Vreugde en verdriet wisselen elkaar af bij NK Scholen 3,4 en 5

Op zaterdag 22 juni 2019 was het een grote dag. Immers in het Leidsche Rijn College te Utrecht werd het NK gespeeld voor de Groepen 3,4 en 5 van de basisscholen.

En wat was dan de relatie tot LSG/Jeugd? Zoals jullie wellicht weten geven de meesters Henk/Rob iedere vrijdagochtend  schaakles op de Montessorischool in Oegstgeest. En zoals eerder hier vermeld had de Montessorischool op woensdag 10 april 2019 het kwalificatie-toernooi (6e De Zwaluw) gewonnen, georganiseerd door LSG/Jeugd. De LSG-ers Hidde Brouwer en Elyas Nyoto maakten deel uit van deze school!!! Tijdens heel wat vrijdagen werden de deelnemende kinderen van groep 3,4 en 5 van deze school extra getraind en voorbereid op dit NK.

De Montessorischool (17 kinderen) kwam uit in de Poule van 15-20 kinderen. Verder in deze poule zaten: 2e Marnixschool/Utrecht, Eduard van Beinum/Rotterdam, Nutsschool/Wassenaar en ISU/Utrecht. Achteraf bleek dit de “poule des doods” te zijn.

Tussen de ronden door konden “vooraf uitgelote kinderen” het opnemen tegen Anish Giri, nederlands sterkste schaker en de huidige nummer 4 van de wereld.

in razende vaart ging Anish langs de borden; meester Henk kijkt toe op de trap!

het was een grote eer voor de kinderen om tegen Anish te kunnen spelen

Ook kon er geschaakt worden tegen Jeugdkampioenen van Magnus Carlsen.

Na 2 ronden schoolschaak stond de volgende stand op het scherm:

Montessori op plaats 3.

Nadat de kinderen hun lunchpakket verorberd hadden ging de felle strijd door.

Na 4 ronden was de stand als volgt:

Montessori nog steed 3e op 1 punt gevolgd door Eduard van Beinum/R’dam. Ook om de 1e plaats was het steeds stuivertje wisselen. Onze kinderen hielden elkaar strijdvaardig en vingen elkaar goed op na verliespartijen!

Na 5 ronden:

De positieve marge met nr. 4 was 3 punten in ons voordeel. Het werd nagelbijtend spannend. De prijzen waren inmiddels uitgestald. We hoopten op de 3e prijs/beker en bronzen medailles.

Na ronde 6 was de stand:

Nog steeds 3e met 2 punten verschil op nr. 4. Op plek 1 stond ISU (Internationale School Utrecht).

Nadat ronde 7 gespeeld was werden in de lokalen de individuele prijzen uitgereikt. Onze Elias Nyoto had in Groep 4a een monsterscore bereikt van 7 uit 7.

Elyas scoort maximaal

het podium in Groep 4a

Elyas test of de medaille van echt goud is; zijn broertje kijkt bewonderend toe

Verder wist Pieter van der Salm een mooie 2 plaats in Groep 3 C te scoren. Helaas hebben wij hiervan geen foto kunnen nemen. Pieter en Elyas gefeliciteerd met jullie prestaties.

Na de individuele uitreikingen gauw weer naar de aula gesneld om de einduitslag scholen te vernemen. Eerst de kleinere groepen. Toen kwam onze groep op het scherm. Verdorie: we stonden niet bij de 1e drie. Verslagenheid, verdriet, ontgoocheling, teleurstelling was ons deel. Credits voor Eduard van Beinum die zich in de laatste ronde langs ons hadden geknokt.

De eindstand:

  1. Nutsschool/Wassenaar 235 pt;
  2. ISU/Utrecht 234 pt;
  3. Eduard van Beinum/R’dam 216 pt;
  4. Montessori/Oegstgeest 212 pt;
  5. 2e Marnixschool Utrecht 192

Wat hadden jullie graag op het podium willen staan! Wij voelen de pijn. Maar vrij snel nam het gevoel van trotsheid de overhand. Jullie hebben super goed met z’n allen geknokt en sportief gestreden. Dit smaakt naar meer! Tot volgend jaar op een nieuw NK!!!

Wij bedanken ook alle kinderen en ouders die enthousiast hebben meegeleefd!

Jullie kunnen uitslagen en standen nalezen op: www.schaakbond.nl onder scholenschaak Groep 3,4 en 5.

Groeten meesters Henk/Rob