verdriet en blijdschap wisselen elkaar af

De clubavond LSG Jeugd op dinsdag 3 november 2020 had 2 gezichten: verdriet en blijdschap gingen hand in hand. Voorafgaand aan de clubavond kwam Lucas Hoogeveen met zijn vader Marc afscheid nemen.

vader Marc en Lucas

Het vertrek van Lucas kondigde zich de laatste weken al een beetje aan. De overgang van basisschool naar de Middelbare school vergde te veel van Lucas. Hij kwam, samen met zijn vader, meester Eelco en meester Rob hartelijk dank zeggen voor de wijze schaaklessen en inzet bij de Grand Prix-toernooien. Als blijk van waardering kregen zij een heerlijke plak chocolade overhandigd. Wij bedanken Lucas en zijn ouders voor de ontzettend fijne schaaktijd, die wij met elkaar mochten door brengen. Lucas weet dat hij te allen tijde welkom is en wellicht kan op termijn ook met een schuin oog naar de seniorenavond op vrijdag gekeken worden.

Dan de lessen.

Meester Henk geeft over Stap 2 aan:

“Deze avond hebben we pagina 10 uit het werkboek gemaakt. Hierbij luidt de opdracht: bedenk een dubbele aanval.

Op het demonstratiebord staat de eerste diagram van pagina 10. Een witte dame mag ingeplaatst worden, zodanig dat een dubbele aanval het resultaat is. We herhalen eerst de mogelijke aanvalsdoelen. Koning, Hout en belangrijk Veld. Kortweg: K, H en V. Vervolgens realiseren we ons dat we de stelling op het demonstratiebord moeten onderzoeken op mogelijke aanvalsdoelen. Voor een dubbele aanval moeten er minimaal twee aanvalsdoelen zijn. Dus, zoeken maar. Al snel blijkt de zwarte koning niet helemaal veilig te staan, hij kan aangevallen worden via een schuine lijn. Aanvalsdoel 1 (K) is gevonden. Verder vinden we bij de zwarte partij een ongedekte toren en een ongedekte pion. Aanvalsdoelen 2 en 3 (H) zijn gevonden. Nu nog een veld vinden waarop de witte dame twee van deze aanvalsdoelen gelijktijdig aanvalt. Veld d5 blijkt het gewenste veld. Hierop valt de witte dame zowel de zwarte koning aan als de zwarte toren en de zwarte pion. Het is dus meer dan een dubbele aanval, het is een triple aanval!

Via het demonstratiebord behandelen we nog twee diagrammen. Leon geeft telkens de stelling door. Bij elke nieuwe diagram zoeken we naar mogelijke aanvalsdoelen. Daarna proberen we een geschikt veld voor de dame te vinden. Dat lukt telkens. De zoekstrategie is na enkele diagrammen duidelijk geworden. De rest van de diagrammen bespreken we gelijk vanuit het werkboek. De hele pagina maken we succesvol af.

Tijdens de interne competitie speelt Leon al iets rustiger en behandelt hij de klok ook met iets meer respect. Het spelen met de klok begint te komen. Nu moet Leon zichzelf aanleren meer aandacht te schenken aan de zetten van de tegenstander.”

In Stap 3 heeft meester Jan het besluit moeten nemen om tot 31 december geen risico te nemen i.v.m. het corona virus. Graag zien wij hem in het nieuwe jaar bij zijn vertrouwde Stap 3 terug. Gelukkig heeft internationaal meester Lucien van Beek (vader van Christiaan) zich onmiddellijk bereid verklaard om de komende lessen op te vangen. Lucien heeft in de periode 1992-2011 een behoorlijk schaakniveau opgebouwd (FIDE-rating: 2336). Wij heten Lucien van harte welkom in onze trainer-staf.

meester Lucien houdt de kinderen uit Stap 3 behoorlijk scherp

In Stap 3+ geeft meester Eelco aan begonnen te zijn met Hoofdstuk 5: “Kwetsbaarheid in de opening”.

De interne barstte om 19.00 uur in alle hevigheid los.

Ilya (R) – Kaya; daar achter Baruch (R) – Diana

Ilya en Kaya (schoolgenoten van de Stevenshofschool). Na zware strijd kwam Ilya als winnaar bovendrijven. Ilya voelde sportief mee met z’n soulmate en troostte hem na afloop.

Kaya nam het verlies sportief op en kijkt al weer vooruit naar de volgende partij

Leon (R) moest buigen tegen Jonas, maar gaat met de week vooruit!

Benjamin pakt prima punt tegen Hidde

Wist Hidde vorige week Sander nog te verslaan, nu had hij het beduidend lastiger tegen een geconcentreerde Benjamin. Laatstgenoemde wist zijn voordeel gestaag uit te bouwen tot winst.

Baruch (L) – Diana

Diana (vorige week afwezig) zette de overwinningsroes weer voort door de sterke Baruch te verschalken.

Ja en dan de partij Davit-Elyas. Een degelijke partij opzet van Davit bracht hem voordeel in de vorm van een kwaliteit. Het was een kwestie van afmaken. Elyas daarentegen, inmiddels redelijk gepokt en gemazeld, vlocht een handig trucje in dat de partij volledig omdraaide. Elyas pakte alsnog de winst. Ook hier blijdschap en verdriet.

verrassende ontknoping: Elyas (L)  turns the tables

Thijs vocht een robbertje uit met meester Chris

Christiaan haalde het volle punt tegen Owen; staand houdt hij overzicht op het bord en zijn notatie boekje

 

 

1e helft interne LSG jeugd seizoen 2020-2021

Results of Round 8

 

Bd White Black Results
1 Ilya Sigida Kaya Elewout 1 – 0
2 Davit Hovsepyan Elyas Nyoto 0 – 1
3 Baruch van Rijn Diana Chitimia 0 – 1
4 Benjamin van Haastert Hidde Brouwer 1 – 0
5 Christiaan van Beek Owen Hoogewerf 1 – 0
6 Leon Beck Jonas Tolenaar 0 – 1

 

Zoals in mijn eerder mailbericht aangegeven  is er voor de niet proef-examenkandidaten op dinsdag 10 november het gewone lesprogramma van 18.30-20.00 uur.

Groeten/meester Rob