Volop spanning in de kopgroep

Op dinsdag 13 oktober 2020 was het de laatste dinsdag voor LSG Jeugd vóór de Herfstvakantie. Er waren weer verrassingen.

Eerst de lessen. Meester Henk geeft in Stap 2 aan:

Leon (L) en Salah , 2 dappere krijgers, die door meester Henk klaargestoomd worden voor de interne

“De indeling van de les in drie delen van een half uur begint bekend te worden.

Het eerste half uur is ditmaal opgegaan aan extra aandacht voor de schaakklok. De schaakklok dient om een echte wedstrijd te begeleiden. Elke speler krijgt evenveel bedenktijd voor zijn schaakpartij. De schaakklok moet wel het eind van de wedstrijd halen … dus voorzichtig de klok behandelen. Na elke uitgevoerde zet met dezelfde hand rustig de klok indrukken.  Er is tijd genoeg om de schaakpartij uit te spelen. Je hoeft niet direct te zetten. Je mag eerst rustig kijken wat jouw tegenstander met zijn zet van plan is. Probeer dat plannetje te vinden en bedenk dan een verdediging tegen dit plannetje. Speelt jouw tegenstander geen gevaarlijke zet, dan kun je rustig jouw stukken in het spel brengen. Het is heel belangrijk om eerst de zet van jouw tegenstander te beoordelen. Daarna bedenk je een zet voor jezelf.

Leon en Salah speelden een oefenpartij met de klok. In het begin speelden ze veel te snel, later ging het beter. Ze begrepen dat er eigenlijk geen tijdsdruk is.Tijdens de interne competitie speelde Leon jammer genoeg weer te snel. Het is een leerproces met een lange adem. Nu, dat hebben we.

Het laatste half uur besteedden we aan het maken van pagina 7 uit het werkboek. Het zijn weer opgaven met een dubbele aanval door de dame. Ditmaal is het thema echter H+H, ofwel de dame valt twee aanvalsdoelen van categorie “Hout” aan. Onder “Hout” verstaan we pion, paard, loper, toren en dame. Salah en Leon begrepen de opdracht. De helft van de opgaven hebben ze goed. De andere helft komt volgende keer aan bod.

Het zijn best moeilijke opdrachten voor Leon en Salah. Ze moeten de aanvalsdoelen zoeken. Een zoekstrategie hierbij helpt. Deze zoekstrategie moeten ze langzamerhand onder de knie krijgen”.

In Stap 3+ is meester Eelco met Hoofdstuk 4 begonnen: “De Tussenzet”. Vaak ondergewaardeerd maar heel belangrijk. Na de Herfstvakantie gaan we hiermee verder.

In de interne zien we een nivellering aan de top. Er zijn nog vele kapers aan de kust om het podium te mogen betreden. En verrassingen waren er wederom.

Diana-Ilya; achter: Baruch Thijs

Bij Diana-Ilya droop de spanning er van af. Voelbaar was de aanval op de koppositie van Ilya. Diana ging er voor, kwam voor te staan maar goed weerwerk van Ilya bracht toch de stand in evenwicht: remise.

Baruch scoorde tegen Thijs in een leuke partij een vol punt

Het deed ons erg goed dat Sander weer na enige weken van de partij kon zijn. Hij kon zich rustig opwarmen tegen Salah.

reus David tegen klein duimpje Salah; Sander (L) geniet van de partij

Jonas (L)-Davit: ook een partij waar het alle kanten op kan gaan!

Davit wist met zwart een mooie zege te bereiken. Gewoon doorgaan Jonas, jouw tijd komt er aan!

Saleh (met wit) tegen Elyas: een spannend duel waar de strijd er van af spat; Elyas haalt het punt binnen.

Kaya-meester Chris

Kaya was “oneven” en speelde een degelijke partij tegen meester Chris, die na afloop de kracht van Kaya prees!

 

1e helft interne LSG jeugd seizoen 2020-2021

Results of Round 6

Bd White Black Results
1 Diana Chitimia Ilya Sigida ½ – ½
2 Saleh Tleis Elyas Nyoto 0 – 1
3 Jonas Tolenaar Davit Hovsepyan 0 – 1
4 Benjamin van Haastert Owen Hoogewerf 1 – 0
5 Baruch van Rijn Thijs van Duyn 1 – 0
6 Leon Beck Christiaan van Beek 0 – 1
7 Sander Hankel Salah Tleis 1 – 0
8 Kaya Elewout KuoKuo Li 1 – 0

De stand: Ilya aan kop met 4,5 punt; daar vlak achter Diana en Elyas met 4 punten; daarachter Kaya met 3,5 punt. Daarachter 5 spelers met 3 punten.

Het wordt heel erg spannend.

Tot dinsdag 27 oktober 2020.

Groeten/meester Rob