John Kettenis overleden

Namens Wim Zwinkels

Eergisteren bereikte ons het trieste bericht dat John Kettenis is overleden. John was al geruime tijd aan het sukkelen met zijn gezondheid, wat hem eergisteren fataal werd.

Velen zullen zich John herinneren als een vrolijke en joviale man die het leuk vond om een potje te schaken en daarna nog gezellig een biertje aan de bar te doen. Met de wijziging van clubavond van de dinsdag naar de vrijdag stapte John over naar Leithen om op de dinsdag te blijven schaken. Ook daar of als hij weer eens in DSC kwam, was hij altijd in voor een vriendelijk praatje met zijn oude clubgenoten.

John was in het verleden een aantal jaren secretaris van LSG en verder nooit te beroerd om de handen uit de mouwen te steken om bijvoorbeeld de zaal op te ruimen. Ook bij het Noteboom toernooi was hij altijd actief achter de schermen, onder meer als “chef keuken”. Als redactie van het clubblad hadden Eelco Kuipers en ik in 2010 een interview met John, dat hem typeert zoals hij was.

Wij wensen zijn familie en vrienden veel sterkte toe met dit verlies.

Lees hier het interview met John Kettenis uit 2010

10 reacties op “John Kettenis overleden

 1. Wat rot! Ik zie hem weer zitten, aan de bar van het Parlement, onze speelzaal in de jaren tachtig. Met Ruud, Harm en Herman aan de tap. Altijd aardig en altijd vrolijk, ook als zijn score te wensen overliet. Een mooie herinnering.

 2. Afschuwelijk gewoon. Zo’n aardige kerel, altijd vrolijk en gezellig. Ik schrok me rot toen ik hoorde van zijn overlijden.
  Rust zacht John.

 3. Heel triest,ik mocht John graag!
  Het interview komt overeen met hoe ik hem kende.
  Ik zal hem missen.

 4. Dank voor dit eerbetoon. Zo ontzettend droef. Niks dan fijne herinneringen aan John, hij was een gouden vent! Het nieuws hakt er bij Leithen behoorlijk in. De Leidse schaakwereld heeft een fantastische gezellige man verloren. Ik persoonlijk ben er nog niet van boven en mis hem nu al, terwijl ik hem pas dinsdag weer zou zien.

 5. Wat een triest bericht. Ik mocht John graag. Hij was secretaris toen ik voorzitter werd in mijn eerste periode, begin jaren negentig. John was altijd bereid om te helpen en enkele biertjes aan de bar waren voldoende om hem ‘te overtuigen’. Zo ging dat in de tijd van Ruud en Harm…
  Een paar jaar daarvoor was hij lid geworden van LSG. Voor die tijd speelde hij regelmatig met een buurman en de overstap naar een club als LSG viel niet mee. Misschien heb ik het verhaal in mijn hoofd geromantiseerd, maar in mijn herinnering verloor John zijn eerste 25 partijen, allemaal. En toch bleef hij komen. Zoals anderen hier ook al hebben genoemd, de gezelligheid aan de bar was voor John belangrijker dan het resultaat. Maar vergis je niet, voor iemand die rond zijn veertigste lid werd van een club, was hij een heel verdienstelijk schaker.
  In de zomer van 2017 maakte John de overstap naar Leithen. Met pijn in het hart, dat wel. Een jaar eerder was LSG verhuisd van de dinsdag naar de vrijdag. Hij had het nog een jaar geprobeerd, maar het spelen op vrijdag was voor hem moeilijk te rijmen met privé. “Zet mijn lidmaatschap maar om in een donateurschap, want ik blijf de club uiteraard wel volgen en ik wil af en toe natuurlijk een keertje binnen komen vallen.“ zo mailde John.
  Helaas lukt het mij niet om woensdag het afscheid bij te wonen. Vanaf deze plaats wens ik zijn familie en vrienden veel sterkte met dit verlies.

 6. Ik heb bij LSG weinig vriendelijkere mensen getroffen dan John sinds ik begin van de eeuw lid werd. Hij zal erg gemist worden.
  Sterkte gewenst aan familie, vrienden en iedereen bij Leithen.

  • Een groot gemis voor de Leidse schaakwereld. John was een van de sympathiekste Leidenaren die ik ontmoet heb. Sterkte voor familie en vrienden.

 7. Heel triest. John was een van de sympathiekste schakers die ik heb meegemaakt en altijd bereid om te helpen als dat gevraagd werd. Goede herinneringen heb ik aan de samenwerking met John in de rol als chef keuken bij het Noteboomtoernooi. Sterkte voor familie en vrienden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*