Kampioenswedstrijd

Tijdens het eten na afloop van de laatste KNSB-ronde werd ik ineens met meerderheid van stemmen aangewezen als schrijver van het verslag. Ik wierp nog tegen dat ik van de andere partijen vrijwel niets had gezien, maar die boodschap ging verloren in een verhitte discussie over de psychologie van 15.f4 in een onregelmatige Maroczy. Ik loop tijdens de partij altijd weinig rond en daarom weet ik altijd het meest over mijn eigen partij te vertellen. Heel veel valt daar overigens niet over te melden. Mijn tegenstander ruilde veel af, maar ging de ruil van het laatste stel torens uit de weg, kwam vervolgens in een ongemakkelijk eindspel terecht, wat hij geruisloos verloor.

Naast mij zaten Rudy en Edwin. Rudy had na opening een positioneel plusje, dus dat zag er vertrouwenwekkend uit. Edwin stond vlak na de opening bijzonder onprettig en gebruikte tegen zijn gewoonte in zeeën van tijd. Dat ging een lastige middag worden. Verrassend genoeg eindigden beide partijen in remise. Rudy was positioneel goed bezig en veroverde steeds meer ruimte, toen een tactische tegenstoot hem noodzaakte in eeuwig schaak te vluchten.  Daarna keek ik naar rechts en zag dat Edwin ineens een stuk voor drie pionnen had en voldoende tegenspel.

Weer iets verder weg zaten Eelke en Stefan te zwoegen met zwart. Eelke had een van de vele varianten van het Siciliaans op het bord die mij heeft doen besluiten alleen nog maar Siciliaans te spelen als het echt niet anders kan. Misschien kon het allemaal wel, maar uiteindelijk verloor Eelke een ongelijk lopeneindspel met eerst één en later twee pionnen minder. Stefan speelde Hollands. Bij stellingen die uit die opening ontstaan heb ik altijd het idee dat zwart prima zou staan als zijn f-pion twee velden terug zou staan. Hoe dan ook, wit pakte het rustig aan en won ogenschijnlijk regelmatig.

Tot zover de borden die enigszins binnen mijn blikveld waren. Wat er op de vijf topborden gebeurde heb ik alleen ‘van-horen-zeggen’. Predrag was snel klaar. Hij wist verbluffend snel een iets betere stelling naar een totaal gewonnen stelling te transformeren. Jan-Willem stond naar eigen zeggen wat minder na de opening maar bereikte remise. Arthur speelde tegen Loek van Wely en speelde zoals gebruikelijk de eerste vijftien zetten a tempo. Bovendien bereikte hij een positie – of in ieder geval ongeveer een positie – waarmee hij eerder in dit seizoen in grootse stijl had gewonnen. Dit keer ging het iets minder soepel. Artur kwam in de problemen, maar wist in tijdnood toch voldoende tegenspel te creëren voor een welverdiende remise. Op bord 4  zat Jan Sprenger en die heeft zijn partij gelukkig geanalyseerd. Voor schakers die moeite hebben een iets minder staand eindspel geduldig te verdedigen, is het zwarte spel zeer instructief. Let vooral op de manoeuvre Tf8-f7-f8-f7-f8-f7-f8, waarna analyse laat zien dat zwart daarna het beste Tf7! kan spelen.

De meeschrijvers weten dat de tussenstand 4,5-4,5 was met namens LSG alleen Michiel nog bezig. Ik was klaar en had het einde van deze partij kunnen zien, ware het niet dat deze partij beslissend was voor het clubkampioenschap van Nederland en het publiek er vier rijen dik omheen stond. Er wordt gezegd dat Michiel eerst geweldig stond, daarna prima, vervolgens goed en dat de partij uiteindelijk verloren ging. Daar mee ging de kampioenswedstrijd verloren, maar gelukkig was het niet onze kampioenswedstrijd.

Mark van der Werf

Charlois Europoort 2414 LSG 2425
1. GM Loek van Wely 2663 Arthur Pijpers 2397 ½ ½
2. FM Michel de Wit 2241 GM Predrag Nikolic 2609 0 1
3. IM Mher Hovhanisian 2510 IM Jan-Willem de Jong 2454 ½ ½
4. GM Bart Michiels 2536 IM Jan Sprenger 2500 ½ ½
5. Julian van Overdam 2349 FM Michiel Bosman 2332 1 0
6. GM Erik van den Doel 2558 IM Eelke Wiersma 2370 1 0
7. Robin Lecomte 2325 IM Rudy van Wessel 2395 ½ ½
8. Jan van Overdam 2178 IM Mark van der Werf 2409 0 1
9. IM Stefan Docx 2439 IM Edwin van Haastert 2430 ½ ½
10. FM Roger Meng 2345 IM Stefan van Blitterswijk 2356 1 0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*