess.org/tournament/ORrMQqD6. Misschien tot zondag. We spelen dan 5+0.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*