Winifred en Christiaan van Beek nieuw lid LSG/Jeugd; geen grote verrassingen interne

Dinsdag 24 september j.l. was het al weer zo’n feestelijke dag bij LSG/Jeugd. Winifred en Christiaan van Beek (respectievelijk zusje en broertje) werden door vader Lucien definitief aangemeld als nieuw Jeugdlid LSG.

Vader Lucien was erg te spreken en enthousiast over de genoten proef-lessen. En als het in de genen zit dan komt het wel goed met beide kinderen. Immers vader Lucien heeft in het verleden op een meer dan behoorlijk schaakniveau gepresteerd. Wellicht dat zijn kinderen op termijn de “nog niet gedoofde schaakvlam” bij Lucien weer kunnen aanwakkeren!!! In ieder geval heten wij de familie van Beek van harte welkom en wensen wij hen een prettige schaaktijd toe.

Eerst weer even terug naar de les.

Over Stap 1 geeft meester Henk het volgende aan:

“De instructie betrof aanvallen en verdedigen.

Op het demonstratiebord staan een witte dame en twee zwarte stukken, een zwarte loper en een zwart paard. De witte dame ziet het zwarte paard, maar niet de erachter staande zwarte loper. De witte dame valt het zwarte paard aan. De witte dame valt de zwarte loper niet aan. De deelnemers begrepen dit.

Als het zwarte paard vlucht, dan valt de witte dame wel de zwarte loper aan. De witte dame kan dan wel de zwarte loper slaan. De deelnemers begrepen ook deze situatie. Via inplaatsoefeningen op het demonstratiebord is het aanvallen verder geoefend.

De vier manieren van verdedigen zijn op het demonstratiebord uitgelegd. Het zijn W, S, T en D.

W – weggaan of vluchten

S   – slaan van de aanvaller

T   – tussenplaatsen

D  – dekken

Pagina 23 uit het werkboek “val aan” is gemaakt. De deelnemers hebben het goed gemaakt.

Geëindigd met partijtjes. Het was een leuke, rustige les.

Volgende week herhalen en overgaan naar veilig aanvallen.”

In Stap 2 begeleidde jonge meester Jakob de huiswerk makende kinderen. Meester Jan was thuis met griepverschijnselen.

Over de les in Stap 3 geeft meester Edwin aan:

“Nadat we de vorige twee lessen diverse aanvalsmotieven hadden bekeken, zijn we nu met het eindspel verder gegaan. We hebben kort het begrip sleutelvelden in het pionneneindspel herhaald. Als de aanvallende koning op het sleutelveld komt, kan hij zijn pion laten promoveren. Voor een randpion zijn de sleutelvelden heel anders dan voor een andere pion. De kans op remise is veel groter maar er moet wel nauwkeurig worden gespeeld. Zowel voor de aanvallende als de verdedigende partij kan dit zo maar een half puntje schelen!

Na de interne zijn we begonnen aan blz 11 van het werkboek. Het huiswerk is blz 8 en 9 (Gepende stukken) en blz 11 over de randpion.

Tijdens het maken van de opgaven kwamen toevallig schaakvarianten ter sprake. Ik heb laten zien hoe Fischer Random Chess wordt gespeeld en toen kwamen er opeens hele creatieve ideeën over andere mogelijke varianten zoals een extra stuk met een bepaalde functie of een portaal waardoor stukken aan de andere kant van het bord kunnen komen. Ik heb iedereen uitgedaagd om zijn idee op papier te zetten zodat we het een volgende keer misschien kunnen gaan spelen.”

In de interne bleven echt grote verrassingen uit. Nieuwkomer Christiaan nam het op tegen Saleh. Het was nog even wennen voor Christiaan.

Christiaan gaat de uitdaging aan!

Koploper Elliot moest tegen de op drift geraakte Diana en moest zijn meerdere erkennen.

Diana en Elliot leveren een spannende partij af; op de achtergrond: Abel-Ilya

Bij Benjamin tegen Baruch overspeelde eerstgenoemde zijn tegenstander. Met groot materieel voordeel moest Benjamin het mat volvoeren. Iet wat te gehaast stond Benjamin pat toe. Daar kwam Baruch behoorlijk met de schrik vrij.

Kleine “David” Elyas moest tegen reus Tobias. Onverschrokken trok Elyas moedig ten aanval.  Tobias paste op zijn tellen en schoof de partij uit naar winst. Beiden goed gespeeld.

Tobias achter de zwarte stukken; Elyas loert op zijn kansen

Boris was vrij en speelde een spannende partij tegen meester Jakob.

Tijn was er weer. Met winst tegen Sieger gaf hij gelijk aan mee te willen tellen.

Sieger achter de witte stukken

Een beladen duel was toch wel: Sander-Jonas. Jonas die de laatste weken behoorlijk op dreef was zou wel eens voor een daverende verrassing kunnen zorgen. Sander hield zich koel en wachtte op zijn kansen. En die kwamen er. Sander trok uiteindelijk de winst naar zich toe.

Interne LSG Jeugd seizoen 2019-2020 1e helft

Results of Round 3

 

Bd White Black Results
1 Davit Hovsepyan Mats Vermeer 1 – 0
2 Sander Hankel Jonas Tolenaar 1 – 0
3 Elyas Nyoto Tobias Persson 0 – 1
4 Diana Chitimia Elliot Karamoy 1 – 0
5 Abel van der Zwet Ilya Sigida 0 – 1
6 Sieger Pols Tijn Wessels 0 – 1
7 Baruch van Rijn Benjamin van Haastert ½ – ½
8 Saleh Tleis Christiaan van Beek 1 – 0
9 Lucas Hoogeveen Kaya van Elewout 0 – 1
10 Makaio den Os Constantijn Ledderhof 0 – 1

Groeten/meester Rob