Vreugde en verdriet kunnen niet zonder elkaar

Op dinsdag 2 november werden we voor aanvang van onze clubavond LSG jeugd geconfronteerd met enorme plensbuien.Toen meester Rob net uit zijn auto wilde stappen bij basisschool De Zwaluw kondigde zich een gigantische plensbui aan. Het motto was: “blijf zitten waar je zit en verroer je niet”. Meester Eelco bleef ook nog even thuis alvorens op de fiets te stappen. Meester Henk was al onder weg op zijn fiets en kon niet meer voorkomen dat e.e.a. drijfnat was geworden.

Meester Henk geeft over de les in Stap 1 aan:

“Maria vraagt of ze haar werkboekje mee naar huis mag nemen. Nou, dat mag natuurlijk. Als ze het werkboekje maar niet in één keer helemaal invult! We oefenen deze les op het demonstratiebord. Een rode koning staat aan een rand van het bord. Hij heeft vijf vluchtvelden. Deze vluchtvelden nemen we met witte stukken langzaam maar zeker af. We beginnen met een witte toren. Deze neemt twee vluchtvelden af. Een tweede witte toren neemt eveneens twee vluchtvelden af. Blijft er nog één vluchtveld over. Hiervoor gebruiken we een witte loper. Met een wit paard vallen we de rode koning uiteindelijk aan. De rode koning staat schaak en kan zich niet meer verdedigen. Het is schaakmat. Het belang van vluchtvelden is hiermee duidelijk geworden.

Vervolgens oefenen we aan tafel het schaakmat zetten met twee torens. In simultaanvorm. De deelnemers mogen meester Henk schaakmat zetten. We eindigen de les met partijtjes.”

In Stap 4 geeft meester Eelco aan: ‘Tobias heeft zijn partij tegen Elias op het Demo-bord getoond en besproken. Na de interne hebben we opgaven uit het Werkboek -Hoofdstuk 3 `lokken`gemaakt.

Om 19.00 uur werd de spanning tijdens de Interne weer verder opgehoogd.

Joep-Leon: leuk duel

Benjamin-KuoKuo; laatstgenoemde pakt de winst

Owen-Salah; Owen vergroot voorsprong

Jonas en Baruch vochten een stevig robbertje uit. Jonas bleef koel en kon de overwinning voor zich opeisen.

beide kemphanen tonen schaakvreugde

Ook een duel waar we verwachtingsvol naar uitkeken was dat tussen Davit en Boris. Boris die de laatste weken in een bloedvorm verkeert wist uiteindelijk de partij naar zich toe te trekken!

Davit-Boris

Cinar-Tobias: aanstormend talent tegen inmiddels gevestigde orde

Ook zo’n partij waar zo maar een verrassing uit de lucht kon vallen. Tobias besliste de partij in zijn voordeel  en blijft souverein koploper. Mede door de ontknoping bij de partij Elyas-Ilya.

Elyas-Ilya

Elyas had een winnende positie opgebouwd maar raakte met zijn hand/stuk een loper van de zwarte stukken aan met de intentie om hem te slaan. Op dat moment besefte hij dat de zet niet goed was. Het kwaad was al geschied. De regels zijn hier duidelijk in. Dit is weer een goede les voor Elyas in het bijzonder en voor ons allemaal in het algemeen:

houd je handen onder de schaaktafel, desnoods ga op je handen zitten, bedenk rustig je zet en check of hij goed is, voer vervolgens jouw zet uit!!!

Na even verdrietig te zijn geweest pakte Elyas het voorbeeldig sportief op en keek hij al weer naar de volgende partij uit!!!

1e helft interne seizoen 2021/2022

Results of Round 8

 

Bd White Black Results
1 Cinar Ergincan Tobias Persson 0 – 1
2 Elyas Nyoto Ilya Sigida 0 – 1
3 Jonas Tolenaar Baruch van Rijn 1 – 0
4 Davit Hovsepyan Boris Trines 0 – 1
5 Benjamin van Haastert Kuo Kuo Li 0 – 1
6 Christiaan van Beek Kaya van Elewout 0 – 1

Stand in Groep 2:

  1. Owen 8pt; 2. Salah 5 pt; 3. Joep 4,5 pt.

Groeten/meester Rob