Wat waren we er dicht bij!!!; Montessori pakt zilver tijdens NK Online Groepen 3,4 en 5 Basisscholen

Afgelopen vrijdag was het er op of er onder. De finale werd ‘s middags verspeeld in het NK Online Schoolschaken Basisscholen Groepen 3,4 en 5. En wat een spannende 5 Ronden werden het.

Montessori/Oegstgeest  1 + 2 juichen.

En daar was alle reden toe. Beiden zijn 2e geworden op dit Nederlands Kampioenschap!!! Maar wat was het close de Finale 3,4 en 5. Bolwerk Apeldoorn en Oegstgeest/Leiden gaven elkaar geen duimbreedte toe. Op whatsapp vlogen de uitslagen en tussenstanden in rap tempo in het rond. Toen uiteindelijk de kruitdampen opgetrokken waren moesten de punten geteld worden. Het verschil was 1 punt; 1 remise meer of minder was kennelijk beslissend. Moeder Reina en zoon Jonathan gingen over tot een hertelling. Dat ene puntje moest ergens te vinden zijn. Maar het verdict was onverbiddelijk: Apeldoorn 59 punten; Montessori/Oegstgeest 58. Aan de ene kant begrijpelijke teleurstelling. Toch ontstond vrij snel het besef dat zilver ook een wereldprestatie was geweest.

Wat een kanjers; vice-kampioen van Nederland!!!

We laten nu integraal het verslag volgen van Reina Boerigter /coach(moeder van Jonathan):

“Hierbij het laatste verslag over het NK Schoolschaken Online BO en 3,4,5, waar de Montessori-schakers zo enthousiast aan hebben meegedaan.

Ze hebben twee warme, spannende schaakmiddagen achter de rug. Afgelopen donderdag speelden Sam en Casper Moeri, Pieter van der Salm en Elyas Nyoto de individuele finale van het NK Schoolschaak Online voor de groepen 3,4 en 5. Net als in de overige toernooien speelden ze 5 partijen van 5 min. + 5 sec. per zet. Het was een gemengd toernooi voor alle drie de leeftijdcategorieën, maar de prijzen werden verdeeld per groep. Casper werd 3e van groep 3, Elyas werd 2e van groep 5 na een paar lange, spannende partijen. Elyas laat zich niet uit het veld slaan! Pieter werd 4e van groep 4. Sam wist helaas maar één partij te winnen in dit sterke veld met spelers uit alle drie de groepen.

Rob Uittenbogaard heeft hiervan verslag gedaan op de website van LSG: https://www.lsg-leiden.nl/jeugd/elyas-pakt-2e-plaats-groep-5-nk-basisscholen-online/

De uitslagen staan hier: https://schaken.nl/nk-schoolschaak/nieuws/emma-boyd-en-abel-pakken-individuele-titels-nk-345

Waar de Montessori-schakers van groep 3,4 en 5 samen naar toe hebben geleefd, speelde zich vanmiddag af – na een fotomoment op het schoolplein (https://www.lsg-leiden.nl/jeugd/warming-up-schoolplein-montessori-oegstgeest/). Bij tropische temperaturen werden vanmiddag weer 5 partijen gespeeld. Sam, Casper en Pieter speelden in een gemengd toernooi voor groep 3 & 4 en Elyas en Nils Kruizinga kwamen uit voor groep 5. Tweemaal moesten een paar van de jongens tegen elkaar spelen, en de punten onderling verdelen. Gelukkig was de verdeelsleutel mild en kreeg de verliezer ook steeds één punt (twee punten voor remise, en drie voor winst). We hebben vanmiddag opnieuw schaaktalenten aan het werk gezien: technisch goede schakers én doorzetters, ook na verlies van teamgenoot of broertje. Casper (uit groep 2, die het hele toernooi speelde voor groep 3) won 4 partijen, en ook Elyas wist 4 keer mat te zetten. Samen met de punten van Sam, Pieter en Nils kwamen ze uit op 58 (van de max. 75 te behalen) punten. En daarmee kwamen ze slechts 1 punt tekort voor goud. Een fantastische tweede plek voor de jonge Montessori-schakers!

De uitslag staat hier: https://schaken.nl/nk-schoolschaak/nieuws/kws-uit-apeldoorn-de-nieuwe-schoolschaakkampioen-van-het-nk-345

Het NK Schoolschaak Online, zowel BO (algemeen) en groep 3,4,5, was de afgelopen weken een groot succes. De kinderen waren enthousiast en hadden er veel plezier in. De ouders leefden vol spanning mee! Online schaken brengt helaas ook vaak problemen en teleurstellingen met zich mee. Iedereen kijkt er dan ook naar uit om weer toernooien met bord en echte stukken te spelen. Hopelijk kunnen de schoolschaaktoernooien volgend jaar weer ‘live’ plaatsvinden. En wie weet kunnen we dan nog meer kinderen enthousiasmeren mee te doen”.

Rest ons om beide teams nogmaals te feliciteren met jullie bereikte resultaten.

Ook ouders en de Montessorischool bedankt voor jullie support.

Tot slot een bijzondere dank voor Reina, die e.e.a. prima coördineerde en aanstuurde.

We gaan weer in voorbereiding voor volgend seizoen.

Groeten/meesters Henk&Rob